Geoterminis namo sildymas ir silumos siurbliai...

Geoterminis namo sildymas ir silumos siurbliai…

Inverterinis oras-vanduo šilumos siurblys su šaldymo funkcija ir karšto
vandens ruošimu NIBE SPLIT 2010.06.01-2010.08.01 laikotarpiu tik 23000 Lt su
PVM!
Daugiau informacijos www.ekoklima.lt

wilo plienines aseles
o grundfoso keramikines
uzrudyja po nenaudojimo
pvz vasros sezonu
seip rekomenduojama wilo siurbliukus karta i menesi paleist kad neuzrudytu Mirkt

toks jau gyvenimas nieko nepadarysi Mirkt

kaip suprast "surudijo"? prakiuro?

xyunia, kad nesuprataj, susimokiesi ir nesupratias Juokiasi

skiriasi garavimo temperatura Šypsenapasiziurek ju charakteristikas

Taigi labai aiskiai ir tiksliai žmogus atsakė. O visa esmė slypi paskutiniame sakinyje.

O man tapo idomus toks dalykas: i kokias dalis (ar darbu etapus) galima isskaidyt visa geoterminio sildymo sistema? Kalbu apie "zeme-vanduo". Kiek as isivaizduoju, tai galetu buti mazdaug taip:

  • Kolektorius. Kiek girdejau, sudejus vamzdzius iskart uzpildoma glikoliu (tiksliau tuo spec. skysciu). Protingai darant vamzdziai iskart ateina iki tos vietos, kur stoves SS.
  • Pats SS. Nu cia daug variantu- su boileriu, su akumuliacine talpa, be nieko…
  • Visa valdymo automatika ir siaip visokie priedai. Nu kaip isivaizduoju cia butu keletas T davikliu, valdymo pultas (ar tikrai kartais jis buna atskirai nuo katilo?), akumuliacine talpa, kazkokie maisytuvai, voztuvai ir t.t…
  • Visos sistemos sustygavimas ir paleidimas.

Ka dar praleidau ar siaip sumaisiau?
Zodziu idomu butu atskirai ivertint kiekvieno punkto kainas ir galimybe issiverst savo jegom, be "specialistu" pagalbos. Mane konkreciai domina 9-10kW galingumo SS, tai ju paciu kainos kiek domejaus prasideda ~10k Lt ir eina iki 20k ir daugiau. O kaip kiti punktai? Ir kokios galimybes gaut servisa jei viska irengineja ne viena firma?

as irgi turejau minciu apie paprasta elektrini sildyma + dasisildyma malkiniu peciumi. visi kazkaip man sako Kvankt? gal yra kokie paskaiciavimai per kiek laiko atsiperka geoterminio iranga?

viskas siandien paklojau kolektorius - pabandysiu ikelti i nuotraukas

man atrodo nusisvaigai, - parodyk man toki istatyma.

Taip ir gaunasi.

Pas mane, toje vietoje kur klosiu kolektoriu, puse zemes yra smeliukas, o kita puse molis. Zemes 6x35m. Smeliuka iskasiu ir panaudosiu uzpylimui po grindimis. Puse molio panaudosiu kitos puses kolektoriaus uzpylimui. Trukstama grunta atsivesiu.

Pas mane kolektorius prasides 2m gylyje ir bus paklotas bent 2 sluoksniais 1m plocio dvejose transejose, vamzdi sukant spirale ir guldant. Antras sluoksnis butu kokiu 1,5m gylyje. Tarp transeju bus 2m tarpas. Vamzdzio bus paklota 2(transejos)x2(sluoksniai)x35(transejos ilgis)x4(vamzdzio 1m transejos) = 560m. Molyje vamzdzio reikia 2-3 kartus maziau, negu smelyje. Nes tiek kartu molio akumuliacija didesne, negu smelio.

[quote]
ledas rašė:
kodel tiek daug vamzdžio?
kokio jis diametro?
kiek kontūrų lauke, kiek daeina iki siurblio?
koks šildomas plotas, koks plotas lauke?
kokiame gylyje klojai?
Koks gruntas?

[quote]
tiek priklauso pagal projekta
32
4, sujungiantis kolektorius prie siurblio
apie 200
1,2m
deja smeliukas

Sveiki,
iškilo klausimas dėl trifazio ŠS pajungimo. Pajungiau ŠS pagal nurodytą schemą kaip priklauso, fazių nesumaišiau, bet šilumos siurblyje sumontuota apsauga rodė kad fazės pajungtos neteisingai, todėl buvo sukeista L1 fazė su L3. Indikacija rodė jog pajungta teisingai.
Problema ta, jog ŠS kinietiškas Hiser. Eksploatuoju jau kokie 6 metai ir man kliūna labai prastas COP šildymui apie 2,6, o karšto vandens ruošimui apie 1,6. Primečiau iš akies, lygindamas su šildymu ir vandens pašildymu tiesiogiai elektra.
Dėl prasto COP kyla mintis, kad gal freono reikėtų papildyti, bet kad jis toks buvo nuo pat pradžių, o prieš pradedant ŠS eksploataciją aš buvau iškvietęs meistrą kuris freono lygį papildė.
Ar negali būti, kad kreivarankiai kiniečiai sumaišė indikatoriaus pajungimą ir dabar kompresorius dirba pajungtas prie neteisingų fazių.
Kažkada pamenu teko skaityti apie tai, kad pas vieną žmogų šilumos siurblys buvo pajungtas sumaišius fazes ir kompresorius sukosi į kitą pusę, todėl ŠS dirbo su prastu COP.
Bandau įsivaizduoti situaciją, kai kompresorius sukasi į priešingą pusę, ir mano suvokimas sako, kad tuomet šilti turėtų lauko kontūras, o vidinis vėsti, bet girdėta istoriją apie tik suprastėjusį COP`ą verčia abejoti savais išvedžiojimais.
Kaip galima būtų sužinoti, ar fazės pajungtos neteisingai? Paprasčiausias būdas pabandyt atstatyti fazes atgal, nekreipiant dėmesio į indikatorių, bet abejonių kelia perspėjimas, kad neteisingai pajungus kompresorių galima jį sugadinti.

Tiesa, dar vienas niuansas, ŠS 10kW, kompresoriaus deklaruojama galia prie B0/W35 - 2.2 kW. Kai ŠS dirba šildymo režimu suvartojimas būna netoli 3kW, vienai fazei tenka apie 920W-960W, kai vertinant pagal 2,2kW bendrą galią, vienai fazei turėtų tekti tik ~733W. Namas pakankamai šiltas, grindinis šildymas, radiatorinio šildymo nėra, į patalpas paduodamo termofikato kelt daugiau 35°C nereikia, iš lauko ateina pliusinės temperatūros glikolis.
Kokios mintys, kokie būtų patarimai, pasiūlymai?

Prie kokios lauko temperatūros toks COP? Šito nežinant negalima jokių išvadų daryti.
Gamintojas turi šito daikto datasheetą? Žiūrėjai ką deklaruoja?
Jei senas siurblio modelis, lauke pakankamai šalta (-10 ir mažiau), 2.6 COP yra gan norma, senesniam siurbliui.
Kiek per dieną kwH prisuka ir prie kokios lauko tempetatūros? Turbūt nesisuka 24h visu pajėgumu.

bet toks sakyčiau geras variantas, nebuvo populiaru ankščiau, dabar populiarėja… https://saulesbroliai.lt/geoterminis-sildymas-efektyvus-ir-inovatyvus-sprendimas/