NLP rašė:
Eh?
Apie ka Jus chia, konstruktoriai? Vel pakliuvote i savo lingvistiniu konstruktu spastus? NLP nera panaceja, nera tikejimas, nera netgi mokslas, tai POZIURIS ir metodologiju rinkinys. Taip, NLP daug ka pasiskolino is Bateson’o, Ericsono ir Chomsky, bet tai ne argumentas pries NLP, nes ar ne visas dabartinis mokslas yra copy-paste? Be to, Dekarto takoskyra mokslas-religija jau seniai neveiksminga. Visko yra daugiau. Atsakymu yra daugiau. Budami dvimateje erdveje, sunkiai suvoksime, kad gali buti trimate. Budami trimateje, nesuvoksime, kad gali buti N-mate.
Koknkretus panaudojimo pavyzdziai? N. Pardavimuose: veikia itin gerai, leidzia kokybiskai issiaskinti pirkejo kriterijus ir tada suformuluoti sunkiai atremiama pasiulyma. Rinkodaroje: vien ko vertas naujausia Mercedes reklama, sukurta remiantis hipnozine kalba: a la " You know long before you are a Mercedes owner". Terapijoje: veiksmingai ir greitai iveikia fobijas ir depresija, leidzia matyti daugiau elgsenos pasirinkimu. Sporte: leidzia pasirinkti optimalias mastymo strategijas Svietime: leidzia ismokti dalykus greiciau ir kokybiskiau (spelling strategy, naudojama jau 30 metu vaikus mokyti, NLP kurtas atminties lavinimo strategijas naudoja, pvz. D. Brown, sugebantis isiminti 4 kalades kortu ir "isdurti" kazino). Praktiniu pavyzdziu galeciau vardinti ir vardinti…ir ka?
Gal pavardinti, kas NEVEIKIA: ar ne paradoksas, kad vaikai, 12 metu mokesi mokykloje, taip ir nesugeba laisvai bendrauti uzsienio kalba, tuo tarpu kai teisingai mokyti penkiameciai per pusmeti ismoksta kalbeti laisvai VISAM GYVENIMUI. Terapija: NLP seminaruose sutikau tituluotu psichoterapeutu, kurie velgi, "nuo nulio" mokosi NLP, pripazindami, kad tai vienas is dalyku, kuris bent jau veikia. (Paskaitykite Robin M Dawes "House Of cards" apie siuolaikines psichoterapijos mita)
Mano poziuris toks: joga veikia? Taip, tiems, kas jos nenarsto po nareli, bet priima kaip metodika. Meditacija veikia? Sure, velgi, atsiribojus nuo savo "konstruktu" ir paprasciausiai pabandzius. NLP yra logiska, efektyvi ir veikianti metodika, tirianti subjektyvias patirtis. Tai irgi tik modelis. Yra skeptiku, yra porpaguotoju. Man veikia. Tiems, kas mano paraginti, pabande, vienareiksmiskai veikia. Tiek ziniu.
O dabar galime vel tai aptarti.