James Hawes „VIENA GYVYBĖ“

XXa. paskutinio dešimtmečio vidurys. Anglija. Seras Nikolas Vintonas (gim. 1909 m.) pasakoja nustebusiam bendraamžiui, kodėl buvo atleistas iš samariečių savanorių gretų. Pasirodo per jo budėjimą call centre, Nikui paskambino moteris ir pareiškė, kad planuoja nusižudyti. Senolis atrėžė:

„Ponia, patarčiau užsiimti geresne veikla“.

Tuomet moteris ėmė guostis, jog norėtų nuskristi į JAV aplankyti dukrą, bet bijo, kad neatlaikys skrydžio. Vintonas jai taip pat aiškiai pasako:

„Tik skriskite greičiau! Gi ką tik planavote numirti“.

Nors moteris sėkmingai nuskrido ir grįžo, garbaus amžiau savanorį samariečiai išprašė, nes tokie patarimai neatitinka jų taisyklių. Tiesiog nei moteris, nei samariečiai nenutuokė su kokio mąsto asmenybe jie turi reikalų…

Tai buvo bene vienintelis humoristinis epizodas, nes „VIENAS GYVENIMAS“ pasakoja dramatiškus II pas. karo pačios pradžios keletos entuziastų veiksmus Londone ir Prahoje. 1938 m. banko makleris NICHOLAS WINTON, nuvykęs trumpai komandiruotei į Prahą, suvokė kokiame pavojuje atsidūrė tenykščiai žydai.

Taip prasideda rudenį dideliame Toronto kino festivalyje pristatyta ši nauja „Šindlerio sąrašo“ temos variacija. Miniu kultinį filmą, kurį žino visi, kas tik nors šiek tiek domisi kinu. Ir supranta, jog pranokti pasakojimą apie Oskaro Šindlerio žygdarbį beveik neįmanoma. Bet jeigu atsiranda filmų, kurie gali būti bent jau palyginami su Spielbergo kūriniu, tai jau gerai. „Vieną gyvenimą“ lyginti su „Šindlerio sąrašu“ tikrai įmanoma.

Kokia buvo Anglijos karalienės apdovanoto ordinu Niko Vintono veiksmai ir jo pasišventimo mąstas, nepasakosiu. Kaip visada meistriškai savo bendraamžį, kokiu buvo rodomame XXa. dešimto dešimtmečio viduryje Vintonas, įkūnIja kitas seras – ANTHONY HOPKINS (trisdešimtmetį Vintoną vaidina žinomas aktorius JOHNNY FLYNN), jo žmoną, gyvenime 10 metų jaunesne, filme atrodančia kiek jauniau, garsi švedė LENA OLIN, o daug sūnui padėjusią motiną ilgametė kino garsenybės Tim Burton gyvenimo draugė HELENA BONHAM CARTER.

Filmui įsibėgėjus, įsijautęs į rodomą istoriją, ėmiau intuityviai laukti scenos, kai tyliai gyvenantis Vintonas, netikėtai pakviečiamas į BBC, kurios TV laidoje yra žiūrovų. Atvejį, kai žydus gelbėjęs didvyris patiria didžiulį netikėtumą TV programoje, buvau girdėjęs iš feisbuko įdomybių aruodo. Buvo pasakojama, kad pasodintas pirmos eilės viduryje, senukas negali susigaudyti, kodėl staiga visi žiūrovai atsistoja iš krėslo ir sukelia audringą ovaciją (manau, kad klajojo nespalvotas klipas, kuriame pasimetęs žmogus taip pat atsistoja ir dairydamasis nesupranta kaip jam elgtis). Ir sulaukiau. Būtent taip atsitiko filmo herojui Nicholas Winton, ką ir aprašė jo dukra BARBARA WINTON, pagal kurios knygą ir sukurtas šis filmas. Susimąstyti verčia, kad jaunystėje išgyventi stresai, įtampa rizikuojant, dideli veiklos krūviai, neatsiliepia gyvenimo trukmei – Nikas mirė 2015 m., sulaukęs 106 metų! Iš 15 000 Čekoslovakijoje žydų vaikų įkalintų koncentracijos stovyklose, išgyveno tik… 200. Pribloškiantis skaičius!

Kas liko neabejingas „Šindlerio sąrašui“, turėtų pamatyti ir „Vieną gyvenimą“. Tarptautinė filmų vertinimo svetainė rottentomatoes nurodo, kad pagal 48 kino kritikų vertinimo vidurkis 90/100, kino žiūrovų – 96/100.

P.S. kai jau buvau surašęs čia, ėmiau ir radau originalų NICHOLAS WINTON sudalyvavimo TV laidoje įrašą. Nors papasakojau, kaip ten atrodė, pažiūrėkite:

Seansai:

https://www.apollokinas.lt/event/4655/viena_gyvybė?theatreAreaID=1019


01_one-life-2023
02_one-life-2023