Prie kokios temperaturos kristalizuojasi aliejus?
jeigu is viso kristalizuojasi.
bijau kad busiu kokio s*** nusipirkes.
paprastas turetu kristalizuotis prie pakankamai zemos tempertaturos. o stai alyvu aliejus susidrumzlina jau prie 0 laipsniu.
kazka girdejau, kad -15 gradusu, o gal maisau
jei nesunku, paaiskinkit man, nesusipratelkei, kaip jis kristalizuojasi
ivairiai… o ka turi? placiau - gal paieshkosim kokios info…
siaip, bent keliu rusiu (atrodo ir sojos ir tikrai zemes riesutu) aliejai lengvai virsmus vykdo saldytuve, kur ~5-7C
tad…
rapsu aliejus,jei neklystu "Aukselis".Kilmes salis-Vokietija.
pasidare labai idomu kur ir kaip tu ta alieju laikei kad jis susikristalizavo, gal greiciau issiskyre kokios nuosedos del netinkamo laikymo arba gamybos proceso. manau kad aliejus susikristalizuoti geletu tik gana zemoje temperaturoje, abejoju ar tu ji tokioje laikei. paprastai alieju ilgai laikant jame vyksta ivairios chemines reakcijos, dazniausiai ivairus oksidacijos procesai kuriu metu galimi ivairus pokyciai, o tuo paciu drumzliu susidarymas.
nu blyn prie saldymo kameros,kokie 5 gradusai salcio ten buna.
drumzles ten visai ne nuo jokiu cheminiu reakciju. o kaip vanduo kristalizuojasi? atsildzius alieju, jis buna toks pats, kai ir pries tai.
Prie minusines?
Abejoju, kad ten alieju nusipirkai…
Nuo didelio karscio nebent uzsidegt gali, kiek zinau…
ir man karteli taip buvo, bet tu nebijok
tiesiog ji reikia laikyt ne saldytuve, o spintuteje, tada jis atbauna savo pradine isvaizda ir viskas CIKI
na kaip jis visikai nesikristalizuoja…galiu pasakyti tik tiek…tarkim gyvuliniai taukai yra kieti( tavo zodziais tariant susikristalizave),o tai yra del tam tikru jungciu.Kadangi augaliniuse reibaluose yra laisvu jungciu,jie taip nesikristalizuoja.Ir kuo maziau nuseda drumzliu,tuo sveikesnis yra aliejus.Na saldytuve siek tiek ju susidarys ir is labai gero aliejaus,bet is tiesu, tie,kurie labiausiai kristalizuojasi yra nesveikiausi…
Nesamonė del to , kad tie kurie labiausiai kriztalizuojasi yra nesveikiausi . Va palmių aliejus pardeda kristalizuotis jau net 20 laipsnių temperatūroje, o jis skirtas kepimui ir gali atlaikyti labai aukštą temperatūrą, kurioje kiti aliejai virsta parasčiausiai nuodais . Yra aliejų kurie yra nerafinuoti - tai patarčiau tokių aliejų visiškai nenaudoti kepimui, o ypač šaltai spaustų- kam gadinti sveiką produktą.
kaip įdomu paskaityti plačiau tokiom temom, neketinau apie tai domėtis ieškojau gero padažiuko recepto su alyvuogių aliejum…daug turiu