Kažką suvėlei, kad net nebeatrenku…
pradedam nuo pradžių.
Turiu 10kW elektrinę. per mėnesį sunaudojau 1,000 kWh. NEGERAI. Neužteks sugeneruotos elektros, 10kW elektrinė skirta 800kWh/men poreikiams.
Moku 10 x 3,1944 Eur/kW/mėn = 31,94 eur. NE. 10x2,52=25,2
pagaminau 600kW tai susimoku už 400 x 0,141 (tik vientarifis kaip ir visiems) = 56,4 eur . Už ką susimoki???
toliau nebesvarbu.
Kaip tau paaiškinti paprastą gamybos / atgavimo procesą?
Vnz, tu gamini gamini ir viską atiduodi į tinklą saugoti.
moki abonementą po 25,2 kas men arba 302,4 eur/metus
ir turi grubiai 10000kWh, kurias gali suvartoti kad tau prireiks
ir tada gaunasi, kad 1kWh kaina tau bus 0,03024eur.
Ar dabar aiškiau?
P.S. Trifazėje sistemoje negalima naudoti vienfazio inverterio ir viską gaminti tik į vieną fazę.
As dabar mastau apie planus:
10kw elektrine, gan gerom salygom manau gamins 9000-9500kw/h
a) Sunaudoju buiciai 400kw/h (5000kw/h metams)
Renkuosi 4 plana, atiduodamas 33proc, liktu man apie 6000kw/h+dar momentines kazkiek sunaudociau, tai kokie ± 7000kw/h gautus.
b) buiciai 400 bei permetu karsta vandeni ant elektros (vietoj duju).
Turiu 400 buiciai + 400 boileriui, rezume 9000-9500kw/h metams
Tada renkuosi 2 plana ir moku 25e/men isnaudodamas ± visus pagamintus kw/h
Dabar mastau kad nera prasmes ta karsta vandeni ruost elektra… pinigine prasme tas pats ± gaunas.
T.y. pagal a) nieko nemoku uz elektra bet dujom leidziu ± 25e
Pagal b) nenaudoju duju vandeniui, bet moku elektros galios abonenta.
Elektros galios abonentas 25e/men
Dujos kad gauti 400kw/h bus apie 40-50m3 kas x0.55e bus -+ tie patys 25e/men
Su vandeniu, turbut reiktu ziuret tokiu atveju i 1 plana…boileri sildyti elektra dienos metu kaip bachuriux, kad kuo maziau atiduot i tinkla…bet rezume ten vistiek gausis 10-20e/men uz pasaugojima.
+dar tas mintyse, kad kuo daugiau momentines naudot irgi nezavi, toks papildomas saves apsikrovimas, deliotis “darbus” ne kada nori ar patogu, o kada saule sviecia .
Turbut reiks apsistot ties paprastesniu 4 planu…nes su kitais cia kaip nedelioju naudos nera arba monimaliai, bet zaidimo tik atsiranda. Tik su 4 turesiu ±2000kw pertekliu, rriktu kazka galvot irgi, gal kaimynui kabeli per tvora permest
P.S. matematika visa siu dienu kainom…nuo liepos 1d gali kist, bet nemanau, kad rezume atsiras skirtumai dideli
Gal…
Bet aš tavo vietoje tikrai nesirinkčiau atsiskaitymo būdo atiduodant savo kWh…
Tada turėtum kažkokį rezervą sau, o jau pasirinkus planą paskui metus keisti negalėsi.
Tu pletei se ir tam gavai parama.
Ta parama pletimuisi duoda iki sumines se 10kw? (Tarkim turi 5kw prasai +5kw dar) ar duoda ir jei turi 10kw ir nori tarkim + 5kw dar?
10kW yra riba vienam objektui.Mano buvo 7,5kW, dabar dasidėjau virš 4kW. Tai paramą gausiu tik už 2,5kW. Jei turi dar kitą nuosavą objektą, ten vėl gali prašyti paramos. Bent aš taip supratau.
Patikrinau dar kartą, eso nuskaito iškarto palei 4 planą, prisiregistruokit kam įdomu “mano eso” https://mano.eso.lt/consumption uždėti varnelę “Rodyti sukauptos energijos kiekį” tada matysis sukaupta energija už praėjusį ir visus kitus praėjusius mėnesius. Tiesa nuskaitė neteisingai vietoj 33% nuskiatė 42 su kapeikom %, paskambinau išsiaiškinau sakė kai tiekėjas pateiks sąskaitą turėtu atvaizduoti teisingai, nes “mano eso” “pjauna grybą”, o sistemoj skaičiai teisingi.
Dėl atsiskaitymo už "pasaugojimą" planų. Aš sumokėčiau beveik 300€ palei 2 planą SE 9,8kW, tai dabar ir "balansuoju", su tais 300€. Ta prasme kad ir nebūtu sukaupto rezervo, kad ir tūktu kokiem 1-2 mėnesiams sukauptos elektros (kas turbūt visai nerealu mano atveju) vistiek man nekainuotu 300€. Reiškia betkokiu atveju pigiau 4 atsiskaitymo būdas, ką dabar ir turiu pasirinkes. Tokiu pat principu galit ir jūs pasiskaičiuoti jei žinot kiek suvartojat per metus ir kokį procentą suvartosit iškarto. Mano atveju pasiteisina elektrinis boileris veikiantis dienomis kai tikėtina didžiausia gamyba iš SE, jau vien dėl to kad, ta energija yra mano pačio pagaminta ir nenueina į tinklą ir maža to neteršiu gamtos be reikalo su CO2. Mano metinis suvartojimas ~6000kWh (visa buitis nuo maisto gamybos, boilerio iki šildymo), SE 9,8kW, 4 atsiskaitymo būdas su eso, pas nepriklausomus parazitus standartinis 2 tarifų planas, jei jūsų metinis suvartojimas būtu ~10000kWh ir 10kW SE tai pigiausiai 2 palnas.
Sveiki. Ar yra kur EU paneles po 0% pvm(kaip uk )? Kazkaip nelogiska moket 20% pvm kai cia taip rekia visi apie zalia ekologija ir jokiu paramu dar neduoda…
Ką žinote apie fazių balansavimą? Sakykim saulė gamina 3x2kW, o tuo metu vienoje fazėje 5kW elektros naudoja orkaitė. Tai tu gaminiesi 2kW, o 3kW perki už pilną kainą ir tuo pat metu parduodi 2x2kW už pusę kainos?
+/- Visos Pv panelės šitaip veikia ir kai debesuota, ir kai lyja, ir kai tiesiogiai šviečia saulė, skiriasi tik atiduodama galia į inverterį. Net naktį rodo kažkokią įtampą, bet kadangi srovės nėra, tai nėra ir jokios realios galios. Vasarą 10kW saulės elektrinė vistiek pagamina nemažiau 23kWh per lietų ir per storiausius debesis. O max įmanoma, pas mane birželio mėn. kai nėra visai debesų, kai saulės kampas geriausias, kai oras skaidrus ir panelės švarios (tas būna po lietaus) 74,6 kWh.
O dėl fazių teoriškai yra taip kaip tu parašei. Bet jei esi pasirinkes 4 (kilovatvalandėmis), ar 2 (fiksuotas galios mokestis) atsiskaitymo būdą su eso, tada tau nelabai tai turi rūpėti. Aišku su sąlyga, kad tavo pagamintos kWh viršija tavo sunaudotas jei 2 planas ir jei 4 tada pagamintos ir priduotos į tinklą kWh turi viršyti (šiemet) 33% minus tai ką sunaudojai iškarto.
Primenu, kad inverteris, ar inverterio apsas rodo tai ką pagamino SE, jam nerūpi kur nuėjo ta energija ar į tinklą ar tu suvartojai iškarto.
Kas ten labai verkė, kad SE neatsiperka, nėra saulėtu valandų pakankamai ir tt? Nuo naujų metų iki dabar pas mane jau netoli 8000kWh pagaminta, o dar 20 dienų rugpjūčio ir rugsėjo, na ir spalį nemažai bus, gali būti virš 11000kWh per metus. Problema tik tame kad nuo balandžio 1d. jie skaičiuoja naują gamybos sezoną, o problema tame, kad kovą pagamino 1100kWh, kai sunaudojau gal kokia tik 600. Skirtumą atidavė (tiksliau paliko sąskaitoj) tais varganais 9, ar ten 10 ct už kWh.
Jeigu panelės ant šlaitinio stogo rytai-vakarai, tai ryte vakarų pusė šešėlyje. Kaip tokiu atveju jungiamos panelės? Viena fazė gamina ryte, o kita fazė - vakare?
Spėju, kad tokiais atvejais jungiami du Pv modulių kontūrai pvz PV1 viskas į rytus ir PV2 viskas į vakarus. Apskritai turbūt daugumoj atvejų yra bent du kontūrai nesvarbu koks stogas. Ryte veiks vienas gerai, per pietus abu kontūrai pilna galia, o vakare vakarų pusėj, bet kažkiek generuoja ir šešėlyje. Inverteris tiesiog ima iš dviejų kontūrų viską ką gali (optimizuodamas apkrovą, kad išgauti max Pv panelių nk) ir atiduoda po lygiai į visas 3 fazes.
Kada SE yra per puse į rytus ir vakarus, labai gerai, nes tada sunaudojama daugiau iškarto kol dar nenuėjo į tinklą. tiek ryte, tiek vakare vartojimas yra didesnis.
Kai šviečia saulė ir kažkur netoli yra debesys tai dėl atspindžių ir tiesioginės saulės viršija ir 100%. Pas mane yra buve momentų po 110+%, nors beveik horizontaliai panelės ir kampas toli gražu nuo idealaus. Bet čia išimtis, o ne taisyklė, retai taip būna ir trumpai.
Jau mane pakonsultavo, kad apdengus rytų ir vakarų šlaitus reikia inverterio su mppt. Tuomet dirbs su 2 kontūrais.
Įdomu ar yra inverteriai, kurie leistų prijungti dar ir pietinį, trečią, kontūrą.
Yra dar galimybė tam naudoti kelis inverterius. Jų kaina iki 5kW yra ženkliai mažesnė.
Gali naudoti kiek nori inverterių, bet tada visos sistemos kaina didėja neproporcingai galiai. Beto iš apvos gausi paramą vienai SE iki 10kW ir taškas, t.y. viso max 3230€ ir nedaugiau kad ir kokia tavo SE bus kad ir 20kW su 4 inverteriais vistiek kompensacija bus tik tokia kaip ant 10kW.
Geriau ieškoks kad būtu vienas inverteris ir galbūt netgi būna tokių su daugiau nei dviem MPPT, bet aš to nežinau, man tas nėra aktualu bent jau kolkas.
Labas. Turiu tris objektus - du butus ir nama. Name irengta SE. Galia paskirstyta tarp objektu 4.5kw/3.5kw/2kw. Kaip daznai ta galia galima perskirstyt ir apskritai, kaip tas paskirstymas veikia? Ar suvedamas balansas menesio gale ar einamuoju laiku?