koki argumenta? kokia tema? konkreciai klausk, nesivarzyk beje, vienintelis b@lr@gas ar kaip ten jis, sugebejo atsakyt i klausima apie baznycia, tik kazkaip miglotos jo zinios mano manymu apie “Mykalaska”
be kapiniu ir be konkreciai vilniaus atvejo, pagal ka galima spresti (laikyti/tapatinti) apie zmogaus tapatuma vienam ar kitam miestui? yra tiesos kazkiek ir zalias_kraujas komentate apie 5%… juk per 50 metu nuo tarpukario Kaunas ne is oro sugebejo “uzgaugti” nuo ~70K iki 300K gyventoju, vyko kaimu jungimas i miestelius, slavu prikviete draugas sniechkus i miestus ir pan. Tai kiek tuomet tu “tikru” kaunieciu per tris kartas yra? Lietuvoj taip visi persimaishe, kad apskritai sunku kazka sakyti apie tapatybes. Pvz Klaipedoje klaipedieciu save laiko ir ruselis, kurio tevai persikele is Piterio ir lietuvis, kurio tevai kile ish Telshiu. O tikruju klaipedieciu… sunku atrasti nes krastas po karo buvo tushcias. Tai kuris nebelikus cia vokieciu dabar tikresnis klaipedietis tas ruselis ar zemaitukas?
ok, pabandysiu isdestyti savo poziuri bendram atvejui nepriklausomai nuo tautybes ar religijos, miestietis yra tas, kuris “ileides saknis” mieste daugiau, negu nusipirkes buta, atvaziaves pastudijuoti ar gyvenantis “nuo gimimo”. Miestietis yra ne tas, kuris po darbo savaites vaziuoja tevisken arba pas senelius, o tas, kuriam niekur vaziuot nebereikia, nes jo seneliai cia, teviske cia ir namai cia. Dabar viskas paprasta, nupirkai buta, uzsideklaravai gyvenama miesta ir jau viskas, turi balsavimo teise, miestietis. Na taip, viskas demokratiska, bet su “tikro miestiecio” savoka neturi nieko bendro. Nera tikresnio arba maziau tikro miestiecio, yra arba paprastas atklydelis, arba miestietis. Pakartosiu, man miestiecio pvz yra tas mano pazystamas, kurio seimos kapas Rasose jau 300 metu irengtas stukso, ir jo is Vilniaus niekas neiskrapstys, nes jis iauges i krauja cia daug kas kele klausima, o kaip ten yra su tais, kuriu seima pastoviai migruoja, atsakau - taip ir yra, jie niekur neisikuria, jie keliautojai, visada iesko kur geriau, jie neprisirisa prie konkretaus miesto, tiesiog prasalaiciai laiko prasme, iesko kur geriau… as galiu apie save konkreciai pasakyt - gimiau augau Alytuj, dabar 11 metu Vilniuj gyvenu, mano tevai Alytun atvaziavo is kaimu… tai gal sunku patiketi, bet labiausiai mane jaudina apsilankymai mano seneliu/proseneliu ir t.t. gyvenamosiose vietose, as ten jauciuosi seimininkas, ne Vilniuj, net ne Alytuj, o ten, kazkur kur mano saknys. Dejau as cia biski snektos
gera snekta o cia jau ir poziuris rimtesnis atsiskleidzia, o ne teorija apie kapus ir 5% na tada as lieku be tapatybes, gimiau ir uzaugau Taurageje, isvykau studijuoti i Klp, cia dirbu ir mokiausi, bet va tarkim mano tevai patys is kitu kaimiukasciu i Taurage atsikele budami niolikos, tai dabar as iseina turiu dvejas saknis arba esu be tapatybes. Laikau save tauragiskiu ir manau kad zmogus yra is to miesto kuriame gime ir uzaugo, nes tevai greiciausiai taip pat gyventa (daznausiai) ten kur ir yra sunaus gimtine. Butent gimes ir uzauges viename mieste tu pajunti to miesto gatviu dvasia, gyventoju charakteri ir tradicija, tad tu jau savaime skiriesi nuo tevu kurie is kazkur atvyko, nereikia dar vienos kartos. Tam ir yra zodziai atskiri gimtine ir teviske. Man gimtine Taurage, o kai tevai is skirtingu vietu abu tai man net abi tas vietas neina pavadint teviske, man tai tik faktas - kad ten gime/uzaugo tevai, man svarbiau kur uzaugau as, su ta vieta ir tapatinuosi. O del Klaipedos, nepameluosiu jei pasakysiu, kad sio miesto istorija geriau zinau nei eilinis “vietinis”, tad nesutinku, kad istorijos zinojimas ar tradiciju laikymasis yra butinas atributas
sutik, nes tu su savo poziuriu gal i Klaipeda saknis ileisi, vaikus tinkamai uzaugysi, o zek ir garbes pileiciu tapsi ir busi vertas, nei koks piterio ruselis, kuris nieko apart savo laivo ir artimiausios aludes nezino
galbut, bet savo atveju as nelaikau saves klaipedieciu, o vaikai jei uzaugs cia manau tokiais bus. Geras pavyzdys mano buvusios darbovietes savininke - ji ir vyras kile is Plunges, bet jie jau cia gyvena kokius 15 metu, turi du vaikus, kurie ir kalba ir elgiasi kaip tipiski Klaipedos bambliai kur gimei, uzaugai - ten tikrieji namai, cia ne kokia karaliska linija kad reikia kartu ishgryninimui. Nes jei tokios linijos dauguma laikytusi tai nei Vilnius lietuviskas, nei Klaipeda. Jei Vilnius dar istoriskai galima isvartyt, su Klaipeda tada jau liudniau butu, nes be sausio 15tosios jokio tulo klaipediecio niekas nerisha su Lietuva. Tad niekada nepritarsiu tiem kurie vadina Vilniu ruskynu ar lenkynu, tai yra MUSU, Lietuvos miestas! Juokingai kai musu seneliai ir proseneliai su lenkais del sito miesto kovojo o dbr tulas kaunietis ar siaip prasalaitis savo noru Vilniu (kad ir zodziais) lenkam ir rusam “atiduoda” Gera diskusija neperseniausiai buvo ant Lietuvos - reikia i pasa rasyt tautybe ar ne? Uz koki varianta tu, Dzux?
as manau kad reikia tautybe rasyt, taip kaip buvo rasoma i seno pavyzdzio pasus, ir as toki turejau bet sitos diskusijos nepamenu, labiau istrigo diskusija ar reikia leist sudlenkiams rasyt vardus ir pavardes savo keverzonem i pasus, tai sitoj vietoj as jiem (finger) rodau
mano nuomone tai turetu buti daroma pasirinktinai. Ash didziuojuosi, kad esu lietuvis ir noreciau, kad tai butu itvirtinta pase, gal kas gedyjasi, kad yra ruselis ir nenori to. Klausiu nes labai idomiu argumentu sia tema isgirdau geriausias - tautines valstybes kaip po tokios yra atgyvena, valstybes sudaro pilieciai, judama pilietines valstybes/visuomenes link. Man nepatinka tas maisymasis, geras juodo “italo” pavyzdys intere… nelabai jis megiamas ir nelabai jis laikomas italu
ne tautine, o pilietine visuomene - globalistu ismislas
Prie ko cia tas Kaunas Vilnius myli Vilniaus Zalgiri