SSEM aka Baby


SSEM aka Baby

1948 liepos 21 diena Small Scale Experimental Machine arba “Baby”. pirmasis pasaulyje kompiuteris skaitantis programa pilnai is atminties, ir ja sekmingai paleides, sukonstruotas mano fakultete Cha cha manchesteryje. Manchester Mark 1 (MU1) pirmtakas. (kad jau tas obuoliukas primine istorija, tai galvoju idesiu Cha cha) daugiau info: instruction setas susidejo is 7 komandu * jump indirect * relative jump indirect * take a number from memory, negate it, and load it into the accumulator * write the number in the accumulator back to memory * subtract a value from the accumulator * skip next if accumulator is negative * stop turejo 32x32bitu atminti ivesties irenginis buvo 32 mygtuku rinkinys su rakinemis svirtimis pakeisti bitu seka bet kuriame zodyje. komanda buvo ivykdoma per 1.2milisekundes !!!pristatant kompiuteri buvo parasyta dalybos kampu programa, ir padalinta 2^30 - 1 is 31. atsakyma dave po ~1.5 sekundziu. antras bandymas buvo rasti didziausia dalikli naturaliems skaiciams. dalybai naudota pakartotine atimtis. isbandytas skaicius buvo 2^30-1, kompiuteris bande skaicius viena po kito zemyn nuo 2^18-1. programa veike 52 minutes, 3.5milijonus kartu kreipesi i atminti, ivykde 2.1 milijonu instrukciju, galu gale dave TEISINGA atsakyma. atminciai naudojamos Williamso tubos. en.wikipedia.org/wiki/Cathode_ray_tubeen.wikipedia.org/wiki/Williams_tubePILNA INFOcs.man.ac.uk/CCS/ssem/progref1.htmlcia tiems kam TIKRAI idomu Šypsena

nepasakyciau, kad baby Cha cha

anais laikais tokie buvo baby Cha chao siuolaikinis pc priliginamas spermatozoidui Cha cha

biski daugiau info idejau pirmam komentare kam idomu paskaityt Šypsena

o kas loginiai elementai? mechaninės relės? ar RAM feromagnetiniai žiedai? rašyk plačiau, šakės, kaip įdomu!

galesiu pabandyti fakultete pafotkinti, ten uz stilo ant displejaus tokiu kompiu kaip baby, atlas dalys demonstruojamos. Šypsena jeigu jau idomu. Pink - idejau da kelias nuorodas. jeigu idomu ten turetum visa info rast.

va cia tai gerulis,idomu apie pirmus pc suzinot ju veikima

jeigu yra pageidaujanciu galiu pabandyti daugiau info atknist apie Atlas ir Atlas2. apie juos daug daugiau infos mano fake, stendai, netgi didziuliai atminties diskai visur eksponuojami. (atlas’as ir atlas2 - velesni kompai sukonstruoti manchesterio univere…)

netureciau kur det tokio namie Cha cha Ne

tau reiktu atskiru namu kad toki idet Cha cha

jo! pasiskaičiau … tai buvo jau iš karto 32 bitų mašina! o pirmieji puslaidininkiniai procai tik 4 bitų buvo ir dar kaip ilgai tokie išsilaikė!

heh… malonu kad kazka sudominau Cha cha