„PENKI VELNIAI“ (rež. Lea Mysius)

Puiku, kad galime matyti tokio gero lygio melodramą, atkeliavusia į kino teatrus iš SCANORAMOS festivalio.

Pavadinimą asocijuočiau su įvairiais penkiais žmonėmis, kurie dėl susiklosčiusių aplinkybių ir dėl savo individualių savybių yra nelaimingi, kenčiantys giminaičiai.
Pirma, ką pastebi filme, tai kad pagrindinę moterį vaidina Adele Exarchopoulos. Jai tik 29-eri, bet ji dar 2013 m. laimėjo geriausios aktorės prizą prestižiniame KANŲ kino festivalyje už vaidmenį būtent kontravesiškąjame lesbietiškos meilės filme ADELĖS GYVENIMAS. I ir II DALYS. Filmas iškovojo pagrindinę geriausio filmo Auksinę palmės šakelę ir Adelė pasidalino geriausios aktorės prizą su kita Prancūzijos kino žvaigžde tapuse kiek vyresne LEA SEDOUX. Pastaroji ypač daug filmuojasi pastaruoju metu, ką matome visuose LT kino festivaliuose.

Grįžtant prie „PENKIŲ VELNIŲ“, galima galvoti, jog aktorei Adelei E. sunkoka atsikratyti sudaryto neeilinio įvaizdžio iš ano, ją išgarsinusio filmo. Tik jei Kanų laureate ji moteriškoje meilėje juto gyvenimišką satisfakciją ir buvo laiminga, tai čia analogiškame ryšyje ją persekioja išgyvenimai ir dramos, atskriejančios iš susikurtų gyvenimo aplinkybių. Žiūrovų laukia neeilinių dramų kupina istorija…

Tačiau pati pati pagrindinė veikėja filme yra ne Adelės vaidinama Džoana, o jos 7-metė dukra Viki. Negalėdama draugauti su bendraamžiais, nes šie tyčiojasi iš mergaitės dėl jos išorės ir pravardžiuoja „tualeto šepečiu“, tylioji Viki gyvenime yra stebėtoja. Neįtikėtini gabumai užuosti skirtingus kvapus, jai padeda analizuoti situacijas ir suprasti aplinką kur kas geriau nei būdinga vaikui. Ji tiksliai išsiaiškina tvyrančių jos šeimoje įtampų priežastis. Ir pagal savo supratimą ir galias, mergaitė ima kovoti už laimingesnį savo ir artimųjų gyvenimą. Tačiau ar visi penki taps laimingesni, labai siūlau pamatyti.

Seansai:

Galima pamatyti ir namie:
Penki velniai (Les cinq diables), filmas | ŽMONĖS Cinema