Tepalo kokybes nustatymas

Tepalo kokybes nustatymas

Ar egzistuoja tepalu (variklines alyvos) skirstymas i kokias nors kategorijas kokybes poziuriu ? Ar tos kategorijos kaip nors pazymimos ant tepalo ipakavimu ? Zmonishkai kalbant tiesiog noreciau ishsiaishkinti, ar egzistuoja budai, leidziantys objektyviai nustatyti kuo pvz. ELF 10W40 yra blogesnis uz Castrol 10W40. O gal kainu skirtumas tarp shiu produktu tik marketingo triukai ?

shiaip visos medziagos yra sertifikuojamos, laboratorijose tikrinamos ju savybes klampumas ir t.t. kiekviena prekiaujanti firma tokius sertifikatus privalo tureti kiekvienai parduodamai medziagai

Taip. Egzistuoja . Yra daug standartu , jie skirtingi Europai ir USA , be to, tokie gamintoja kaip MB, VW,BMW turi savo kokybes reikalavimus.
Tema labai plati , todel geriau butu jei pasiskaitytum pats:
http://www.oilclub.ru/theory/motoils1.shtm
http://www.oilclub.ru/theory/motoils2.shtm
http://www.oilclub.ru/links.asp
pabandyk susirasti konkreciu tepalu aprashymus ir palygink parametrus. Taip pat paziurek , kokius standartu tenkina.Pirmi pasitaike:
Elf Competition STI 10W40 :
http://www.elfrus.ru/html/competition_sti_10w40.shtml
Castrol (greitai duomenu neradau, pabandyk pats)
http://www.castrolcanada.com/

O siaip , tai pvz. zinau viena masina , kuriai su ELF sintetiniu 5W40 barshka higrokompensatoriai , o su Valvoline sintetiniu 5W40 - nebarshka.
Tepalai beveik identishki ir kainos prasme, bet kiekvienas variklis turi savo supratima apie tai.

Tepalo charakteristiku be laboratorijos tu nepatikrinsi. Telieka pasikliauti tik uzrasais ant tepalo ypakavimu - SAE (Society of Automotive Engineers), kas ir yra tas zymejimas pvz 10W 40 (minimali ir auksciausia t-ra, konkrecios temperaturos visiems vienodos/atitinkamai pagal zymejima, jas galima rasti lentelese. Jei gerai pamenu, pvz 10W reiskia kad eksploatacija su tokiu tepalu yra nuo minus 20 laipsniu salcio. Deklaruojama tepalo stingimo t-ra - minus 25, taciau realiai prie minus 20 jis jau yra gero kisieliaus konsistencijos. W - reiskia "Winter"

API (American Petroleum Institute) klasifikacija laikoma labiau issami. Ji atskiria tepala, skirta dyzeliui ir benzui (atitinkamai : CC, CD, CF, CG ir SG, SH, SJ)

Yra europine klasifkacija, bet kiek zinau, ji nera tokia griezta kaip amerikietiska - ACEA. Cia zymina A/B raidemis ir skaiciais, pvz A3/B3 - tokius skaicius dazniausiai turi 10W 40 pusiausintetika.

Dar viena sgeras budas patikrinti ar tepalas kokybiskas - pasiziureti, kokie gamintojai ji yra approve’ine.

tingiu rasyti - pilnas internetas info, reikia tik nepasivargint.

Nu jo daug padejo gilinimasis i zymejimus Šypsena. Kiek pasidomejau, visos 10W40 alyvos, tokios kaip Elf Competition STI, Castrol Magnatec, Kroon Oil Torsinth, Igol GT Primier ir kt. pagal ACEA turi A3/B3 standarta (beje, idomu ka tas reishkia ?). Taciau paminetu alyvu kaina ir ivaizdis skiriasi tikriai smarkiai. Tai ar ish tikruju Igol prilygsta Castrol ar tie zymejimai mazai ko verti ?

Banguoli - http://www.google.lt - ir viskas tau pries akis. Pats kazkada susiradau. Ir tu surasi Šypsena A3/B3 - yra labai gerai.

O del standartu - pas mus darbe remonto darbus atliekoa kontora su ISO 9001 kokybes standartu. Taciau kai pasiziuri i ju darbu kokybe ir i pacius darbuotojus - kazkodel pradedi abejoti standartu atitikimu realybei…

yra skirstymai. bet kuris normalus dileris ar pardavejas parduotuveje tai turetu paciam normaliai paaiskinti.

na tai jei visos banguolio paminetos alyvos (5 zinute ) atitinka vienoda standarta… tai kodel kainos skiriasi

Matai pirma jos gaminamos skirtinguose salyse! Ir teoriskai turi skirtinga struktura, bet praktiskai tu to nepajusiMirkt

Pabandysu paaishkinti paprasciau. Jei gamintojo X tepalas neatitinka kurio nors standarto ACEA ar API ar Volkswagen 500.00 ir 505.00 ir t.t.
tai ar zinai toki gamintoja? Visi rasho kad atitinka.kai kurie rasho kad atitinka ir virsija. Klausimas yra , kaip atitinka , reikia ziureti konkretaus tepalo paramertus ir lyginti ji su zinomiausiais (pvz.Mobil).
Be to , yra dar daug tepalo tiesioginiu ir netiesioginiu charakteristiku,
nepapuolanciu i standarto aprashyma (standartas nereikalauja). Taigi juose ir yra skirtumas.
Paimkime su degtine. Kuo skiriasi "ABSOLUT" nuo "GEROS"? juk abi atitinka standartus degtinei. Bet nuo vienos galva skauda, nuo kitos - ne. Esme yra smulkmenose (vandens kokybe,aukstesniu spiritu kiekis, prieskoniai ir pan.). Tos smulkmenos gali buti esmines , kai kalba eina apie produkto sulyginima.

Keistus klausimus tu uzdavineji.
Kodel skiriasi Samsung muzikinio mikro HiFi muzikos centro kaina nuo Sony analogo, nors jie groja is esmes vienodai, netgi rinkti tose paciose salyse is analogisku detaliu?
Ogi tu sumoki uz prekini zenkla ir uz papildomas reklamos islaidas. Taciau as nebekalbu apie abejotinos kokybes tepalus, pvz Pemco ar pan, kadangi yra zinoma dvigubu standartu taikymo taktika sertifikuojant gamini ir ji gaminant jau po sertifikavimo.
Tu sumoki ir uz tai, kad mazmeninis/didmeninis pardavejas, zinodamas, kad tu isivaizduoji pvz Castrol tepala esant geresni, uzmeta dar papildoma desimtine prie jo kainos; tada mes ir turim situacija, kai 4 litrai sintetinio vokisko Addinoil kainuoja pigiau nei pusiausintetinis Castrol GTX Magnatex.

Laaabai geras dvigubu standartu taikymo pavyzdys, bet labai OT - girdejai apie 3 mirusius kudikius Izraelyje, kuriuos maitino vokiskais maisto misiniais? O misiniu sudetis skyresi, ir labai smarkiai, nuo tu, kurie tokiame paciame ypakavime parduodami EU…

tai nėra vienintelės tepalo charakteristikos, dar kitoje pusėje yra ką pasiskaityti Taip ten dažniausiai šuo ir yra pakastas…

Na kaip ten kas ir del ko pabrangsta ir t.t. spelioti galima ilgai. Bet noriu paklausti, kaip jus patys praktishkai renkates alyva ?

zemiau surasau savo kriterijus zemejancio prioriteto tvarka:

  1. Kokiu tepalo charakteristiku reikalauja Auto gamintojas tavo auto modeliui(ziur. User Manual)konkreciom eksploatacijos salygoms.
  2. Ivertini savo auto variklio senuma ir pinigines stori. Nusprendi - ar sintetini ar mineralini vartosi , kiek pinigu skirsi.
  3. Pasirenki zinoma gamintoja (ELF, Mobil, ESSO, Valvoline, Motul ir tt.)
  4. Pasiskaitai internete apie technines savybes ar pasiklausineji ar tam konkreciam varikliui tavo pasirinktas tepalas "tinka". Formaliai jis tinka, bet buna niuansu su hidrokompensatoriais ,voztuvais ir turbina. Gali buti kad su vienu ish pasirinktu tepalu barshka hidrokompensatoriai.

Prioritetus isdesciau savo , gal tavo yra kiti prioritetai…

o, jei jau pradesiu ziureti manual’us, sunkiai surasiu kur nors pusiausintetika, kurios kazkuris ten indeksu - visolabo SC/CG (dabartine pusiausintetika - SJ/CF)
Cha cha