Verslo planas ir/ar investicinis projektas
Nezinau gal cia man jau nuo tu mokslu stogas nuvaziavo…
Rasydamas diplomini teko susidurti su savokomis "Verslo planas" ir "Investicinis projektas" (dar kai kur "Investiciju projektas". Pastabejau as toki dalyka, kad pagal vadovelius, pagal esme ir savokas tai yra visiskai tas pats. Paemiau investiciju istatyma ir vietoj zodziu "investicinis projektas" kur parasyta savoka irasiau "verslo planas". Tai zinot labai tinka , vienam vadovelyje beveik taip ir parasyta, o pagal esme tai isvys tas pats.
Klausymas: Ar sąvoka “investicinis projektas” lygi sąvokai “verslo planas”? Ir ten, ir ten siekiama gauti naudos, dažniausiai materialinės. Tačiau, logiškai mąstant aš negaliu pasakyti, kad tai yra tas pats. Sąvoka “investicinis projektas” man asocijuojasi su finansiniais instrumentais, su finansų rinkomis, su investicinio portfelio kūrimu (tai nėra produktas) – tai yra finansinis projektas. O sąvoka “verslo planas” aš suprantu, kaip dokumentas pagrindžiantis naujo produkto kūrimą, veiklos išplėtimą ir pan. Žiūrint šalies mastu atrodo lyg tai ir teisingai, bet tarptautiniu mastu tokie pamąstymai neteisingi. Pvz. Viena šalis investuoją į kitą šalį – jinai sukuria naują produktą, aš turiu omenyje tiesiogines investicijas (nors iš tikrųjų kita šalis vekia pagal verslo planą). Taigi, išeina kaip ir dviprasmybė šitų dviejų savokų, kurių esmė priklauso nuo tam tikro požiūrio į tam tikrą situaciją. Kaip pavyzdį galiu pasiūlyti paskaityti A. Griškevičiaus knygą, kuri pavadinta “Investicinių projektų valdymas”, nors joje kalba eina apie "verslo planų" valdymą.
Gal kas turi kokiu kitu pamastymu?
PS. Nezinau ar as teisus, ar as jau grybauju…
Aš turiu pamastymų – būtent, pamastymų, nes verslo plano ir investicinio projekto apibrėžimus jei kada ir skaičiau, tai dabar, aišku, jų jau nebepamenu. Taigi, pradėkime:
verslo planas – įmonės finansų, produktų, rinkos, rizikos, valdymo ir kt. planas keliems metams į priekį, kuriame planuojami būsimi pokyčiai (nauji produktai, technologijos, rinkos etc.) ir šių pokyčių veiklos ir finansiniai rezultatais. Verslo planas gali būti rengiamas tiek išorinėms reikmėms (finansavimui pritraukti), tiek ir vidinėms reikmėms (verslui planuoti);
investicinis projektas – įmonės numatomų investicijų, reikalingų konkrečiam įmonės tikslui pasiekti, planas (pvz., gamybinės linijos įsigijimas, nekilnojamo turto pirkimas ar pan.) ir šių investicijų veiklos ir finansiniai rezultatai. Iš esmės tai ir yra verslo planas, reikalingas labai konkrečioms investicijoms pagrįsti. Mano nuomone, investicinis projektas yra verslo planas, o verslo planas – nebūtinai investicinis projektas. Privalomi investicinio projekto elementai – jo efektyvumo rodiklių apskaičiavimas: projekto atsipirkimas, IRR ir NPV ir kiti paskaičiavimai; galbūt palyginimas su alternatyviais investiciniais projektais. Jeigu verslo planas nėra investicinis projektas (pvz., ruošiamas keliems metams į priekį įmonės vidinėms reikmėms ir nenumato kapitalo investicijų), investicijų efektyvumo rodiklių nebus iš ko skaičiuoti – tiesiog, remiantis tam tikrom prielaidom, prognozuojami finansiniai rezultatai.
Investicinis projektas nieko bendro neturi su finansų rinka – "investicinis" reiškia kapitalo investicijas. Bandau įsivaizduoti, ar nors kokiais atvejais investicinio portfelio formavimas gali būti vadinamas investiciniu projektu – ne, nu tikrai negali.
Taigi, apibendrinant mano mintis:
- Investicinis projektas yra verslo planas, verslo planas – platesnė sąvoka už inv. projektą.
- Investicinis projektas būtinai susijęs su konkrečiomis kapitalo investicijomis, verslo planas gali būti rengiamas kitais tikslais.
- Investicinį projektą nuo kitų verslo planų galima atskirti pagal tai, kad turi būti galima (t.y. turi būti duomenų) apskaičiuoti projekto efektyvumo rodiklius.
Kazkodel as ir galvojau, kad tu atsakysi
Galiu pasakyti, kad tu praskraidrinai mano mintis, bet ne iki galo.
Gerai, as supratau, kad "verslo planas" savoka yra platesne ir ja galima naudoti vietoj savokos "investicinis projektas", bet ne atvirksciai (nu gal yra isimciu). Irgi sutinku, kad pagal elementus galima atpazinti ar tai yra verslo planas ar investicinis projektas (nors man tai sunku, nes ta ir ta gal maciau po viena karta ), taciau pagal apskaiciuotus rodiklius esme iseina ta pati, skyriasi tik ju pavadinimai.Investiciniame projekte jie vadinasi:IRR, NPV, PI ir t.t.(ka as dabar ir skaiciuoju), o verslo plane tipo pelningumo, nasumo…
Toliau kitas punktas. Del uzsienio investicuju, ar as teisus sakydamas "Pvz. Viena šalis investuoją į kitą šalį – jinai sukuria naują produktą, aš turiu omenyje tiesiogines investicijas t.y. veikia pagal verslo plana. Ziurint is salies, i kuria investuoja, puses tai yra investicijos, reiskia investicinis proektas. Taigi, išeina kaip ir dviprasmybė šitų dviejų savokų, kurių esmė priklauso nuo tam tikro požiūrio į tam tikrą situaciją.". Neretusi suzinoti tavo nuomone ir del siuo punkto
Nelabai supratau tavo zodzius ""investicinis" reiškia kapitalo investicijas."Kodel? Pvz. Finansinės investicijos – tai investicijos į įvairius finansinius instrumentus, iš kurių didžiausią dalį sudaro investicijos į vertybinius popierius. Tai kodel pvz. VP portfelio formavima nagalima pavadinti "investicinis projektas"
Tai kol kas tiek neaskumu liko.
Aciu uz atsakyma
nun u virtualiom gėlėm čia taip nepraslysi…
kaip min kokteiliu in real
Įdomi diskusija Pirmiausia, dar tikslinu savo pasisakymą. Investicinis projektas gali apimti įmonės/kelių įmonių konkretaus investicijų plano aprašymą (pvz., kelių statybos bendrovių konsorciumas Tilto statybos investicinis projektas). Verslo planas būna tik vienos įmonės.
Jeigu skiriasi rodiklių pavadinimai, tai ir patys rodikliai skiriasi tai, ką tu mini, yra skirtingi rodikliai. IRR ir NPV neapskaičiuosi, jei įmonė nebus numačiusi konkretaus projekto. Visi kiti rodikliai (pelningumai, veiklos efektyvumas, produktyvumas ir kt.) gali būti skaičiuojami ir verslo plane, ir inv. projekte.
Kažkaip įdomiai čia supynei Pirma, šalis į šalį neinvestuoja; gali investuoti vienos šalies įmonė į gamybą, produktą, rinkos plėtrą ar įmonę kitoje šalyje. Tiesioginės investicijos – tas ir yra, kad ne per vertyb. popierius investuoja, o tiesiogiai. "Ziurint is salies, i kuria investuoja, puses tai yra investicijos, reiskia investicinis proektas" – jei investuoja, tai taip, be abejo, kad tai yra investuojančios įmonės investicinis projektas. Dviprasmybės čia nematau, nes, kaip minėjau, inv. projektas įeina į verslo plano sąvoką.
Investicijos, kaip žinai, yra dviejų rūšių: kapitalo (kitaip realiosios, tiesioginės) ir finansinės. Kodėl negalima pavadinti vertyb. portfelio formavimo investiciniu projektu? Pirmiausia, klausimas, kas jį formuoja ir kokiais tikslais? Nes galimi skirtingi variantai:
- akcijos įsigyjamos tam, kad būtų uždirbama iš jų pardavimo,
- akcijos įsigyjamos tam, kad būtų uždirbama iš verslo.
Antruoju atveju akcijų įsigijimą gal ir galima pavadinti investiciniu projektu. Pvz. Hansabankas įsigijo LTB – vadinčiau tai investiciniu projektu, bet aš gal tiesiog neakcentuočiau kad tai vertyb. pop. portfelio formavimo investicinis projektas. Tai būtų banko plėtros investicinis projektas, nes sprendimą pirkti akcijas tokiu atveju sąlygoja ne uždirbti iš jų pardavimo, o gauti pajamas iš verslo. O jei yra spekuliacinis pardavimas, tai man nesiverčia liežuvis jo vadint investiciniu projektu. Argumentų kol kas nepateiksiu - dar neišmąsčiau Dėl įdomumo bandžiau paieškot inete informacijos pagal paieškos žodžius "inv. projektas". Neišmetė nei vieno a la vertyb. pop. portfelio formavimo investicinio projekto.
Nėra už ką. Prašau nepriimti mano pamąstymų už gryną pinigą tiesiog sakau, ką galvoju (koks ten galvojimas penktadienio popietę po šampano ). Gal net ne tiek svarbu apibrėžimas, kiek pati esmė. Nors, jei tu pateiktum man medžiagą, galėčiau pasakyti, kas tai yra
Sėkmės, iki
p.s. to Froidas: geras pastebėjimas
[quote]Pirma, šalis į šalį neinvestuoja; gali investuoti vienos šalies įmonė į gamybą, produktą, rinkos plėtrą ar įmonę kitoje šalyje.
[/quote]
Sita tai as zinau, tiesiog parasiau abstakciau, galvojau suprasi.Sorry.
[quote]Dviprasmybės čia nematau, nes, kaip minėjau, inv. projektas įeina į verslo plano sąvoką.
[/quote]
Sita irgi supratau. Thanks.
[quote]Antruoju atveju akcijų įsigijimą gal ir galima pavadinti investiciniu projektu. Pvz. Hansabankas įsigijo LTB – vadinčiau tai investiciniu projektu, bet aš gal tiesiog neakcentuočiau kad tai vertyb. pop. portfelio formavimo investicinis projektas. Tai būtų banko plėtros investicinis projektas, nes sprendimą pirkti akcijas tokiu atveju sąlygoja ne uždirbti iš jų pardavimo, o gauti pajamas iš verslo.
[/quote]
Geras pavyzdys , cia as ir supratai kur buvau neteisus.
Aciu argumentu nereikia.
Apie medziagos patekima. As tokio kaip projekto ir neturiu, as rasau bendro (makroekonomio)pobudzio darba, tai ir nagrineju kas yra kas, bandau esme suprasti, nagrineju ekonominius rodiklis…
Atrodo viska issiaskinom.
Dar karta ACIU.
Turėtų būti įdomus tavo darbas, kada nors duosi paskaityti, oki?
Sėkmės rašyme (ir jei kokie neaiškumai, tai kreipkis į mane
2 toja
Iskilo dar klausimas
Kas yra vietiniai investuotojai?
Ar cia ir yra Lietuvos verslininkai? Ar prie sios savokos priskiriami tik stambios imones kuriu savininkai yra lietuviai ar visos ?
PS. Isivaizduoji Internete as neradau sios savokos
PSS. Kai baigsiu darba, atsiusiu , nors nemanau, kad jis bus idomus, nepakanka man laiko gilintis i viska is eiles. Daug medziagos panaudojau is interneto, tik apibendrinau - galima sakyti.
Vietiniai investuotojai (jei kalbame apie Lietuvą) - taip, teisingai, t.y. Lietuvos verslininkai ir ne tik. Vietinis investuotojas - tai ir stambi įmonė, ir smulkusis Telekomo akcininkas, jei tik jis yra Lietuvos pilietis.
Taigi, kaip tu ir supratai, vietiniai investuotojai - tai investuotojai, investuojantys tame pačiame regione/šalyje.
verslo planų pavyzdžių galite rasti Verslo planai 📄Verslo planų pavyzdžiai, šablonai ✅ pasinaudokite projekto rašymui, šiuo metu užimtumo tarnyba duoda dideles sumas verslo irangos isigijimui