Marius A. Markevičius „ROSE NEMAJUNAS. AŠ ESU ČEMPIONĖ“

Antras filmo išsankstinis rodymas Lietuvoje prasidėjo „Kino pavasario“, pristatančio filmą, vadovo Algirdo teze žiūrovams:

„Jeigu jums nepatiks filmas, reiškia kažkas su jumis negerai“.

Po seanso galėjau džiūgauti – su manim viskas gerai! Filmas patiko. Ir labai!

Gerai suvokiu, kad pamačius antraštę, pirmas dalykas šaunantis galvon, jog siūlomas filmas apie… muštynes. Maža to, jose svarbiausia kuo efektingiau kalti žmogui, prieš kurį nieko blogo neturi, galvon. Sutikim, šio sporto entuziastų yra, bet visuomenėje jų nebus dauguma. Jiems filmo reklamuoti nereikia. Jie suvokia, kokio mąsto žvaigždė JAV yra Rose Nemajunas, skaičiuojanti 2,5 mln. sekėjų Instagrame, atpažintumą Niujorko ar Los Andželo gatvėse. Filme pabaigoje, pristatomos kovos užkuliusiuose (press konferencijoje) tarp lietuvės ir kinės įsiterpusi reto grožio moteris. Neįmanoma neatkreipti dėmesio. Savo gėdai, neatpažinau jog tai Holivudo superžvaigždė HALLE BERRY. Kai ji kalbės, kaip vertina Rožę, pamatykite kaip gali atrodyti moteris, būdama 56-erių. Bet nukrypau…

Todėl mano rekomendacijos skirtos žmonėms nė negalvojantiems susidomėti tomis „muštynėmis“. Entuziastų aiškinimai, kad šiame sporte didžiai reikšmingas yra protas tam, kad būtų panaudota geriausia taktika ir strategija, kad egzistuoja didi kovų meno filosofija ir pan., mažai gelbės. Aš priklausau prie tų, kurie šį sportą laiko daugiau ar mažiau nesąmoningu reiškiniu, nors prieš kokius 20 metų buvau susižavėjęs BTV rodomomis specialiomis imtynėmis iš Japonijos (net pamiršau dabar jų pavadinimą - ne, ne tomis , kur storuliai stumdosi). Bet ten tikslas buvo išsukinėti kaulus, o ne duot į galvą… Ir štai, teigiu, jog filmas labai pavykęs. Todėl, kad pasibaigus seansui, galvojame, jog ROSE NEMAJUNAS nėra asmuo, garsinantis Lietuvą. Ji yra ASMENYBĖ, garsinanti savo kilmės Tėvynę. Filme sužinome ir apie sunkumus, kurių nė įsivaizduoti negalėjome. Netgi aktualiausia dabar mūsų visuomenėje tema, buvo palietusi ją vaikystėje…

Kaip kitam išeivių iš Lietuvos palikuoniui, Mariui A. Markevičiui, filmų kūrėjui, pavyko atskleisti kovotojos asmenybę?

  1. Režisierius aiškiai įgijo patirties daugiau, nei jos turėjo kurdamas ankstesnius savo filmus „Kita svajonių komanra“ ir „Tarp pilkų akmenų“.

  2. Šįkart 46-ių režisierius „užsirovė“ ant tikrai natūralios, atviros, meniškos prigimties (ji praeityje buvo pasiekusi tam tikrą skambinimo fortepijonu lygį), kuri net bendraudama viename žanre, išlieka įdomi ir charizmatiška. Todėl ją taip žavisi amerikiečiai.

  3. Bene svarbiausia, kad šįkart režisierius mums pasakoja apie nežinomus dalykus. Juk nežinojome, kokia ta 30-metė moteris, išskyrus, kad yra mišrių kovos menų (karate, tekvondo, braziliškas džiudžitsu) čempionė.

Gana sunku ką nors papsakoti lietuviui apie „Svajonių komandą“ – krepšininkų kartą, kuri reguliariai atveždavo mums medalius, kai dabartinės žvaigždės jau nebesugeba net į olimpiadą patekti. Dar prastesnis variantas gavosi, kai amerikiečiai (+rašytojos Ruta Sepetys knyga) bando mums „atverti akis“ apie tautos kančias tremiant ją į Sibirą (filmas „Tarp pilkų akmenų“).

Rožė Nemajūnas turėjo sužavėti televizijos žinių žiūrovus, kai Vilniaus oro uosto salėje pasiryžo duoti interviu lietuviškai. Gavosi ne kažkas visiškai nevartojančiam kalbos namie, bet buvo miela matyti pastangas. Nors jos galva patyrusi šimtus smūgių, tai mačiusiems aiškiai turėjo susiformuoti įspūdį, kad pora mėnesėlių, ir tėvų kalba būtų įvaldyta. Skirtingai nuo populiaraus krepšininko, kurio žaidimą šįvakart Rožė ir Marius stebės „Žalgirio“ arenoje. Krepšininko, kuriam niekas nedaužo galvos, bet gyvenant Kaune nuo vasaros, nesimato kad būtų pasistūmėta savo šaknų prigimtinės kalbos bendravime.

Kalbant apie Rožės charizmą, prajuokina žiūrovų salę kovotojos širdies draugas Pat Barry. Stambus vyras, buvęs toks pat kovotojas ringe, pasakoja, jog pabandęs stoti į kovą su Nemajūnas, greitai gavo galvon. Kai tas pasikartojo dar kartą, jis pagalvojo – kas čia dabar darosi?! Ir kai tai pasikartojo trečiasyk, jis sušuko sau – AŠ JĄ MYLIU! 😊 Taip, taiklus būdas pakerėti vyrą – nuo to laiko pora neišskiriama…

Negalima nepritarti Rožės kaunietei močiutei Adolfinai: „yra tokių puikių sportų – lengvoji atletika, gimnastika, sportiniai šokiai. O, čia?!“ Bet močiutė neįvertino vieno dalyko – jei sugalvotumėme pasivaikščioti po kokį Niujorko Bronksą, mieliausias kompanijonas būtų 1 m. 65 cm ROSE NEMAJUNAS dvikartinė pasaulio čempionė.

Norėčiau tikėti – koks bebūtų atgrasus kovos ringe sportas, pamatyti filmą apie lietuvę čempionę, jos gyvenimo peripetijas, norą jums paskatinau.

https://www.apollokinas.lt/event/4433/rose_namajunas_aš_esu_čempionė

Rose Namajunas psichologinės terapijos seansas padėjo Žalgiriui. Kovėsi kaip liūtai, ir nugalėjo objektyviai stipresnius už save varžovus:

Ir dar. Šūkio „Geriau mirusi, nei raudona“ autorė Lietuvos radijo kultūros laidoja pasakoja apie vidinio nusiteikimo, ryžto, psichologinės terapijos reikšmę jos pasirinkimams. Ir… apie Šopeną, Bachą… :

Esu sportaves boksa, imtynes, tai po filmo dar kelias valandas atsigauti negalejau, koki man įspudi paliko šis filmas.
Labai nustebau, kad buvo pilna sale ir du tr
cdaliai moterų. Reikės žmoną kaip nors nugrūsti tį seansą, idomu ar man vienam taip ar ir kitiems uzeina noras, bent jau nubegti kroso 10 km

1 Patinka