Trofėjus


Trofėjus

Šios dienos trofėjus: makavykai, šilbaravykiai, lepšiai, auksakočiai baravykai, tikriniai baravykai, paberžiai, paliepiai, pūkuotės, rudmėsės (piengrybiai) ir rudieji piengrybiai, liaudyje “karteliais” vadinami…

Nu tai vatgi palijo ir grybai pridygo. Dar prieš kelias dienas buvo taip sausa, kad dauguma mūsuose sukirmiję buvo. Dar palauksim porą dienų ir vėl ruošimės į “medžioklę”. O kaip jūs su kartikliais tvarkotės? Juos gi kelis kartus visrti reikia… Ar ne?

Kartelius pamirkau…Kelis kartus pakeičiu vandenį. Tadum verdu per kelis undenis, paskutinio virimo metu įdrebiu druskos, pipirų, laurų…Tadum į dėžutę ir į kamerą.

O gal turit kokį specil receptą kaip grybus užlaikyt ne kameroje? O tai mūsų kameroje jau niekas nebetelpa. Mažulytę teturim. Tai viena lentyna šuns mėsos, o kita - voveraitės. Net grybaut baisu važiuot, nes jau grybais tuštintis pradėsim. Jau porą kartų atidavinėjom laimikį.

Kai nebetelpu į kamerą, - grybus džiovinu. Nemėgstu jokių sūdytų, konservuotų marinuotų ir neduok die, - raugintų Veee

Mes truputį susidžiovinom. Bet toks ten ir džiovinimas - itin plonai supjausčiau - ant popierinių rankšluostukų išdėliojau ir per naktį išdžiuvo (labai labai plonai pjausčiau). O kaip rusiškų pasakų iliustracijose kai būna - virš pečiaus ant virvutės girlianda pakabinta Myliu . Nu taip gražu, bet bandžiau - nesigavo. Visi suvažiavo vienas ant kito ir supuvo.

Girlianda sakai…?

Tokios?[biteplius.lt/lt/2content.diary_view_my/1714107-=(1595466412](http://www.biteplius.lt/lt/2content.diary_view_my/1714107-=(1595466412)

Apakęsjoooo, tokia Kaip, o kaip taip padaryti? Ir ar visi grybai tam tinka, ar didelis skirtumas kur ją kabinti? Vajevaje kaip gražu. Jaučiu net nevalgyčiau tokio grožio.

Kaip kaip…Imi siūlą, adatą ir…veri. Šie grybai kaba virš krosnelės, džiūna… Džiovinti galima visus grybus. Gal tik piengrybių nereikėtų džiovinti, nes jie gali būti kartoki. Kai buvo “ne grybų metai”,- buvau sudžiovinusi ūmėdes ir paprastus, laukinius pievagrybius. Beje, atskira tema yra skėtinės žvynabūdės… Girtas

oooo, žvynabūdė tai iš vis. Tik kartą esu ragavusi - per medaus mėnesį Nidoje pas pažįstamus į Preilą nuvažiavom prie “rožių krūmo”. Jie vieną buvo radę ir ant grotelių iškepė Niam niamTik man dar neteko mūsų grybavimo vietoje užtikti. Vis ikyriai klausinėju vietinių kur jų ieškoti, bet ir jie nemato pastaruoju metu.

Šiandien mačiau, - voeną peraugusią,o kitą, - visai mažulytę. Matyt ne “žvynabudžių metai”. O šiaip tai pasakiškas grybas, - deramai paruoštas, - primena vištieną.