Rašyti scenarijus: kokios perspektyvos?

Rašyti scenarijus: kokios perspektyvos?

Rašyti scenarijus lietuviškiems filmams: ar tai iš tikrųjų perspektyvu? Kad jų trūksta - faktas. Bet net jei ir būtų gausu žmonių rašančių juos - ar jie turėtų Lietuvoje paklausą? Ar tai iš tikrųjų yra opiausia LT kino problema? Žiūrint ir šiek tiek toliau į ateitį, nebūtinai kalbant apie nūdieną - kokios konkrečios tokio užsiėmimo perspektyvos?
Kaip manote?

Cia kartais ne frontas pastumejo tave sukurt sia tema?

tai ir klausiu: ar ištikrųjų…?

jei gerai rasytum, pirmyn. tokiam zmogui kainos nebutu.
tik tiesa psakius ne scenariju nera o geru scenaristu. va beda.

nu, ok.
paklausiu kitaip: ar net ir labai ‘geras’ scenaristas turi perspektyvų dirbti LT? Ar tie ‘geri’ scenarijai turės paklausą? Man kyla įtarimas, kad na kino režisieriai, visokie kitokie kino praktikai ir teoretikai skundžiasi ‘gerų’ scenaristų stygiumi, taip bandydami tarsi nustumti kino sastingio priežastis ir visas su tuo susijusias problemas nuo savęs. Ar tikrai, atsiradus GERAM SCENARIJUI - būtų sukurtas ir GERAS FILMAS. Turiu omeny aktorių, režisierių, operatorių, kompozitorių, dailininkų, montuotojų, net ir kaskadininkų ir pan. ir t.t., vienžo žmonių dalyvaujančių filmo "daryme" profesionalumą ir, aišku, šiuolaikiškumą.

mes su klasioku parasem 2 daliu tragikomedija "Birutes pagrobimas" [lbaj rimaz kurinyz]. visai neblogai gavosi, ruosemes su savo teatro grupe ja kitais metais pastatyti.

labiausiai cia reikia $$$$$$$$$
ir nemazai.
visa kita galima nusipirkti ir genialu scenariju ir auksciausios kalses rezisieriu ir likusia grupe. PVZ saunuolis juzenas susirado GETUI pinigu.
o kai $$$$$$$ nera galima rasyti genealiausius scenarijus tik filmuos tau juos draugelis rezisierius geriausiu atveju uz bonka gero vyno, vaidins sesuo ie bobute. o kaskadiniku pabus paralyzuotas dede pvz.
sorry uz sarkazma, bet situacija tokia. gal kad butu reikalingi talentingi scenaristai, jei lietuvoj atsirastu talentingas prodiuseris Cha cha
siaip tai rasyk. jei gerai rasysi paklausa kada nors bus.

jo. viskas galu gale susiveda i babkes ir galimybes. lietuvoj nei to nei to nera.
bet tai nereiskia kad nepalaikau siuos iniciatyvos.
rasyk - o gal pasiseks netycia.

Lietuvoje?? tik ne dabar…

Baikit jūs tuos verkšlenimus kaip tipiški vargšai lietuviai! Babkių jiems, matai, trūksta! Piktas

Jei jau apie scenarijų, tai įvardinkit pirma, KAS yra geras scenarijus? Mirkt Juk ir nuo žanro dar priklauso. Be abejo, kokia pornūškė - pats pigiausias variantas filmavimui. Fantastikos žanras - ėėė, čia tai jau reikės pinigėlių, bet tik REALIZACIJAI, scenarijaus “lapai” panašiai kainuos.

Jei atsakant į Akmenuotos klausimą tiesiogiai, tai perspektyvos - menkos. Ne dėl babkių, o dėl to, kad nėra industrijos, infrastruktūros! Parodykit man režisierių gildiją, nurodykit prodiuserį ar agentą, kuris pasirengęs kažką imti (ar bent pažiūrėti ir atmesti)… NĖRA! Jei užsakovas kokia TV, tai “savi bičai” sukurpia kažkokį siužetą ir imasi realizuoti… Toks mėgėjiškas lygis: pats sau režisierius, pats sau scenaristas… Mirkt Na, kartais kažkas ir gaunasi: kultinės “Giminės” klimaksiniams arba, visai neblogas ir tikrai su turimais minimaliais resursais realizuotas - “Tamangai”.

Scenarijų galima nesunkiai ir iš grožinės literatūros padaryti. Tai kas?

Scenarijus (siužetas, idėja) - režisierius (realizavimas) - prodiuseris (finansavimas). Pagrindinė grandinė. Vienas nuo kito priklausomi. Kur tu kiši savo scenarijų, jei net režisieriaus nėra, nekalbant apie prodiuserį? Gal man galite įvardinti kokį "Bimbam LT Pikčerz"? Ch.ren!

Tarantinas - buvęs videotekos klerkas: "Pulp Fiction"… Kur ČIA matot didelį babkių poreikį? Jam kažkaip problemų nebuvo tiesiog imti ir daryti. Atsikalbinėti ir skųstis - visada galima rasti priežastį lūzeriškumo pasiteisinimui!

Ką, lietuviško Viliso ar Travoltos neprikalbinsi for fun nusifilmuoti?

Nors ir dabar galiu porą scenarijų įmesti - KAM jų reikia? Cha cha (jei KAM - krašto apsaugos ministerija, tai gal jiems ir tereikia… Mirkt).

DarkSide kalba apie Tarantiną…
"Pilp Fiction" nebuvo jo pradžia. Babkės tuomet jau nebuvo didelė problema.

O Q.Tarantino pradžia ir buvo scenarijų rašymas. Po to, kai 1986m. susuko pirmą savo mėgėjišką filmuką “My Best Friend’s Birthday”, Tarantino pradėjo rašyti pirmą scenarijų pilnametražiam filmui. Tai buvo - “True Romance”. 1988 m. Q.Tarantino parašo savo antrąjį scenarijų - “Natural Born Killers”.
1990 m. filmo “True Romance” scenarijų parduoda už 50.000 JAV dolerių ir gautus pinigus nusprendžia išleisti filmo “Reservoir Dogs” gamybai (3-ias parašytas scenarijus). Aišku, 50.000 filmo darymui juokinga suma. Tarantino, be abejo, kad savamokslis genijus, tačiau drąsiai teigti, kad jam pavyko iškilti be jokios pašalinės (profesionalios) pagalbos ir aišku ‘pašalinių’ investicijų - būtų neteisinga. Parašęs "R.D." scenarijų, Tarantino metė darbą video nuomos punkte ir nusprendė pradėti filmo statymą su maža ir nelabai garsia CineTel kino studija. Tačiau būtent čia jis susitiko su kino grandais, kurie perskaitę scenarijų susižavėjo filmo koncepsija ir padėjo surasti lėšų, parinkti aktorius ir pan. Tai buvo Lawrence Bender ir Harvey Keitel (nemenkos pavardė, ką?). Plius prie filmo kūrimo prisidėjo tokie prodiuseriai kaip Monte Hellman ir Richard Gladstein.
Tik norėjau pasakyti, kad Tarantino nebuvo VIENAS. Šypsena

Ps: 1994 m. O.Stone susuktas "Natural Born Killers" - GeraiGeraiGerai filmelis.

Na, va: pavyzdį turi, tai ko lauki?.. Mirkt

Gal visgi sužinokit kiek gi kainuoja pagamint filmą, o tada apie pinigų trūkumą ar ne svarstykit.
Del scenarijų tai situacija tokia:
taip jų trūksta, nes esantys yra tokie prasti, kad net scenarijais nevadintini. Kodėl trūksta? Todėl, kad nėra scenaristų. Kodėl nėra? Todėl, kad nėra pinigų jiems įgivendint ir nieks nenori rašyt į stalčių. Kodėl nėra pinigų? Todėl, kad nėra gerų scenarijų.
Ar aišku?
Kol bus galvojama, kad kiną galima išmokt daryt kuriant reportažus (Lukoševičiaus (ir ne tik jo) mintis), tol nieko nebus. Supraskit pagaliau, kad anot J.Griciaus rožės be mėšlo neauga.
Kad sukurt gerą filma, reikia padaryt daug prastų. Kad atsirastų geras režisierius, reikia daugybės vidutinybių.
Akmenuotai, perfrazuosiu vieno klasiko žodžius: "jei gali nerašyt tai ir nerašyk."

Jei gali tai geriau nepradėk, nes pabandęs negali sustot. Žliumbia

be shansu su scenaristo darbu lietuvoje, ka cia ir kalbet…

Mažytis pastebėjimas: akmenuota niekur nežsiminė, kad tuo reikalu užsiima ar žada ateityje užsiimti. Turima omeny - APSKRITAI Mirkt
Ir vat jei žiūrėsim APSKRITAI - toks požiūris kaip ‘jei gali nerašyt, tai nerašyk’, turėtų būti truputėlį smerktinas, turint omeny LT kino padėtį.

Knygas rashyt perspektyviau…jai jau rasyti taip uzsigeidet…
Šypsena

dar vienas papilstymas is tuscio i kiauraŠypsena… zmones, kurie kazko siekia jie nekalba, o eina link tiksloKietas

na ne tu vienas cia zinai kiek kainuoja pagaminti filma. tokiu gudruciu cia tikiu pora desimciu susidarytu.
geri scenaristai gyvi. jie yra. cia tarp musu vaiksto. noustabaus filmo "riesutu duona" scenaristas Saltenis pavyzdziui. gyvas sveikas tik scenarijus nezinau ar raso. pasak mitu ir legendu dar yra tokiu kur ir i stalcius parasineja ir Kult Ministerijai paraiskas teikia.
suvedei tai gudriai cia. pinigu tikrai nera. visas Kult. Min. biudzetas kinui realiai atitinka vieno pilnametrazio kaina.
kino politikos nera. va beda. numeta vienien numeta kitiem po truputi. kad badu nemirtu ir kad visuomene nesipiktintu kad kino neremia.
su media+ pradesim dirbti gal pasitvarkys reikaliukai.