Klubai ir forumai Klubai ir forumai Klubai ir forumai Klubai ir forumai Klubai ir forumai
Prisijunk: Pamiršau slaptažodį  Užsiregistruoti
Rėmėjai:

naminis obuoliu vynas


Tikrinti, ar yra naujų atsakymų temoje

Atsakyti Kitos temos Nauja tema Temą 2003 09 23 d. 14:19 pradėjo  Nebel, peržiūrėta 70008 k.
Puslapiai: 1 2 3 4 5 paskutinis> 
Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1904

2003-09-23 14:19 1 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę
buvo nemazai obuoliu , tai prisispaudziau sulciu. Galvoju, uzraugsiu, vynelio bus ŠypsenaGerai
tai va ir domina technologija su visom smulkmenom.

* ar reikia rauginti sultis pries dedant cukru?
* kiek cukraus reikia det?
* kelis kartus tas cukrus dedamas ir po kiek laiko?
* o jei viska daryciau plastikineje taroje (nuo mineralinio vandens 5-10 l)?

labai atsiprasau, jei tokiu temu jau buvo ir nesugebejau susirast. Tiesiog neturiu daug laiko verst visa neaprepiama lobyna, kur ir naudingos informacijos tik laselis.


Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-09-23 16:03 2 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę
Reikėtų nieko nerašyti, nes kai aš prieš savaitę buvau uždavęs panašų klausimą, tai niekas nieko neatsakė....

Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-09-23 16:29 3 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę

Nebel rašė:
buvo nemazai obuoliu , tai prisispaudziau sulciu. Galvoju, uzraugsiu, vynelio bus ŠypsenaGerai
tai va ir domina technologija su visom smulkmenom.

* ar reikia rauginti sultis pries dedant cukru?
* kiek cukraus reikia det?
* kelis kartus tas cukrus dedamas ir po kiek laiko?
* o jei viska daryciau plastikineje taroje (nuo mineralinio vandens 5-10 l)?

labai atsiprasau, jei tokiu temu jau buvo ir nesugebejau susirast. Tiesiog neturiu daug laiko verst visa neaprepiama lobyna, kur ir naudingos informacijos tik laselis.


Sulčių rauginti nereikia.Bet kaip ten bebūtų sultis BŪTINA skiesti arba vandeniu arba kitomis sultimis - kodėl neklausk, nes tai ilga cheminė teorija ir aš Tau neišaiškinsiu.Priklausomai nuo to kokios rūšies obuolius spaudei, tas skiedimo santykis būna skirtingas.Aš Tau patariu daryti tokiu santykiu:
15 litrų sulčių
3 litrai virto vandens (atvėsinto)
1- 1.5 kg cukraus (ištirpni karštame vandenyje)
Visą tai supili į indą + dadedi arba vyno mielių (kurių Lietuvoje niekur negausi, jei negyveni Plungėje ar Anykščiuose)arba paprasčiasių razinų 5-10 vnt.,uždarai rauginimo kamščiu ir pastatai nešltoje vietoje (t.20-25 C)
Rauginimo indas negali būti užpildytas sklidinai, nes aktyviojo rūgimo metu gali užsikimšti rūgimo dujų išleidimo anga ir tada indas gali plyšti.
Cukrų reikia dėti per kelis kartus, nes įdėjus vienu kartu greitai pasigaminęs spiritas sustabdys tolesnį vyno rūgimą, kas gadins jį - bus neskaidrus arba dar blogiau (vėlgi nepasakosiu visko, nes daug užims vietos).Bendras cukraus kiekis parenkamas pagal tai kokio stiprumo ir saldumo vyną norima pagaminti (sakyk kokio nori - pasakysiu konkretų kiekį).
Antru kart cukrus dedamas pasibaigus aktyviajam rūgimui - realiai po 1 mėn.Tai tas momentas, kada vynas nuskaidrėja, atsiskiria drumzlės ir jis nustoja aktyviai leisti burbulus. Šiuo momentu vynas per žarnelę nupilamas nuo drumzlių į švarų atvirą indą ir jam duodama pastovėti švarioje patalpoje 2-3 valandas, kad jis pasigautų deguonies.Dalis vyno nupilama į atskirą indą, jis pašildomas ir jame ištirpinama likusi dalis cukraus (realiai 1 kg).Viskas supilama į rauginimo indą, įstatomas rūgimo kamštis ir toliau duodama jam \"vaikščioti\".Ši stadija vadinama ramiuoju rūgimu.Šiuo momentu vynas toliau rūgsta ir skaidrėja.Rekomenduotina kas 2 savaites jį vėdinti aukščiau minėtuoju būdu.
Maždaug po 2-3 mėn, vynas vėl nustoja burbuliuoti ir tada jis vėl nupilamas nuo atsiradusių drumzlių.Ragaujamas.Jeigu trūksta saldumo vėl pasaldinama.Procedūra kartojama, tik dabar jau vėdinti reikia 1 kart į 1-2 mėn.

p.s. Vien iš obuolių sulčių vynas retai kada bus skanus, todėl jas rekomenduotina maišyti su kitomis sultimis.Šiuo metų laiku rekomenduotina maišyti su šermukšnių sultimis, spanguolių sultimis,aronijos sultimis arba įpilti patinkančio sirupo (pvz.aviečių ar pan.)

P.S.Dėl plastmasinės taros, tai nieko negaliu patarti, bet nerekomenduočiau, nes turiu tokią nuojautą, kad jis sprogti gali.Geriau jau pasiieškok stiklinio 20 l indo.




C`M`Y`K`
Ultra šaunuolis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 2491

2003-09-23 17:48 4 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: C`M`Y`K` Įtraukti C`M`Y`K` Į adresų knygelę
Seip man obuoliu vynas nepatinka naminis, arba pasidarom kazkaip levai jie man gaunasi kaip ir su \"gaziukais\" bet vat is vynuogiu tai liodze

atrenki uogas nuo kotu uzpili jas statinaitei kokioj cukrumi tegul raugo pagauna (taip lengviau isspauti sultys) po to supili i butelius ir ipeli vandens (trecdalis sulciu) ir ziuri kad bulkintu jai ka dapili vel cukraus ir po metu uh isiena Cha cha soske patrauksi daugiau nieko nenoresi

Taurė Niam niam Girtas


Dundulis
Dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 174

2003-09-23 17:53 5 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Dundulis Įtraukti Dundulis Į adresų knygelę
Taip,cia viskas aprasyta labai geri.
Jai domina galiu duoti tikslesniu duomenu (kiek ,ko ir su kuo),matot as dabar darbe ,uzrasai namuose.
Parvaziuosiu i namus galesiu duoti MIDAUS ir seip visokiu receptu,jai is tiesu reikia,kam.

Noriu paklausti kaip pasigaminti vyno mieliu.Viena recepteli zinau (toks labai paprastas butu,bet reikia vieno komponento kurio taipat negalima gauti ,ten paprasciausiai reikalingas kazkoks vaistas kurio pavadinimo as dabar neatmenu)
Jai domins grysiu is darbo bus daugiau.
TaurėTaurėTaurė


HG
Dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 131

2003-09-23 23:38 6 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: HG Įtraukti HG Į adresų knygelę
na labai idomiai parasyta tik truputi siaurokai. gal yra kokiu saitu kur galima pasiskaityti placiau ar pan. buciau labai dekingas. seip tata daro namini vyna, tai truputi jau nuraukiu Šypsena bet noretusi ka nors issamesnio pasiskaitinet. Taurė

Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1904

2003-09-24 07:43 7 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę

44ismera rašė:
Taip,cia viskas aprasyta labai geri.
Jai domina galiu duoti tikslesniu duomenu (kiek ,ko ir su kuo),matot as dabar darbe ,uzrasai namuose.
Parvaziuosiu i namus galesiu duoti MIDAUS ir seip visokiu receptu,jai is tiesu reikia,kam.


butinai parasyk!! kuo daugiau tuo geriau.
Bus nors viena konkreti tema isdestyta smulkiai randama per paieska.


Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1904

2003-09-24 07:51 8 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę
aciu Zhulikas Vilenskas. Pabandysiu ir sitaip.
Tik sultys jau rugtelejo 1 diena be cukraus laukiant atsakymo Šypsena o siandien ryte atsikeles ivariau cukrausNiam niam reikia siandien verkiant susirast plastilino ir zarneliu.
Nu ziuresim ks ten gausis.
Gal siemet spes iki salnu sunokti ir vynuogiu. Tik taros normalios reikia kazkur rast.


Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-09-24 10:39 9 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę

Nebel rašė:
aciu Zhulikas Vilenskas. Pabandysiu ir sitaip.
Tik sultys jau rugtelejo 1 diena be cukraus laukiant atsakymo Šypsena o siandien ryte atsikeles ivariau cukrausNiam niam reikia siandien verkiant susirast plastilino ir zarneliu.
Nu ziuresim ks ten gausis.
Gal siemet spes iki salnu sunokti ir vynuogiu. Tik taros normalios reikia kazkur rast.


Taros reikia ieškoti turguose arba jei būni Lenkijoje tai ten yra visko - ir buteliai, ir rauginimo kamščiai ir vyno mielės įvairiausių rūšių ir tie miltukai kurie reikalingi mielių geresniam vaikščiojimui.
Anksčiau tara imdavo iš vaistinių, iš akumuliatorščikų arba gamyklų ,kur buvo naudojama rūgštis.Man atrodo, kad šitam reikalui turėtų tikti ir 19 ltr vandens talpos,kurios naudojamos ofisuose vandens aparatuose - ten net skylutė vamzdeliui yra padaryta.
Vamzdelių gali nusipirkti bet kurioje ūkinių prekių parduotuvėje.

O iš vynuogių tai samanę reikia varyti Juokiasi ir gaunasi žiauriai gera Gerai



Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-09-24 10:41 10 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę
Nepatingėkite chebra nueiti į artimiausią knygyną ir nusipirkti mažą knygutę \"Naminio vyno gamyba\".Ir ten rasite viską nuo A iki Z. Taip pat ten rasite ir midaus g-bos receptukų.

Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-09-24 10:42 11 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę
Jeigu ką, tai aš turiu 2 tokias knygutes Mirkt

Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-09-24 10:45 12 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę

C`M`Y`K` rašė:
Seip man obuoliu vynas nepatinka naminis, arba pasidarom kazkaip levai jie man gaunasi kaip ir su \"gaziukais\" bet vat is vynuogiu tai liodze




Reiškia, kad pilnai nebuvo išrūgęs (per trumpai arba per mažai cukraus).Bet tai irgi įdomu, nes ilgiau laikydamas išpilstytą buteliuose gali gauti neblogą šampaną (aš specialiai taip dariau su vynuogių vynu), o jei trumpai tai bus natūraliausias obuolių sidras (ispanų nac. gėrimas)



Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1904

2003-10-02 07:34 13 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę
Liūdnas va jau 2 savaites stovi ir niekas ten neburbuliuoja. Pirma savaite islisdavo koks vienas kitas burbulas,o dabar is viso nustojo

Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-10-02 10:23 14 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę

Nebel rašė:
Liūdnas va jau 2 savaites stovi ir niekas ten neburbuliuoja. Pirma savaite islisdavo koks vienas kitas burbulas,o dabar is viso nustojo


Yra 2 galimi dalykai:
1.Butelyje vyksta reakcija (pasižiūrėk gerai ar kyla burbuliukai), bet rauginimo kamštis yra nesandarus ir todėl nematai burbuliukų išeinančių į vandenį.Sandarumą gali patikrinti pūsdamas orą atgal į butelį per žarnelę (pajausi ar eina per šonus kur nors ar ne)
2.Joks rūgimas nevyksta (sunku patikėti, nes sultys savaime turi rūgti).Atidaryk indą ,nupilk į švarią emaliuotą tarą ir palaikyk kelias valandas atvirą, kad gautų deguonies.Tada sandariai uždaryk ir tikrai turi burbuliuoti.

P.S.O sultis skiedei?


Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-10-02 10:26 15 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę
O kur Tu jį laikai - talpa, patalpa? Gal paprasčiausiai per šaltai laikai?

registr
Patyręs šaunuolis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 537

2003-10-02 11:36 16 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: registr Įtraukti registr Į adresų knygelę
o po kiek dienu pradeda rugti...? pas mane su aronija ir obuoliais padaryta aronijos mazdaug 8ltr, obuoliu 8ltr, ir vandens apie 4, primeciau razinku, betjau 4 diena o burbulu ner...

Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1904

2003-10-02 12:28 17 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę
kamsciai sandarus, tikrinau kelis kartus
neskiedziau niekuo (is3.14zdavojo mane tik, kia pasakiau, kad skiesti vandeniu reikApakęs), o laikau kambario temperaturoj ~18C
is pradziu biski bulbuliavo dabar is viso sustojo.
biski pajudinu banke i sonus pradeda eiti, po to sustoja


Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-10-02 14:29 18 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę
Turėtų rūgti ir be vandens, bet vanduo reikalingas tam ,kad tas rūgimas geriau vyktų, nes mūsų vaisiai yra per rūgštūs ir ta rūgštis stabdo teisingą vyno mielių dauginamąsi.

P.S.Sakiau gi, kad turiu 2 knygutes ir ten specialistų aiškiai parašyta, kad obuolių sultis BŪTINA skiesti. Galiu vieną knygutę paskolinti pasiskaityti.


Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-10-02 14:41 19 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę
Chebra, stebūklų nebūna ir bet kokios sultys rūgsta ar to mes norime ar ne.Tik teisingai reguliojant tą rūgimą galima pagaminti arba vyną arba vyno actą.
Pabandykite padaryti taip - nupilkite per žarnelę sultis iš taros taip, kad drumzlės liktų atskirai.Išpilkite jas n.a.x.u.j. Užsivirkite vandens (tam kuris darėte be vandens) ir išskieskite jame dar 1-2 kg cukraus, atvėsinkite ir supikite per naują.
Žiūrėkime kas bus.


Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1904

2003-10-03 09:29 20 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę
aciu Zhulikas Vilenskas. Darysiu kaip sakai.

Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-10-07 09:43 21 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę
Na va, vakar nupyliau vieną iš šiūmečių vynų (juodujų serbentų +agrastų).Kol kas tai labai skanus, labai gražios spalvos ir labai gero aromato.Maktelėjau jo nedaug ir taip tik užšildė, taip gera patapo.Bet susidūriau su pasirinkimu - arba jį dar truputį pasaldinti ir duoti jam dar paburbuliuoti ir tada jis prisirinks daugiau laipsnių arba palikti jį rūgštesnį ir jau duoti jam bręsti (toks jis man būtų skanesnis, bet bijau, kad jis greitai susigers).
P.S.O obuolinis toliau sau ramiai burbuliuoja, nors cukraus jame visai nedaug.



Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1904

2003-10-15 07:53 22 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę
mano obuoliniai irgi ramiai sau burbuliuoja.
maciau Kauno sventej moliniu talpu. reiktu nusipirkt kada pagavus proga


Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-10-15 10:29 23 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę

Nebel rašė:
mano obuoliniai irgi ramiai sau burbuliuoja.
maciau Kauno sventej moliniu talpu. reiktu nusipirkt kada pagavus proga


Vat su tom molinėm talpom, tai dar nelabai aišku kam jos skirtos.Sutinku, kad bręsti vynui gal ir gerai kai talpa tamsi, bet kol jis vaikšto tai geriau gal naudoti stiklinę talpą ir matyti kas ten vyksta.Galų gale matosi kada ir kiek nusėdo drumzlių, nuo kurių reikia kuo dažniau nupilinėti, nes jos labai labai gadina vyną.



Nebel
Ultra dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1903

2003-10-17 07:32 24 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Nebel Įtraukti Nebel Į adresų knygelę
atsisvieciau nuo bendradarbio knygele apie vynu gamyba.. oho kiek ten plonybiu visokiausiu. Atrodo, kad taip kaip padares is viso pagal ja nieko gero neturi gautis.
tik joje nieko apie saltalankius. Idomu butu ar galima is ju koki vynuka suraugti. O tai zinau kur auga nemazai Šypsena


Zhulikas Vilenskas
Patyręs dalyvis

Klube: ne narys

Parašė žinučių: 1992

2003-10-17 09:19 25 žinutė iš 144 Atsakyti forume: visiem Atsakyti privačiai: Zhulikas  Vilenskas Įtraukti Zhulikas  Vilenskas Į adresų knygelę

Nebel rašė:
atsisvieciau nuo bendradarbio knygele apie vynu gamyba.. oho kiek ten plonybiu visokiausiu. Atrodo, kad taip kaip padares is viso pagal ja nieko gero neturi gautis.
tik joje nieko apie saltalankius. Idomu butu ar galima is ju koki vynuka suraugti. O tai zinau kur auga nemazai Šypsena


Labai linkęs abejoti tuo, nes šaltalankio uogos turi nemažai aliejaus savyje...


p.s.Čia panašiai kaip su mėlynėmis - niekad nepadarysi iš jų vyno, nes jos savyje turi daug baltymų.



Versti kitą puslapį
Puslapiai: 1 2 3 4 5 paskutinis> 
Tikrinti, ar yra naujų atsakymų temoje
Atsakyti Kitos temos Nauja tema



Pranešti apie naujas žinutes šioje temoje
Mano prenumeratos

Statistika

Maistas: 2.839 Žinučių forume 443.225 145 Narių klube 705 Banga.lt laikrodis 03:26 Dažnai užduodami klausimai ir atsakymai



Maistas

Moderuoja: BangaLT, naktibledas™, avietės, Soulmeitas
Statusas: ne narys (Įstoti)
Forumas
Naujienos
Nariai
Foto
Nuorodos

Banga.lt klubai


Mano įrankiai

Privačios žinutės
Mano temos
Dienoraštis
Draugų adresai
Mano duomenys

Mano meniu

Į mano meniu įkelti puslapį: naminis obuoliu vynas

Prisijungę draugai

Visi draugai

Paieška

 

Dažnai užduodami klausimai