Dekinga uz paaiskinimus.Tavo atsakymai papildo manuosius samprotavimus,tokiu budu pati mokausi ir labiau suprantu savo vidine busena.Aciu
Kad sapnai pildosi, tai jau teko ne syki isitikinti… Turiu salia lovos pasidejus sapnininka ir kiekviena ryta tik pabudus, jei bunu ka ryskaus susapnavus, visada pasiziuriu reikmse i ji.
Pavyzdziui neseniai sapnavau ryskius, blizgancius naujus moteriskus batus,reiksme-nauja meile. Ir vel pildosi…
keiciausias kad kasiau kazkokius griovius m
Man labai smagu, kad galiu būti Tau naudinga, ir kad priimi būtent taip, kaip ir norėčiau tai pateikti (kad tai nėra kažkoks išsamus ir vienintelis įmanomas). Ačiū, kad daliniesi (na, labai jau gražūs ir gyvi Tavieji sapnai!)
Tokius sapnus, matyt, derėtų palikti, kaip jie yra - jie per daug nuostabūs, kad būtų analizuojami.
Kiek jaučiu, kiek kužda intuicija - tai Savasties (Self) sapnas, didysis! Tokie sapnai nepraeina šiaip sau, nes Savasties kalbėjimas mums - tai kažko, ką galima pavadinti dievišku, kažkuo, kas yra aukščiau už mus, bylojimas… Kartais didysis sapnas būna toks, kuris pats labiau tveria žmogų (nei žmogus sapno autorius)…
Geras ryšys su Savastimi - tai geras ryšys su pačia savo esme, savo šerdimi.
Toks sapnas - didelė dovana! Ačiū, kad daliniesi, ir - sveikinu!
Sapnai- yra musu emocine israiska,
Daugelis klysta galvodami apie sapno turini. Ne jis yra pagrindinis veiksnys. Tikras sapno isaiskinimas yra jame patirtos emocijos.
Nors sapnai skirti emociju isgyvenimui, kazkodel daznaiusiai isimenamas sapnuojamos labai ivairios formos turinys.
Bet, jeigu giliau pakapstytume gautume tikra gamtos pusiausvyros sukurta autonomini mechanizma. Jis butent reguliuoja psihine pusiausvyra paruosia mus stresu isgyvenimui, uzpildo teigiamos neigiamos emocijos trukumus iki reikiamo pusiausvyros lygio. Ir kad suprastumet butent sios emocijos isskiria "cheminias" medziagas musu organizme stabilumui palaikyti.
Raiskiai snekant sapnai yra musu emociju veidrodis. Juos galima risti su
intuicija ir daugeli veiksniu nuspeti.
Savas1,
tai, ką rašai apie sapnus, gal kiek per kategoriška. Arba - gal man tik taip atrodytų… Lyg atpažįstu kažkokį tekstą, kuriuo remiesi (ar cituoji?), bet neatgaminu dabar…
Sapnai yra kur kas daugiau, nei emocinės būsenos atspindys, nors neabejotinai - jausminiai dalykai gali padėti aiškinantis asmeninę sapno prasmę. Būna sapnai, kuriuose vyksta veiksmas, matomi vaizdai, bet nėra jokio jausmo…
Sapnų neįmanoma paaiškinti vien smegenų veikla. Pasąmonės egzistavimas šiais laikais jau pripažįstamas.
Sapno vaizdiniai turi prasmę, jiems gali būti suteikta reikšmė, tik dažniausiai - ne tiesioginė.
Ar tu isitikinusi sapnu turinio reiksme.
Ar kartais nevedi save i aklaviete painiodama savokas…
Ačiū knewkt
Savas1 rašė:
Ar tu isitikinusi sapnu turinio reiksme.
Ar kartais nevedi save i aklaviete painiodama savokas…
Į klausimą, ar esu įsitikinusi sapnų turinio reikšme, galiu atsakyti ir taip, ir ne. Taip, nes turinys turi prasmę. Ne, nes pasąmonė kalba simboliais, ir suvesti į vieną reikšmę - reiškia paneigti paslaptį, "užmušti simbolį", paversti jį ženklu (cituojant C.G. Jung’ą).
Taigi, gal tikrai nesusikalbam sąvokų lygmenyje? Man yra aišku, apie ką aš kalbu. Jei nėra visai suprantama, gal galėtum patikslinti savo požiūrį? Tuomet man bus aiškiau, ką vadini aklaviete.
labas visi sapnuotojai!kokia idomi tema,viska nuo pradziu perskaiciau…tai pasakysiu,esu nelamingiausia sapnuotuoja…dazniausiai sapnuoju blogus spanusna ir teisybe,mano gyvenimas tikrai labai nepastovus ir neramus…tai vat neseniai dvi natksi is eiles kara sapnavau9daznai ji sapnuoju)…tai pirmame sapne,kazkur pabegau,traukiniu vaziuodama,ir sese pameciau kazkur,ir drauge…keistas spanas,is prazdziu begdama nuo karo skridau lektuvu(tuo metu pameciau drauge),veliau traukiniu(pameciau sese tada)…ka tai galetu reiksti?kita nakti vel buvo karas…viskas vyko kazkokiame tamsiame pastate,lyg pilis,lyg smukle kazkokia…buvo zmoniu maisalyne(tamsiu zmoniu,lyg arabu,zydu,manau tai vyko turkijoje)…tai ir as arabiskais rubais apsirengus buvau…taip baisu buvo,slepiausi visur,tada sukilo viesulas,visur sutemo,duris vejas uzdare…ir pamaciau kelis vaikinus…vienas blondinas labai grazus buvo,tai su juo pabegom is tuos "pilies" ,o tada pradejo saudyti…i ji atrodo nepataike,o i mane du kartus…kritau ant zemes,bet neatsimenu,ar miriau…
ka galetu reiksti,sitie sapnai apie kara?padekit
ir vat dar sapnavau,kad man drauge plaukus nukirpo…ir kad nescia,ar su vaiku labai daznai sapnuoju…kad begu tai beveik visada…va dar erotinius
prasau padekit issiaiskint siuos sapnus…
siulyciau paziureti i sapnininka - aisq, nereikia juo sekti aklai, bet gal bent dalele tiesos apie ateiti ar siaip, zmogaus savijauta ar samone atskleis
rimante rašė:
labas visi sapnuotojai!kokia idomi tema,viska nuo pradziu perskaiciau…tai pasakysiu,esu nelamingiausia sapnuotuoja…dazniausiai sapnuoju blogus spanusna ir teisybe,mano gyvenimas tikrai labai nepastovus ir neramus…tai vat neseniai dvi natksi is eiles kara sapnavau9daznai ji sapnuoju)…tai pirmame sapne,kazkur pabegau,traukiniu vaziuodama,ir sese pameciau kazkur,ir drauge…keistas spanas,is prazdziu begdama nuo karo skridau lektuvu(tuo metu pameciau drauge),veliau traukiniu(pameciau sese tada)…ka tai galetu reiksti?kita nakti vel buvo karas…viskas vyko kazkokiame tamsiame pastate,lyg pilis,lyg smukle kazkokia…buvo zmoniu maisalyne(tamsiu zmoniu,lyg arabu,zydu,manau tai vyko turkijoje)…tai ir as arabiskais rubais apsirengus buvau…taip baisu buvo,slepiausi visur,tada sukilo viesulas,visur sutemo,duris vejas uzdare…ir pamaciau kelis vaikinus…vienas blondinas labai grazus buvo,tai su juo pabegom is tuos "pilies" ,o tada pradejo saudyti…i ji atrodo nepataike,o i mane du kartus…kritau ant zemes,bet neatsimenu,ar miriau…
ka galetu reiksti,sitie sapnai apie kara?padekit
ir vat dar sapnavau,kad man drauge plaukus nukirpo…ir kad nescia,ar su vaiku labai daznai sapnuoju…kad begu tai beveik visada…va dar erotinius
prasau padekit issiaiskint siuos sapnus…
Jei skaitei žinutes temoje, tuomet žinai, kuo remdamasi "sureaguoju" į sapnus.
Karo sapnavimas dažniausiai interpretuojamas kaip vidiniai (arba išoriniai) konfliktai.
Manoma, kad tai gali atspindėti kažkokios svarbios savo dalies atmetimą (tarkim, kažkokių savo jausmų; galbūt, tam tikrų tikslų ir taip toliau).
Taip pat - gali atspindėti pusiausvyros, išbalansuotumo poreikį gyvenime. Skaičiau (ir atsakiau jau) kitas dvi tavo temas, turbūt pusiausvyros poreikis būtų labai svarbus…
Bet svarbiausia, ar tai tau ka nors sako? Jeigu jauti, kad ne, tuomet reikia ieškoti toliau…
Traukiniai, lėktuvai (ir visos kitos transporto priemonės) gali būti interpretuojamos beveik tiesiogiai - tai keliavimas (bet kažkoks labai jau konfliktiškas?) Bet taip pat - pasikeitimai (nebūtinai išoriniai). Jie taip vadinami "transition" simboliais, ir gali reprezentuoti reikšmingus pokyčius gyvenime. Kelionių metu pameti draugę, paskui seserį… Vėl gi - ar labiau tiesiogiai, kelionės neabejotinai reiškia išsiskyrimus (ir žinoma, naujus susitikimus, to negalima pamiršti)? Ar labiau perkeltine prasme - keisdamasi prarandi kažkokią savęs dalelę?
Viesulas dažnai interpretuojamas (kaip, pavyzdžiui, potvynis) kaip stiprios emocijos, kurios užvaldo ir, atrodo griauna. Bet ten pasirodo geras ir šviesus žmogus. Gali būti, kad toks žmogus iš tiesų yra tavo gyvenime? O gal tik svajoji ir įsivaizduoji tokį? Kaip ten bebūtų, gerai, kad "prisileidi" šitą šviesų žmogų, nes panašu, kad tai padeda!
Dar truputėlį apie mirtį - manoma, kad nereikėtų to suprasti tiesiogiai. Mirtis visgi (vėl!) simbolizuoja pasikeitimus, transformaciją - čia man ateina į galvą palyginimas - kaip vikšrelis tampa lėliuke ("miršta", kad virstų drugeliu…
Gal tiek šiam kartui… Prasedėjau beveik dvi valandas atsakinėdama, bet buvo įdomu Ačiū, kad atsiveri ir - sekmės!
pragiedruliuke rašė:
siulyciau paziureti i sapnininka - aisq, nereikia juo sekti aklai, bet gal bent dalele tiesos apie ateiti ar siaip, zmogaus savijauta ar samone atskleis
Sapnininkai, deja, mažai atskleidžia apie savijautą ar sąmonę. Tai daugiau apibendrinta kultūrinė patirtis. Gaila, kad tai, ką turime šiuo metu, yra labai - kaip čia pasakius? - vienakryptiška? Orientuota tik į vieną reikšmę ir apie tai "kas bus". Sapnai, kurie "kalbėtų" apie ateitį, pasitaiko labai retai. Ir Vakarų kultūroje buvo sapnininkų, kurie labiau atspindėjo visybinį požiūrį, bet… Gal dėl nenoro giliau pažvelgti į save patį, išliko toks, tarsi be atsakomybės požiūris…
Aišku, yra kaip yra. Šiame forume, nuorodų temoje http://www.banga.lt/admlt/2forum.showForumPosts/221486.245-=(124645090
7
yra link’as į internetinį sapnininką.
Žinoma, tai ką sakau, tik mano požiūris, žiūrėk, rinkis pati
CAWX (kaip supratau) nemažai turi žinių apie kultūrinį sapnų aiškinimo aspektą. Būtų smagu, jei papasakotų
kulturinis sapnu aspektas neabejotinai yra labai platus ir apimantis ivairias sio fenomeno puses. galbut pradziai reiktu pradeti nuo trupucio kulturos istorijos
senosiose kulturose (babilone, sumere, egipte)svarbiausiais asmenimis laikyti valdanciosios klases atstovai. todel tik ju sapnai traktuoti, kaip verti didelio demesio, ir galintys itakoti valstybes egzistavima. valdovui susapnavus bloga sapna buvo atliekami ivairus apsivalymo ir apsisaugojimo ritualai, pagal sapnu isaiskinimus kilta i karus…
antikos kultura arteja prie paprasto zmogaus. todel ir sapnu aiskinimai arba burimai is sapnu tampa "artimesni" paprastai liaudziai - specialiose sventvietese atlikus tam tikrus ritualus miegama ant paaukoto gyvulio kailio, laukiant dievo apsilankymo sapne, ar pranasingo sapno.
tokiu sventyklu populiarumas, groziniuose kuriniuose minimu sapnu ivairumas liudija apie neabejotina sapnu aiskinimo svarba antikos zmogui.taciau reikia pastebeti, jog ateities burimas is sapnu hierarchiskai yra siek tiek zemiau uz burimus is pauksciu skrydziu, paaukotu gyvuliu viduriu ir t.t.
taip pat tuo metu atsiranda ir moksliniai pamastymai apie sapnu kilme, rodos aristotelis pirmasis susiejo sapnus su fizine ir psichine zmogaus busena…
pradziai tiek
kiek veliau apie sapnus is krikscioniu religijos puses
CAWX ,
kaip gerai, kad prisijungei
Tik truputėlį pridėsiu, kad CAWX aprašė Vakarų kultūros požiūrį į sapnus (Egiptas, Babilono ir šumerų, o vėliau visa Antika yra mūsų kultūrinis palikimas - ta terpė, kurioje formavosi Vakarų kultūra). Ir čia labai paminėtinas toks Artemidorus su savo Oneirokritika. Jis surinko tūkstančius sapnų ir labai siejo juos tiek su dvasine, tiek su psichine sapnuotojo būsena… Kitaip tariant, buvo sumanus analitikas!
Mūsuose mažiau žinomas šamanų (tiek Šiaurės Amerikos, tiek Sibiro tautų) sapnų panaudojimas gydymo praktikoje, tiek apskritai sapnų samprata tose kultūrose.
sveikučiai, kreipiuosi ir aš pagalbos į jūsų sapnų aiškinimo "kliniką".
Iškart prisipažįstu, kad neskaičiau visu žinučiu, ir jei to kas nors jau klausė - sorry…
Reikalas toks, kad pati esu , bet dažnai save sapnuoju kaip.
Kaip tai suprast?
Eglee rašė:
sveikučiai, kreipiuosi ir aš pagalbos į jūsų sapnų aiškinimo "kliniką".
Iškart prisipažįstu, kad neskaičiau visu žinučiu, ir jei to kas nors jau klausė - sorry…
Reikalas toks, kad pati esu , bet dažnai save sapnuoju kaip.
Kaip tai suprast?
Sveika Eglee,
to dar nieks neklausė.
Kad galima būtų atsakyti į klausimą, reikėtų, kad papasakotum sapną ar sapnus. Ar jie tik dabar tokie?
Dar sykį primenu - sapnai didelis atsiverimas, svarbu pagalvoti, ar to norisi. Jei labai rūpi, bet nesinori viešai, rašyk man privačiai, jei manai, kad viskas ok, rašyk čionai, manau, kad tokie sapnai iš tiesų įdomūs. Bet, kartoju, pasvarstyk.
Sekmės
Prisimenu du pirmuosius kosmarus. Labai aiskai iki sios dienos juos pamenu, nors tai buvo gal pries 15-ka metu. Dar labai aiskiai prisimenu, kai pirma karta sapne pamaciau ryskias spalvas, tai buvo taip pat vaikysteje. Sapnuoju kasnakt ir netgi po keleta sapnu. Diena trumpam prigulus susapnuoju net keleta sapnu. Anksciau labai nervuodavausi, kad daznai ir daug sapnuoju, bet dabar jau apsipratau. Ir kartais bandau suprasti, ka reikia mano sapnai. Yra tikrai issipildes vienas klaikus sapnas. Sapnavau, kad as vaziuoju su savo masina, matau ryskiai raudona jos spalva ir matau, kaip i mane vaziuopja masina. Zodziu avarija. Ta sapna as papasakojau savo draugem ir visai pamirsau. Gal po kokio menesio padariau avarija su savo raudona masinyte. Sapna man primine darauges. Tiesa sakant to sapno iki siol nepajegiu prisiminti. Dar kazkada sapnavau, kad neuzrakinau masinos ir nuejau pas drauge, laikau rankoje raktus ir galvoju:‘ar as tikrai uzrakinau masina?’ Po kiek laiko as is tikruju nuejau pas ta drauge, masina palikus lauke. Stoviu, snekam, o rankoje rakteliai. Tada staiga mintis: ar as uzrakinau masina? Dar tada sakau mergom sapnavau jau tokia pacia situacija. Einam paziureti, ar tikrai uzrakinau masina. Ir ka jus galvojat? Masina buvo neuzrakinta. Sapne masina dar ir pavoge. Realybeje to isvengiau
Paskutiniu metu, kai sapnuoju kosmarus, pabundu visiskai slapia. Dar gal tai kiek itakoja pilnatis… Ir dar buna, kad besapnuodama kazka, tarsi sau sakau: tai sapnas, pabusk… Kartais labai susinervinu , kai idomiausioj sapno vietoj nuskamba zadintuvas ir sapnas lieka be pabaigos…
taigi taigi, kaip gi musu 'gimtoji"religija - krikscionybe ziuri i sapnus?
atsiradimo pradzioje (t. y. iki kokio III a. vid.) krikscionys gyvai domisi sapnais, nes sie yra susieti su esminiais tu laiku krikscionio gyvenimo ivykiais - atsivertimu, bendravimu su dievu, kankinyste.
taciau gana greitai sapnai susiejami su eretikais (eretinese krikscionybes srovese sapnai vaidino didele role,)setonu (jis siuncia erotiskus, gaslius, gundancius nusideti sapnus :o )
prasideda aktyvi sapnu kontrole - is sakyklos skelbiama, kad sapnus aiskinti gali tik mokyti, sventieji tevai. tik jie gali atskirti kuris sapnas yra tikras, t.y. nuo dievo, o kuris nuo setono, ir veda tave i prazuti.
"laisvai" sapnuoti ir nesibijoti apie tai pasakoti gali tik karaliai ir baznytinio luomo atstovai. pastariesiems sapnais tampa vienu is ju sventumo patvirtinimu.
va kaip apie ta laikotarpi raso viens moxlininkas:-- kai krikscionybe tampa oficialia religija, Baznycios hierarchai siekia vis labiau kontroliuoti religini tikinciuju gyvenima ir ypac stengiasi valdyti tiesiogini - be jos tarpininkavimo - tikinciuju bendravima su Dievu ar skatinti visai jo vengti. sapnas kelia itarima, nes per ji uzmezgant santykius su dievu, apseinama be Baznycios, kaip tarpininkes.