Michael Mann „FERRARI“

logiška, kad pastarąjį dešimtmetį ryškiai suspindusi Holivudo žvaigždė ADAM DRIVER karts nuo karto suvaidina vairuotojus. Pavardė įpareigoja!

2016 metų Jim Jarmusch autorinio kino šedevre „PATERSONAS“ jo įkūnijamas autobuso vairuotojas romantiškas melancholikas, mielai atliekantis kasdienius ritualus. Maža to, jis dar ir talentingas poetas.

Jo įkūnijamas Enzo Ferrari, kurio bent kiek besidominčiam automobiliais žmogui pristatinėti nereikia, naujame kriminalinio kino guru MICHAEL MANN filme „Ferrari“ jau visiškai kitoks. Adamo Draiverio vaidinamas automobilizmo maestro – pastovioje įtampoje, be atokvėpio įnykęs į problemas. Jam likusios tik ramybės ir malonumo akimirkomis, kai bendrauja su sūnumi. Ir tos akimirkos jam išpuola besislapstant nuo viešumos. Filme pasakojama apie patį kritiškiausią, tragiškiausią Enzo Ferrari gyvenimo tarpsnį – 1957 metus.

Prieš metus bene garsiausias pasaulyje sportinių automobilių dizaineris ir pramonininkas palaidojo vienturtį, 24-ių sulaukusį sūnų Dino, palaužtą baisios ligos – raumenų distrofijos. Įmonės „Ferrari“ bendraturtė žmona Laura negali atsigauti po šeimyninės tragedijos. Maža to, ji susilaukia nemalonių priekaištų iš uošvienės dėl kitų palikuonių nebuvimo. Ir visai gyvenimo bendražygei išmuša „pagrindą iš po kojų“, kai ji išsiaiškina, kad vyras turi meilužę ir yra užgyvenęs antrą sūnų, žymiai jaunesnį. Ispanijos kino ryškiausia žvaigždė PENELOPE CRUZ puikiai perteikia sielvarte skęstančios Lauros dramą. Įpratusiems prie švytinčios ekrane gražuolės, šįkart matys tiesiog pajuodusią dėl išgyvenimų Laurą Ferrari.

Bet toli gražu ne vien šeimyninės dramos dabar žlugdo ir aukštaūgį, žilagalvį 59-ių Enzo Ferrari. Adamo Driverio vaidinamas protagonistas yra prispaustas biznio bankroto grėsmės, nes mažai perkama jo automobilių. Lieka vienintelis išsigelbėjimo „šiaudas“ – populiariausios tuo metu F-1 lenktynės bendros paskirties keliais „„Mille Miglia“, t.y. 1000 mylių (arba 1600 km) ištvermės ir greičio lenktynės. Tokia štai biografinio filmo fabula.

Siužetine prasme biografinė drama „Ferrari“ realiai atspindi praeityje buvusius įvykius, nes remiasi sporto žurnalisto Brock Yates 1991 m. išleista knyga „Enzo Ferrari. Žmogus, automobiliai, lenktynės“. Dar 1993 m. būdamas dar ne tokiu įžymiu režisieriumi kaip dabar, kai pradėjo 9-ą dešimtį, Maiklas Manas ėmėsi organizuoti filmą. Ir biografinis filmas „Ferrari“ tapo „gyvu“ pavyzdžiu, kiek gali užtrukti filmų realizavimas. 2009 m. nuo plaučių vėžio miršta filmo scenaristas TROY KENNEDY MARTIN, išeina 2 Oskarų laureatas filmo palaikytojas Sydney Pollack, nuo Alzhaimerio 2016 m. miršta biografinės knygos rašytojas Brock Yates, pasikeičia pagrindiniai aktoriai, bet jau kino visuomenėje autoritetą išsikovojęs Michael Mann, kaip matome, nepasidavė. Galima konstatuoti, kad filmas gavosi „sausokas“, matyt norint išryškinti pasakojamos istorijos dramingumą ir įtampas, muzika suskamba tik finale, mažai juokų, bet sužinoti kokius gyvenimo kataklizmus išgyveno auto sporto garsenybė Enzo Ferrari, tikrai verta. Nors filmas netampa šedevru, bet 115 metų egzistuojanti plačiai atstovaujama „Nacionalinė JAV kino kritikų taryba“ „Ferrari“ įtraukė į 10 geriausių 2023 m. filmų sąrašą.

Žinoma, matome gerai surežisuotas ir lemtingas minėtas „Millia miglia“ lenktynes. Beje, kad Enzo Ferrari vairavo sportinius automobilius sužinome tik iš jo pasakojimo jaunajam sūnui. Netgi filmavimo aikštelėje prie senovinio sportinio automobilio, beje, išvystančio iki 190 km.h greitį, vairo buvo leista sėsti tik žinomam aktoriui Patrickui Demsey, įkūnyjančiam vieną iš Ferrari vairuotojų.

Buvo daug 2019 m. filmo „Le Manas’66. Plento karaliai“, gavusio 2 Oskarus, entuziastų. Aš pirmenybę teikiu „Ferrari“. Todėl, kad filme apie garsiąsias žiedinės trasos paros lenktynes, autoriai stengėsi daryti dramą tarp vairuotojų, jų lenktyniavimo, spidometrų rodmenų. Man susidarė įspūdis, kad aistros aštrinamos dirbtiniais kino triukais ir tai ne visada gavosi natūraliai. Dabar gi, koncentruojamasi tiesiog į greitą važiavimą, nepiknaudžiaujant emocingais sportininkų veidais, nepiknaudžiaujant aistromis. Maloniau buvo žiūrėti į „normaliai“ rodomą riaumojančių automobilių lenktyniavimą.

Tragiškiausia auto sporte katastrofa taip pat vos nesužlugdo Enzo Ferrari. Mano galva, puikiai parodyta. Šalia minimų žiūrovų aukų skaičiaus, turiu pasakyti, kad žuvo ir abu automobilyje važiavę pilotai. Lyg nepabrėžiama tai filme, akcentuojant atsitiktinių žmonių žūtį. Filme parodoma avarijos priežastis nesutampa su prieš beveik 70-imt metų buvusiais kaltinimais užgriuvusiais ant Enzo. Ferrari komanda turėjo neigti, kad specialiai laiku nekeitė padangų, nes stengėsi laimėti laiko. Ogi tai taip dažnai vyksta F-1 lenktynėse!

Iki šiol dirbantis koncerno viceprezidentu Enzo Ferrari sūnus Piero Ferrari per filmo pasaulinę premjerą Venecijos k/f žingsniavo šalia filmo autorių festivalio raudonuoju kilimu.

Titruose rašoma, jog filmas skiriamas Troy Kennedy Martin ir Sydney Pollack atminimui.

Seansai:

https://www.apollokinas.lt/event/4596/ferrari?theatreAreaID=1019