Va ir prisikasėme prie esmės. Valgyti galima viską. Proto ribose…O ypač tada, kai nori “nors verk”… Nėra nuodų, yra tik blogos dozės…
paskutinis sakinys nors trumpas, bet labai teisingas
O kaip suprasti, kas dar “proto ribose”, o kas jau už jų? Kur tos ribos? Pilna žmonių, kurie “net drebėdami” nori to, ko jiems geriau nereikėtų.
Apie saiką ir persivalgymą ką nors esate girdėję?
Valgau as ta mesa, nors nemanau, kad tai gerai. Nemanau, kad gyvunai tam sukurti. Bet be mesos negaliu. Valgau labai mazai, bet kartais uzsimanau. Kai mano mazoji leptelejo, kad zmones pradejo sirgti tik pradeje mesa valgyti, tai is viso visi skanus kasneliai burnoj stringa o ji gudrute pas mane… daznai tiksliai diagnozuoja…
pirma mintis buvo, jog kalbi apie alkoholi arba rukyma bet jei kalbet apie maista, tai juk is ties visko reikia su saiku. o jei tie zmones, kaip tu sakai, nori “net drebedami”- tai galbut jie jau seniai nera ragave butent to produkto ir ju organizmui siuo metu butent jis reikalingas, bet ir velgi- viska valgant butinas saikas, kitaip tariant viskas turi buti proto ribose
Susirgt gali ir nuo vandens…Ir nuo nuosavų minčių. Nuo minčių gal net daugiau…
Ar gerai cukraus šaukštelis kavos puodelyje? O du? O keturi? Ar gerai šokolado gabaliukas? O plytelė? O po plytelę kiekvieno valgymo metu? Nekalbu apie seniai nevalgytus produktus, kalbu apie labai mėgstamus ir dažnai valgomus produktus. Ar gerai maitintis saikingai, nepersivalgant, tačiau pvz., vien picomis? Na ir kur tos proto ribos? Nejaučiu ir nematau jų aiškiai.
Jei aš geriu kavą su 1,5 šaukšteliais cukraus - man malonu. Jei gerčiau su 2,5 - apsivemčiau… Kaip minėjau…Kaip yra polinkis į aloholizmą ir yra polinkis į besaikį valgymą. Kažkuria prasme tai psichikos sutrikimas…
Ar tai reiškia, kad “proto ribas” diagnozuos medikai, gydantys psichikos sutrikimus?
Proto ribas jaučiame intuityviai, o tie, kas jų nejaučia…ten prasideda problemos. Tas liečia tiek alkoholį. tiek maistą…Kas per daug, tas nesveika…
Uždaras ratas. Be paaiškinimo. Be gairių veiksmams. Intuityviai jaučiam instinktu pagrįstas ribas, o protu pagrįstas ribas surandam (arba ne) ilgai pagalvoję .
Na, žmogus nuėjo į retoraną…Gavo normalią porciją…O jam normali porcija yra 5 tokios porcijos…
bat tai jo organizmui tai gali buti “normalu” …tas pats su alko - negerianciam taureles uztenka, kad pasigertu ir durniuotu , o kitam - bonkes vodzios …
Tokius klausimus uždavinėkite tiems, kas porcijas penkiagubina…Įdomios būtų jų versijos.
is tavo komentaru sprendziu, kad jauti daugiau instinktyviai, nei intuityviai, nes intuicijai pasireiksti nereikia jokios logikos
Neatspėjai: aš dažniausiai jaučiu tik gerą apetitą. Ir tik svarstyklės parodo kažką ne taip.
nea, as kai alkanas - irzlus kaip vilkas. o kai pavalgau skanu kepsni pasidarau laimingas sotus ( ) ir viskuo patenkintas…
na, tai linkiu kuo geriausiu “svarstykliniu” duomenu ir dar vienas dalykelis, kalbant apie besaikius vartojimus: ziema man tas pats budavo su sausainiais, pirkdavau juos pakeliais ir baisiai megdavau valgyt su arbata. per diena sueidavo 1.5 pakelio jei ne visi du pasiutiskai juos megstu ir daba, bet per visa vasara nusipirkau tik daba ir tai nuo ryto jis pas mane stovi- valgau pasigardziuodama. esme ta, kad viena gydytoja suzinojus apie mano “potrauki” sausainiams, man pasake jog taip kompensuodavau energija ir pasiule vitaminu(maisto papildu). ju pavartojus, mano bukle susitvarke. taigi gal ir tiems kitiems besociams reiketu pasikonsultuoti su medikais ir nusipirkt vitaminu