Ernestas Jankauskas MAN VISKAS GERAI

Neabejoju, kad kaip lietuviškas geras filmas debiutuojantis Lietuvos didžiuosiuose ekranuose patiria bent dvi komplikacijas.

Pirma, kad iki pandemijos 2019 m. nufilmuotas filmas tik dabar rado progą debiutuoti jo sukūrimo šalyje. Pristatytas Varšuvos kino festivalyje ir pretendavęs gauti geriausio filmo prizą, jis dėl visuomenes sustingdžiusio viruso iki šiol, atrodo, lyg ir buvo „užkonservuotas“. Sekantys naujienas drąsiai gali mestelti – „senas filmas“. Ir aš vėluoju su pristatymu, nes nepavyko prasimušti į filmo premjerą, kur gal būt būčiau sužinojęs ar buvo filmo kokia nors tarptautinė sklaida.

Antra, likimas susidėliojo, kad ta pati komanda dabar rodo LRT televizijoje sekmadieniais savo sukurtą 5 serijų TV filmo „Trolių ferma“ premjerą. Reta galimybė palyginti kino filmą su televizijos, aiškiai krypsta ne televizijos naudai. Neinformuotas žmogus net nustebtų, kad filmus kūrė ta pati menininkų kompanija. Didžiai skiriasi filmų lygis, nors režisierius Ernestas pasakojo pristatydamas serialą, jog gavo rimtą finansavimą iš kompanijos „Dansu“ ir galėjo atlikti retą TV serialuose veiksmą – repetuoti su aktoriais.

Sutuoktinių, režisieriaus ir scenaristo Ernesto Jankausko ir aktorės, scenaristės ir prodiuserės Gabijos Siurblytės kūrybinis duetas išgarsėjo tėvynėje filmu 2018 m. filmu „Čia buvo Saša“. Tai idealus socialiai atsakingo meninio kūrinio pavyzdys. Vaikų namų, įvaikinimo problematika atskleista filme tikrai talentingai. Kas nematėte, rekomenduoju pasižiūrėti (Čia buvo Saša, filmas | ŽMONĖS Cinema).

Jau pirmas „Man viskas gerai“ kadras, trunkantis keliolika sekundžių pribloškia savo globalumu dideliame ekrane – įspūdingame reginyje tarp didžiulių bangų skęsta pagrindinė filmo herojė Marija. Naudotas ir povandeninis filmavimas. Greitai supažindinami, kad Marija (Gabija Siurblytė) mokslininkė, patekusi į sunkų gyvenimo tarpsnį. Dabartyje darboholikų nerviniai perdegimai, organizmo nesugebėjimas pakelti galvos užduodamų darbo krūvių, nervinga aplinka yra dar didesnė aktualija nei Sašos filmo atveju įvaikinimo poreikiai. Įtampa gyvenime taikliai, pakankamai išsamiai ir dalykiškai atskleidžiama „Man viskas gerai“. Todėl nėra reikalo įnykti į detales, pasakojant, kas rodoma filme. Nepamirštamai vizualizuoti Marijos liguisti vaizdiniai, kai ji atsiduria perdegimo, nesėkmių situacijoje. Ne visi šie inkliuzai yra vienodai išmoningi, bet didžioji jų dalis yra tikra spec. efektų viršūnė lietuviškame kine. Puikus pripažinto operatoriaus Felikso Abrukausko darbas.

Puikiai dera atspindint sudėtingą Marijos kasdienybę šiuolaikinės klasikinės muzikos kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio muzika, kurioje išsiskiria vokalinio ansamblio daugiabalsis dainavimas, ypač filmo pabaigoje. Bet dar tikslesni yra 2 Alinos Orlovos kūrybos hitai.

Išties malonu jau nuo pirmųjų filmo kadrų atpažinti žinomas Vilniaus vietas. Lyg pats ten būtum, kažkur šalia. Smagu matyti ir puikiai pažįstamus aktorius: Andrių Paulavičių, Donatą Šimukauską (tiesa, jis sunkiau atpažįstamas :)), Nelę Savičenko, Marių Repšį, Gytį Ivanauską,
Rimantę Valiukaitę, Andrių Žiurauską, puikios formos veteranę Elvyrą Žebertavičiūtę. Tiesa, kai kurie jų pasirodo tik epizoduose, bet, manyčiau, kuria ryškius savo veikėjų paveikslus.

Baigiant, noriu pasidžiaugti, kad yra labai aišku, ką autoriai nori pasakyti, kad nėra stagnuojančio filmo ritmo, netenka nuobodžiauti ir tikrai paliečiamos šių dienų gyvensenos aktualijos.

Filmo reklaminis klipas:
MAN VISKAS GERAI - Oficialus anonsas (trailer) JAU KINUOSE. - YouTube

Seansai:

https://www.apollokinas.lt/event/4416/man_viskas_gerai

Blemba tavo apzvalgos baisiai geros, as speju kaip ir visi, paskaitau bet nepakomentuoju ir nepasireiskiu. Didelis dekui, tikrai tai padeda apsispresti ar verta eiti ar ne :)))

Dėkoju už įvertinimą :wink:

Gražus pagrindinės aktorės, kuri kartu ir prodiuserė, žestas. Palaikykime tokius žmones bent nusipirkdami bilietą į jų kūrinį: Kriščiūno paramos aukcioną laimėjo Siurbytė: Ukrainai paaukojo 10 tūkst. eurų - LRT

Nuomonė: