Guy Ritchie „TVIRTAS UŽNUGARIS“ (The covenant)

Tikėjausi prastesnio įspūdžio pamačius šį nekaip išversto į lietuvių kalbą pavadinimo britų kultinio režisieriaus Guy Ritchie naują filmą. Kas pamatys filmą, turėtų sutikti, jog pavadinimas tiesiog tiesmukas ir atrodo sustabarėjusiai filmo turinio atžvilgiu. O kultiniu veiksmo filmų režisierius Guy Ritchie tapo po savo 1998 m. debiuto su šaunaus pavadinimo „Lock, stock and two smoking barrels“ (tuomet puikiai sudėliojo lietuviai – „Lok, stok ir šauk“).

Kaip žinia po šios kriminalinės komedijos ryškūs kine tapo Jason Statham, Vinnie Jones, Jason Flamyng bei visi kiti ten buvę šelmiai. Ir žinoma, Dexter Flecher. Jo kino karjera greitai peraugo į pakankamai sėkmingą režisūrą (vien filmas apie Eltoną Džoną kaip nuskambėjo!). Tačiau neišvengiant off topic, pasamprotausiu, jog neaišku kaip britas dabar suksis iš tikrai nemalonios šiemetinės situacijos. Gavęs Holivude didžiulį biudžetą filmui, jis padarė stebėtinai nevykusį žiūralą „Ghosted“ (užblokuotas), kuris ką tik debiutavo platformoje Apple TV+. Nežinau, kaip teks atsiskaitinėti už tokį biudžeto realizavimą, bet tokios žvaigždės kaip Oskaro laureatas Adrienas Brody, Ana de Armas aišku nesidžiaugia dalyvavimu tokiame projekte. Neklausykite piarinių filmo ko-prodiuserės Dalios Ibelhauptaitės liaupsių feisbuke (mačiau žurnale STILIUS, net keli lapai panegirikos) ir kitur…

Užtat GUY RITCHIE, kurio visi filmai po debiutinio hito nepasiekė užkeltos kartelės, su „Tvirtu užnugariu“ primena, jog yra kietas režisierius. Prie filmo režisūros čia sunku prikibti. Yra problemų kitur…

Jau pačioje pradžioje sužinome, kad 2011 m. gruodį JAV karių Afganistane buvo 98 tūkstančiai. Jiems dirbo net 50 tūkst. vietinių vertėjų, iš kurių didžioji dalis siekė galimybės vėliau apsigyventi Amerikoje. Veiksmas vyksta 2018 m. kovą Afganistane. Žodžiu, turime reikalą su aktualiąja istorija, kuri kaip žinia, tapo aktuali ir netgi aktuali Lietuvai pagal filmo siužetą 2021 metais. Taigi, kietam talibų ginkluotės sandėlių paieškos būrio vadui seržantui Džonui (eilinis stiprus Holivudo žvaigždės Jake Gyllenhaal vaidmuo) ima tarnauti vertėju vietinis Ahmedas (įtaigus Irako kilmės dano Dar Salim debiutas tokio kalibro filme). Džonas turi prasmės vien absoliučiai nepasitikėti vertėju, o šis be kitų priežasčių dar siekia ir keršyti talibams už sūnaus nužudymą. Filmas neperauga į karinį, kuriame vienas būrys kova prieš kitą. Koncentruoja-masi į šių dviejų vyrų individualizuotą išlikimo dramą mūšyje ir po jo.

Be akivaizdaus režisūrinio profesionalizmo Guy Ritchie turtingoje filmografijoje filme „The covenant“ bene pirmą kartą taip giliai neria į žmogiškąsias psichologizmo gelmes. Ankstesniuose filmuose vyravo veiksmo kultas. Ir net šio filmo veiksmui persikėlus į JAV, visi rodomi veikėjai turi solidų jų būsenos atvaizdavimo pateisinimą. Kaip minėjau, režisūrine prasme viskas o’key. Tačiau antroje filmo dalyje, deja, trys ne viename filme bendradarbiavę scenaristai (tarp jų ir pats Ritchie), nesugeba nutolti nuo holivudinio scenarijaus standartų.

Jau, kad Džonas bandydamas gauti savo gelbėtojui amerikietišką pasą beviltiškai įstringa valdžios biurokratijoje, verčia abejoti logika. Juk tokiai istorijai, kuri atskleidžiama pirmoje filmo dalyje, įvykus, per JAV žiniasklaidą neabejotinai galima prisikasti prie prezidento dėmesio (prisiminkim Simo Kudirkos istoriją!). O čia, karo didvyris neranda jokių išeičių. Tolesnis karo veterano grįžimas ieškoti draugo į Afganistaną būtų logiškas, bet ne kaip superherojui, o su būriu karių. Individualiai akcijai pateisinti, įvedamos menkinančios tikrai gerą kiną klišės: patriotinė gražuolės žmonos kalba, civilinę aprangą dėvinčio karinių oro pajėgų vaduko tezė – būčiau žinojęs, kas tu, būčiau skridęs iš karto, laisvai surandamas Ahmedo brolis ir kt. Artina filmą prie „amerikietiškos svajonės“ bojevikinio siužeto. Bet… filmo tikrai nesužlugdo. Kaip minėjau, gelbėja stipri režisūros ranka.

„Tvirtas užnugaris“ individualiu asmenybių dramatiškumu pakyla aukščiau paprasto karinio filmo lygmens. Abejingai jis nesižiūri, prisiminus, kad tokių žmonių Afganistane tikrai buvo ne taip seniai. Ir jų likimas parodytas išraiškingai.

Seansai:

https://www.apollokinas.lt/event/4481/tvirtas_uznugaris