Indiana Džounsas ir lemties artefaktas, rež. James Mangold

Nors legendinio archeologo Indiana Jones nuotykių filmų iki šių metų sukurta tik 4 serijos, kultiniu komerciniu kinu tapęs filmas garsus panašiai kaip Džeimso Bondo, „Neįmanomos misijos, etc. istorijas atskleidžiantys tęsiniai. Visai nesutinku, jog rodomų archeologo nuotykių vienintelis ramstis ir atpažintumas yra kultinis aktorius HARRISON FORD. Nė kiek ne mažiau prisidėjo prie filmo populiarumo ir kultiškumo kino metras STEVEN SPIELBERG ir kino istorijos sumanytojas, garsusis prodiuseris GEORGES LUCAS, prisidėjęs prie scenarijau ir atidavęs filmo sukūrimo savo kompanijoje Lucasfilm į studijos PARAMOUNT PICTURES rankas.

Ir štai, nutarus užbaigti archeologo nuotykius praėjus maždaug 12 metų, kai dar sutrukdė ir atidėjo planus kovidas, o H. Fordui spėjo sukakti 80-imt, deja, jį ir teturime vienintelį likusį iš aukščiau minėtų. Dėl nesusitarimo išskirtinio komercinio talento kino kūrėjas Steven Spielberg pakeistas tokio paties kino žinomu amatininku James Mangold, Paramount teises perleidus „Walt Disney studios“ gauname šešėlį ankstesnių keturių. Harrisono Fordo charizmos aiškiai nepakanka.

Iš romantizuotos paieškų istorijos, kur neišvengiamos gaudynės ir pagrindinių herojų gelbėjimasis, šiemet tresigauna tik bojevikas su bandymu jį atskiesti dramos, romantikos, lyrizmo elementais. Mano jausmams pats šauniausias pojūtis buvo, kad akcentuojant gaudynes ir persekiojimą suima sveikas juokas iš Mangoldui atrodančių itin efektyvaus veiksmo… Ryškiai suvoki, kas yra kine Spielbergas, kas – Mangoldas. Gal ir žiūri nemirksėdams, dažnai garsiai prunkšdamas, tačiau išvada dėl bereikalingai išeikvoto laiko po seanso pati lenda į galvą…

1 Patinka