Šeštadienis. Žinia iš ateities

Per gražu kad būtų tiesa. Dabar kalbu ne apie apimčių centimetrus, o pavaizduotą situaciją. Jei tikra mergina taip pasivaikščiotų tikrame mieste, jos turbūt nesulaikytų policija? Tuomet kodėl nematau panašiai apsirengusių merginų, kokiame pasaulyje jos gyvena? Arba – kokiame pasaulyje gyvenu aš? O tiksliau – ką mes padarėme su musų pasauliu, kad gražiai apsirengusios merginos nevaikšto gatvėmis? Kai žmogus sprendžia kaip rengtis, jis atsižvelgia: o kaip tinka. Bet kas nustato “kaip tinka”? Nustato visuomenė. Mes. Kodėl mes nustatėme, kad va šitaip rengtis nedera? Gi nebūtina patiems rengtis, kodėl kitiems netinka? Gal būt atsakytumėte “man netrukdo, tegul rengiasi kaip nori jeigu jai gerai”. Deja, tai nėra tiesa, žmonių faktinis elgesys neatitinka jų deklaracijų. Tai reiškia, teoriškai neprieštaraujam, praktiškai kreivai pasižiūrim. Galbūt ne smerkiančiai pasižiūrim, bet taip “WTF, OMG”. Va būtent taip ir nustatome. Mažiau išmintingi pagalvoja “normalūs žmonės taip nesirengia, ji turbūt tokia anokia”. Mintys iškart atsispindi praeivio veide, net jeigu jis niekaip nesureagavo, tik pažvelgė 0.5 sek. Nebūtina ką nors sakyti, kad mergina pajaustų visuomenės nusistatymą. O juk pasitaiko ir tokių, kurie pasako.

Gal 2040m. situacija bus pasikeitusi, visuomenėje pokyčiai visada lėti. Bet ar jau pradėjome keistis? Ar jau žinome kuria kryptimi norime keistis? Ar turime konkrečią viziją, kokios visuomenės norime? Geresni, tolerantiškesni, draugiškesni – visa tai bullshit, sferinis arklys vakuume. Ką konkrečiai kitaip darysite, kai būsite -esni?

Šis AI generuotas piešinėlis ne vien gažus pažiūrėti, tai vizija, kokia gali būti visuomenė, kurioje ramu taip vaikščioti. Tai vaizdas iš ateities. Taigi, dar kartą: štai eina mergina, ka pagalvojame? Aš galvoju: “šaunuolė, atrodo puikiai, dėkoju Dievui kad suteikė jai grožio dovaną”. Nežinau ar dėkoja mergina, dabar dėkoju aš, nes Jis padarė pasaulį gražesne vieta gyventi.