Yvan Attal „KAULIUKO METIMAS“

Kino teatruose pamatyti vertą dėmesio filmą vasarą galimybės nedidelės. Tačiau viena-kita išimtis pasitaiko. Taip dabar mažuosiuose kino teatruose imtas rodyti iš Izraelio kilusio man iki šiol nežinoto prancūzų aktoriaus YVAN ATTAL praeitų metų filmas „Kauliuko metimas“. Pristačiau garsiosios prancūzų aktorės Charlotte Gainsbourg vyrą Yvaną, kuris greitai švęs 60-metį kaip aktorių, bet jis lygiavertiškai laikytinas ir scenarijų kūrėju ir filmų režisieriumi. Sukūrė jų 11, o vaidmenų skaičius jau artėja prie 70-ties. Reiškia menininkas tikrai patyręs ir vertinamas. „Kauliuko metimas“ ir yra filmas, kur Attalis ir scenaristas, ir režisierius ir pagrindinio vaidmens atlikėjas. Tikras jaunesnis Woody Allenas ! :slight_smile:

Filmas prasideda aštria kriminalinio teroro scena, kuri tolimesniame siužeto rutuliojimęsi įtakos neturės. Skirta pabrėžti dviejų šeimų santykių ryšiui. Gi koks bebūtų tamprus tas ryšys, po dešimtmečio šeimų gyvenimas klostosi netikėta linkme. Pasakotojo rolėje besantis Mathieu (Yvan Attal) nuosekliai pristato žiūrovui pasiturinčių prancūzų verslininkų šeimų kasdienybę. Ir toje kasdienybėje atsiranda reikšmingas pleištas, jaukiantis gyvenseną. Tai gražuolė Elsa, kurią įkūnija aktorė Alma Jodorowsky. Taip, tai garsiojo filmų autoriaus čiliečio ALEJANDRO JODOROWSKY (95 metai) anūkė. Alejandro 2017 metais Lietuvoje išgarsino Scanorama, parodydama ypač atraktyviai sukurtą jo autobiografinį filmą „Nesibaigianti poezija“. Bet dar reikšmingesnis anuomet tapo F. Pavičiaus dokumentinis filmas „Jodorowsy’o kopa“ apie analogų neturintį grandiozinį Jodorowskio projektą ekranizuojant knygą „Kopa“. Subankrutavus studijoms, patyrus dešmtmilijoninius nuostolius, projektas perduotas įgyvendinti David’ui Lynch’ui, kuriam irgi nepasisekė. Kino genijus dabar net nenori kalbėti apie savo „Kopą“. O mes galime žiūrėti šių laikų talentingojo kanadiečio Villneuve jau maždaug vykusiai ekranizuotą šį literatūros bestselerį. Išsiplėčiau. Bet Jodorowskio anūkė Alma tikrai sužavės jus, kaip ir filmo vyrus, jeigu tik nutarsite pasižiūrėti prancūziškąjį „Kauliuko metimas“ .

Toliau kalbant apie aktorius, jie taip pat ne eiliniai. Štai Mathieu draugo Vincento žmoną vaidina Maivenn. Ši labai žinoma aktorė dabar taip pat nutarė reikštis režisūroje ir jos bandymai pristatomi net Kanų festivalyje. Tiesa, čia matę jos kūrybą teigia, jog manieringumo aktorės filmams netrūksta. Betgi vienas jos kūrinys įvertintas Žiuri prizu. Pripažinimo nestokoja ir jos vyrą Vincentą vaidinantis Guillaume Canet. Penkiasdešimtmetis aktorius jau suspėjo suvaidinti beveik 80-yje filmų, 14-a jų pats režisavo, pelnė prancūzų kino apdovanojimą. Cezar. Neeilnė aktorė atlieka ir Mathieu žmonos vaidmenį – Marie-Josée Croze savo sąskaitoje turi Kanų festivalio geriausios aktorės Palmės šakelę už vaidmenį filme „Barbarų invazija“, apdovanotą Oskaru ir rodytą „Kino pavasaryje“. Vilniaus Valstybiniame jaunimo teatre galima pasižiūrėti tikrai stiprų to paties turinio spektaklį „Barbarai“ su Valentinu Masalskiu pagrindiniame vaidmenyje.

Tiek dėmesio skiriu aktoriams, nes „Kauliuko metimas“ pasižymi labai tikslia ir įtaigia aktorių vaidyba. Puikiai dera tarpusavyje melodramos ir trilerio žanrai. Ypač pagirtina, jog autoriai nesiblaško filosofinių poteksčių labirintuose ir filmą kuria užtikrintai aiškios struktūros ir aiškaus siužeto rėmuose. Dėl to žiūrovai tik išlošia, nes ramiai gali susikoncentruoti tik į įvykius ekrane.

Seansai:

https://www.apollokinas.lt/event/4776/kauliuko_metimas?theatreAreaID=1024&dt=17.06.2024