Įžeminimai ir įnulinimai kompiuterijoje

Įžeminimai ir įnulinimai kompiuterijoje

Mintis pateikti šią informaciją plačiau kilo paskaičius ne visai teisingus samprotavimus kitose temose.

Kas yra įžeminimas. Daugelis elektros prietaisų turi metalines detales kurias gali paliesti vartotojas. Veikiant tokiems prietaisams ant metalinių detalių dėl gedimų, schematikos ir konstrukcijos įpatumu, blogos izoliacijos gali atsirasti gyvybiškai pavojngi įtampos potencialai. Kai kada tokie nuotekiai buna nepavojingi ir niekam netrukdo. Daugelis tikriausiai pastebėjo kad braukiant atbula plaštaką per šaldytuvą jaučiasi švelnus purtymas. Nors įtampa ant šaldytuvo buna gana ir didelė kad net uždega indikatoriaus neonine lemputę, srovė tesiekia 1mA. Senstant prietaisui, ta srovė gali ir stiprėti. Kad išvengti namalonių pojučių ir galimų nelaimingų atsitikimų rekomenduojama tokius prietaisus įžeminti. T.y. nuleisti krūvį į žemę. Tai daroma pajungiant prietaiso korpusą į trečią įvado laidą kuris vadinamas žeme. Tas laidas paprastai žymimas geltonai-žaliai dryžuota izoliacija. Normaliuose elektros įvaduose jis buna prijungtas prie elektros rozečių viduriniojo kontakto. Šitas laidas įvadinėse spintose sujungtas su elektros spintos korpusu ir su nuliniu laidu bei (idealus atvejis retai kur beaptinkamas) su įžeminimo konturu. Įžeminimo konturas tai metalinės juostos, vamzdžiu konstrukcijos įkastos į žeme.

Kas yra įnulinimas Tai paprasciausias korpusinio/įžeminimo laido sujungimas su neutrale arba nuliu. SVARBU: negalima įnulinti pačioje rozetėje, įnulinimas daromas saugiklių spintoje. (Daugelis nauju spintų saugikliams pravardžiuojamos hageriais, dėl to kad pirmosios spintos kurios pasirodė Marijos žemėje buvo HAGER gamybos.) Padarius įnulinimą pačioje rozetėje atsiranda galimybė, kad skirtingų prietaisų korpusai bus po skirtingu potencialu. Tai vadinamas "ground loop" efektas- paprasčiausiai nulinis laidas turį kažkokią varžą ir atitinkamai kai per jį teka srovė, vyksta įtampos kritimas ir rozetėjė nulis pasidaro nebe nulis. O per įžeminimo laidą , normaliomis sąlygomis, neturi tekėti srovė. Netgi saugiklių spintose kurios nutolusios nuo pagrindinio įvado, nulio ir įžeminimo laidai jungiami į skirtingas kaladėles. Žodžiu, pagal taisykles draudžiama įnulinti rozetėje. Ir dar, jei įvyks koks gedimas instaliacijoje ar koks remontas yra tikimybe kad nulinis ir fazinis laidas gali apsikeisti vietomis (vienodos laidų spalvos, kabelio perkirtimas ar pergrežimas drėle ir t.t.) Naudojant 3 laidus, du kartus padidėja patikimumas ir 2 kartus mažesnė tikimybe kad durnas daltonikas elektrikas ka nors supainios. Geras įnulinimas pilnai atstoja įžeminimą beveik visuose gyvenimo atvejuose kol nesusiduriam su vandens sildytuvais, skalbimo masinom ir kitais galingais elektros prietaisais. Kodėl? Sakysim vandens šildytuvo "spirale" skilo ir susijungė su vandeniu, srovė pradėjo tekėti į korpusą ir per įžeminimą nuteka tolyn. Žmogus kaip ir nepurtomas, bet elektros prietaisas toliau genda, vyksta elektrolizė- gali kauptis sprogios dujos, genda pats prietaisas ir galu gale, gauname galingą beveik trumpą į korpusą. Ką reiškia "beveik trumpas"? Tai reiškia, kad saugiklis dar neperdega/neišsijungia, bet į korpusą teka net keliolikos amperų srovė. Su tokiom srovėm tikras įžeminimas gali ir nesusidoroti - neleis įžeminimo varža. Tada korpusas ir įžeminimas pasidaro po įtampa.

Kompiuteriai kaip ir visi elektriniai prietaisai turi įvairių detalių prijungtu prie tinklo. Tai visu pirma maitinimo šaltinis. Maitinimo šaltinyje stovi itampos filtras, lygintuvas, kondensatoriai. Jie visi gali sugesti, ypač žinant kad juos gamina atgrubnagiai kiniečiai. Atidarius tokius prietaisus dažnai matosi, kad gamintojas chaltūrina ir dažnai deda detales kurios tam reikalui nepritaikytos (filtrų kondensatoriai) arba iš viso daugelį detalių tiesiog užmiršta įdėti… Per visas detales galimi ir leistini srovės nuotekiai į korpusą. Jie paprastai buna nepavojingi gyvybei ir daugeliu atveju kompiuterio periferijai. Taciau jungiant kelis kompiuterius į tinklą ar jungiant nelabai pritaikytus išorinius įrenginius kartais susidaro sąlygos, kad pazeidžiamas normalus kompiuterio darbas. Tai gali buti paprasciausias kompiuterio užstrigimas, tinklo našumo sumažėjimas arba žymiai fatališkesni dalykai, kaip kompiuterio komponentų gedimai ar gaisrai. Todėl kompiuterius verta įžeminti. (Beja, daugelis firmu savo garantiniuose lapuose rašo kad kompas turi būti įžemintas). Kaip tai padaryti? Jei gyvenate/dirbate normaliame name, daugelis rozečių jau turi įžeminimą. Jei nėra, teks truputi padirbėti.

KDV, serveriai, VKT aktyvioji įranga, komutacinės spintos ir kita komutacinė Įranga privalo būti įžeminta nuo atskiro įžeminimo įvado, kuris įrengiamas greta pastato. Įžeminimas atvedamas į KDV elektros maitinimo lizdų trečiąjį tašką; serverių ir komunikacinių spintų įrengimo vietose papildomai įrengiamas gnybtinis įžeminimas. Įžeminimo varža minėtos įrangos instaliavimo vietose neturi būti didesnė kaip 2 omai.

Dar informacijos apie:
Nulinės srovės rėlės.
Kompiuterių ižeminimas.
Kompų ižeminimas nuosavuose namuose, pastatuose su prieinama paskirstymo dėže.
Kompų įžeminimas daugiabučiuose namuose.
Spalvos naudojamos laiduose.
rasite
http://www.savel.org/hardware/izeminimasFAQ.html#1

REIKALAVIMAI KOMPIUTERIŲ TINKLAMS, KABELIŲ SISTEMOMS
http://vtm.free-hosting.lt/asycuda/440pried1.htm

APSAUGA NUO ŽAIBO IR STATIKOS
http://www.frineta.lt/Apsauga_nuo_Paibo_ir_statikos/apsauga_nuo_paibo_
ir_statikos.html

Sekmės įsižeminant!

Taigi pašnekejau aš kvailai apie įnulinimą, Albinas pasibaisėjo ir išsamiai parašė apie įžeminimus. Ir ne bet koks copy/paste Gerai

Teko man dirbti viename madicinos "koledže". Ten buvo skaitoma visa paskaita apie įžeminimus ir pavojingas situacijas jungiant į tinklą medicinos prietaisus. Nepamiršau dar aš to kurso. Tik jau dabar noriu pasakyti, kad aparatūra jau kitokia. Tikimybė, kad fazė prasimuš į korpusą labai maža. (Albinas kalbėjo atvirkščiai, ypač apie kinietiško darbo kompiuterius). Nesinori įžeminti šiuolaikinių printerų ar monikų, nes labai simpatiškai jie atrodo ir metalinio korpuso neturi. Kompo stabilumui įžeminimas įtakos neturi. Telieka standartinės instrukcijos, kurios darbe reikalauja viską įžeminti. Vadinasi realiai neįžeminsime mes namie kompų, nes, aiškinu, kad nėra reikalo. Tokia realybė.

Visai ne kvailai pašnekėjai. Tiesiog daugelis žmonių apie tai nesusimąsto. Taip, plastmasės neįžeminsi, bet visgi tai yra ir saugumo technika su kuria juokaut nevalia ir pagaliau, paties kompo saugumas. Elementarus dalykas: mačiau spausdintas plokštes, kur per lano kabelį, kompo plokštes, maitblokį, kompo maitinimo šniūrą žaibo srovė nutekėjo į namo elektros tinklą, toliau per skaitliuką į… artimiausią įžeminimą. Vaizdelis buvo nekoks! Beveik visi takeliai plokštėse buvo išsilydę, tiesiog jų nebebuvo. Ir aišku, visos mikroschemos ir t.t. Jei būtų įžeminta, gal ir nebūtų reikėję išmest viską į šiukšlių konteinerį. Nors prie tokio "tiesioginio" pataikymo nuo elektrinio lauko gal būtų supleškėję. Teko prisiliest prie kompo, kur "netaip" įkišus rozetę į tinklą jautėsi "skruzdėlės", o jo savininkas aiškino, kad taip ir turi būti!
Apie kompų ir aplamai įžeminimų įrengimą buvo gal prieš metus daug kalbėta kažkurioj temoj, kas ten besuras… Nereik pamiršti ir to, kad daug kompiuteristų gyvena individualiuose namuose, kur toli gražu reikalai su el. tinklais ir įžeminimais ne tokie jau geri.

PS Dėl monikų. Savo laiku, kai laikydavau prieš ekraną plastmasinį filtrą, įžeminimas akivaizdžiai buvo naudingas dulkių pritraukimo atžvilgiu, nes nori ar nenori, o elektrostatiniai laukai susidaro.

Ačiū Albinai už atsakymą.

Gerai, kad perspėjei dėl kai ko.

Visgi aš surizikuosiu neįžeminti, nes tikimybė, kad pasimuš fazė tarkim1/1000, tikimybė kad ta fazė prisilietus užmuš tarkim 1/100, vadinasi tikimybė žūti nuo neįžeminto kompo 1/1000 * 1/00=1/00000 t. y. vienas iš 100000 o velnias, nemažai gaunasi; - arba kur klaidą padariau arba šimet Lietuvoj kažką nutrenks neįžemintas kompas.

as tej susimastau bet tej bajka Šypsena rejk tik izeminimo lajda atsitempt, ale wa bastausi sian - ten tej neiseina. nNieko blogo del to nenutiko dar Mirkt

Jei izeminimo laido ner, rozetes izeminimo gnybta galima (gal ir reik) jungt su rozeteje esanciu nuliniu (tik ne faziniu!)laidu, nes jis kazkur yra izemintas. Aisku, cia ne tikras izeminimas-su kai kuriais niuansais, taciau geriau nei visai nei neinulint ar neizemint aparatura.

nu blyn seskaito tauta…juk aiškiai pasakė, negalima toj pačioj rozetėj 0 kaip įžeminimą naudot…NEGALIMA…

Jei tvarkingas nulis-geriau inulint nei nusitrenkt prisilietus prie korpuso ant kurio yra faze ir netycia prie radijatoriaus Šypsena. Jei tvarkingas nulis, ant jo 220V niekada nebus.

Tikimybė, kad "užmuš" nesant įžeminimo aišku, kad labai maža. Tai turbūt panašu į tikimybę pakliūti po traukiniu. Bet pakliūna. Galų gale buitiniuose prietaisuose toli gražu ne visuose įžeminimas numatytas. Bet yra senas kaip pasaulis posakis: Saugokis ir Dievas saugos. Jame žmonijos patirtis. O dėl perkūno - techniką saugo ne Dievas, bet įžeminimas. Jūsų teisė rinktis! Ir jokių elektrinių įrengimų be įžeminimų nepriims į eksploataciją. Tačiau kai tuos įrengimus priiminėja žmona ar vyras, kas gali paneigti… Cha cha

PS Mano kompas neįžemintas Piktas , bet šniūrus visus atjungdavau vasarą išvažiuojant nuo kompo ir TVizoriaus. Buitinė elektrinė plyta (mes ne dujomis, o su elektra blynus kepam), skalbimo mašina - įžeminti.

Linkiu, kad niekad ir nenutiktų!

jei kas pastebes noreciau paklaus Šypsena. Pas mane pc niekada nebuvo yzemintas ir nieko neatsitiko nu neskaitant tinklokortas 2 palaidojau Cha cha, bet va nusipirko pazystamas pc ir jis iskar pradejo ieskot info apie yzeminima atsargus jis labai. Taiva jis nuo pc iki radiatoriaus nuvede laida ir skaito kad jau cia ore yzeminta Šypsena, seip ir pas mane laikant pirsta ant pc korpuso ir su kita ranka liecent radiatoriu jaucesi kaskoks dilgtelejimas. Kaip paprasciausei yzemint namu pc ir ar labai jis reikalingas ?

Jie kas sugalvos nuvokt ielektros ir sustabdyti skaitlius uzmetant laida ant radiatoriaus… Nekaltas
idomu kaip cia baiksis…

Izeminti viska butu vieni juokai jei sovietmecio superkonstruktoriai butu i musu namu rozetes atvede koki nors izeminima. Tada ramiai sau i kisai i rozete laida ir viska izeminta Piktas ple mane nervina sita levatnia. Dabar reikia puse buto isgriaut, jei nori normaliai izeminima atsivest.

Tema aktuali.
Plačiau pasiskaityti apie kompiuterį ir sveikatą galima
http://www.kompirsveikata.lt/
Darbas darytas 2000 metais, bet esmė neturėjo pasikeisti ir šiandien.
TURINYS

  1. Standartai ir kompiuterinės įrangos kokybė
  2. Kompiuterizuotos darbo vietos higieninis vertinimas
  3. Elektrosmogas kompiuterizuotoje darbo vietoje
  4. Kompiuterizuotų darbo vietų organizavimas, įvertinant elektromagnetinę spinduliuotę
  5. Dirbančiųjų kompiuteriais sveikata ir jos pakenkimų profilaktika
  6. Stresai, psichologinės apkrovos bei jų prevencija
  7. Darbo vietos ergonomika
  8. Kompiuteris buityje
  9. Kompiuteris mokykloje
  10. Kompiuterizuotos darbo vietos ergonominis įvertinimas

Konkrečiai tame tinklapyje:
KOMPIUTERIS BUITYJE
http://www.kompirsveikata.lt/8_skyrius/index.html

Kompiuterio įjungimas į maitinimo tinklą
http://www.kompirsveikata.lt/8_skyrius/index.html

Neblogi patarimai ten yra tėvams.

Ralinga pateikia
Kompiuterio naudojimo instrukcija
http://www.ralinga.lt/naudoti/kontaktai.html
Pradedantiems kompiuteristams verta paskaityti

KOMPIUTERIZUOTŲ DARBO VIETŲ ERGONOMIKA
http://www.ik.ku.lt/lessons/konspekt/ergo/


Dabar "neoficiali" mano nuomonė. Už pasekmes neatsakau. Angelas
Aš asmeniškai nebijau "įžeminti" kompo į radiatorių. Jei vamzdynas metalinis, jis turi gerą kontaktą su žeme. Tačiau, kai kur jau dabar klojami plastmasiniai vamzdžiai vandentiekio sistemose. Išvadas darykite patys…

pajungi laida nuo dezes iki radijatoriaus ir izeminima turiKietasCha cha

jei nemoki pasidaryti pats, paprasyk mokanciu. beje griauti nieko nereikia. svarbiausiai kad rankos augtu is tos vietos is kuriuos turi augti Cha cha

namuose, is apskaitos skydo (kolidoriuje) nusitempiau monolitini 4 mm2 varini monoliti laida iki kambario kur stovi kompiuteris. laidas prikaltas prie apvado (grindu) ir beveik nepastebimas. pas ka pakabinamos lubos tai dar maziau problemu. kaip matai nieko griauti nereikejo) laida nuvariau iki rozetes, pakeiciau sena rozete i rozete su papildomu nuliu
(ir vel nereikejo griauti sienu). vienintelis negrazus dalykas toje vietoje kur laidas kila nuo apvado iki rozetes, bet toje vietoje stovi stalas, taip kad laido visai nesimato.

idomu, kai tu litoji kokia nors plokste(jei lituoji isviso) tu sulauzai stala ar tik prigrezioji skyliu ploksteje kas melimetra? Cha cha Cha cha Cha cha

nervintis reikia ne del namu projektotuoju, o del savo nemokejimo