Antradienį (liepos 19 d.) buvau išvykęs 2-3 val. į savo gerai žinomas vietas prie Pabradės. Tai kai užėjau baravykų… tiesą sakant nelabai pamenu, kad tokiais kiekiais augtų vasarą , gal kelis šimtus (200-300) radau, tiesa, labai daug sukirmijusių. Buvo ir didelių, ir tik pradėjusių augti. Kitų grybų - nedaug, radau dar kelias dešimtis voveraičių, truputį lepšių, raudonviršių.
Beveik visus grybus radau tik mišriame miške (pušys-beržai-eglės) su gana tankiu pomiškiu, daug labai tiesiog pasislėpusių miško žolėje, kuri vasarą aukšta - reikia atidžiai ieškoti. Auga daugiau šalia užpelkėjusių miško ruožų, netoli vandens, pelkučių pakraščiuose, užpelkėjusiose proskynose ir pan.
Gražiame miške, kur pušys patogu vaikščioti bei dailios žalios arba baltos samanos, atrodo, neradau nė vieno grybo apskritai . Šiaip jau susidarė įspūdis, kad nepaisant gana lietingo oro, smėlėtuose Rytų Lietuvos miškuose dar gana sausa.
Vilniaus krašte masinis veiksmas tik mišriam miške su vyraujančiais lapuočiais ąžuolas/drebulė/lazdynai su eglių priemaiša.
Prie namų (šalia nemenčinės) su šuniu apėjau ratuką tai lygiai 2vnt per valandą spygliuočių miške.
Prieš kokius 12-13m, kai vietinis diedas užrodė baravykines vietas, tai eidavom kartu - rezultatas būdavo iš pradžių 5 prie 1 (tarkim 200-40vnt, nors eidavau ne toliau 20m nuo jo ir pasakydavo po kokiu krūmu ieškot ), po poros metų 2:1, geriausias rezultatas turbūt 1,5:1. Dabar jau kartais pasiskambinam prieš eidami, ir pasiderinam maršrutus nes eini, žinai, kad turi būti daug, bet nėra nei kotų, nieko, randi tik mažiukus belendančius Jis ir pamokė, kad jokių kotų, nieko nepalikt, jei nori ir kitą kart daug rast
Mano vietelese baravykai jau i pabaiga (mano saldykliuose irgi talpa jau eina i pabaiga.Karsienai reikia kazkiek vietos palikti).Kiekvienais metais vasarinis baravykavimas(juk dabar- liepa !!!) vienodas;pirmas kartas- maziukai Antras-vidutiniai pagrinde ir maziuku ir didzkiu po nedaug.Trecias (siemet jo jau nebedarysiu) pagrinde dydzkiai,tinkantis tik pirtyje dziovinti
Jo normaliam miske sausa, jaunuolyne dar dregmes yra, bet sian ilindau misriam jaunuolynan egle/berzas, tai ner baravyku, nei raudonikiu, vien voveruskos
As slepiu viska, ikisu i samanas.Miskas mano stichija, as esu karta Sibire 700 km pravares be zemelapiu,nes pamirsau namie. O cia as isvis vaikstau miske kaip namie , Saugau gamta, nes ateis lopai ir isdraskys.
Buvau siandien islindes i miska prie Vilniaus. Pasivaiksciojom su vaiku pora valdikiu. Jokiu baravyku ne kvapo. Vakarienei 5l kibiriuka lepesku pririnkom. Viena kita umede matosi ir keli kazlekai. Net sungrybiu nera. Buvom spygliuociu miske.
Vilniaus krašte pasipylė masiškai. Draugai mokantys grybaut vakar 270+, 250+, 200+ vnt nervai neišlaikė, tai irgi vakare nuvariau 104vnt per porą valandų. Patinka eit priežlibių paliktais kotais - apsidairai aplink 3-5 mažiukus susirenki ir toliau varai
dviratis gerai sako - irgi niekad nepalieku kotų/nuodrožų
Tai kaip tik as net mikroskopinius surenku ir ju kotu vietas spygliais apkloju ,kad joks balvonas su grebliai neartu, nes jei paliksi zymes-viskas, vieta sugadinta.
Tai grybų galvutės dydžio apribojimas susijęs su miško paklotės draskymu, jei kas matė kaip "ETATINIAI" grybų rinkėjai išknisa miško paklotę tie supras.
O tai baravykams yra koks nors dydžio limitas? Mano žiniom tik voveruškos mažesnes nei 1 cm skersmens nevalai rinkti… Aš tai tingiu lenktis prie tokių net jei ir yra 1 cm. Didžiąsias pasiumu ir einu tolyn…