Darren Aronofsky „BANGINIS“

Filmo premjeros vakarą Venecijos kino festivalyje, publika atsistojusi plojo 6 minutes ir filmo esminiam aktoriui Brendan Fraser bandant išeiti iš salės, tekdavo vis grįžti ir akyse tviskant ašaroms (matė visi, nes kamera filmavo stambiu planu) vėl ir vėl apkabinti režisierių.

Jeigu pamatysite filmą puikiai suprasite, kodėl tokios reakcijos.

Iš pirmų filmo sekundžių aiškiai suprantame, kodėl toks filmo pavadinimas. Universiteto dėstytojas nuotoliniu būdu moko studentus apie esė rašymą. Pasirinkęs dėstymui garsų Hermano Melvilio romaną „Mobis Dikas“, kaip žinia aprašančio didžiulio baltojo banginio medžioklę, seminaro vedėjas Čarlis nejungia kompiuterio kameros, aiškindamas, jog ji sugedo. Iš tikrųjų puikiausiai suprantame kame reikalas – Čarlis liguistai nutukęs virš visų ribų. Filmo kūrėjai pristato jo svorį lygų 270 kg, bet galima manyti, jog ir didesnis. Dabar pažiūrėjau aktoriaus duomenis, matau, kad ūgis 191 cm. Taigi, tikras banginis! Nebesugebantis be specialių atramų pasikelti iš fotelio, vos judėdamas su vaikštyne, kraujo spaudimui esant berods 238/134.

Užbėgdamas priekin, pasakysiu, kad kai sužinosime priežastį, kodėl intelektualus Čarlis tapo tokia gyvenimo „griuvena“, gal ir jūsų akys sudrėks.

Kai rašiau apie kitą vieną iš geriausių metų filmų mūsų kinoteatruose „Salos vaiduokliai“, turėjau pažymėti, jog filmas gana teatrinio stiliaus. Taip veikė aktorių vaidyba, nors ten buvo ir nemažai įspūdingos Airijos salos gamtos horizontų. Čia horizontas vienodas – buto didelis kambarys. Nenuostabu. Filmo scenarijų parašė Samuelis Hunteris pagal savo pjesę. Kaip suprantu, skirtą teatro scenai, nors apie jos realizavimą teatruose informacijos neradau. O galėtų būti stiprūs spektakliai ją pastačius scenai. Bet filmas irgi neblogai – daugiau žmonių pjesės realizavimą gali pamatyti.

Šauniai stiprių aktorinių darbų (filme bus Čarlio draugė-prižiūrėtoja, „Naujo gyvenimo“ religinės sektos misionierius, mylima dukra, nelaimingą vyriškį palikusi žmona) išdavoje aiškiai, įtikinamai suprantame Čarlio būsenos priežastį. Ji ne medžiagų apykaitos sutrikimas, kaip galima numanyti regint tokį nesveiką storulį. Visi personažai, pasirodys, turi psichologines traumas, kurių priežastys tarpusavyje susijusios. Mums ir yra pateikiama jų gyvenimo lūžiai. Filme nėra metaforinių, simbolinių ženklų, sukeliančių svarstymų, neaiškumų motyvus. Bet filmo aiškumas, konkretumas tikrai nedaro jį prastesniu!

Bet išduosiu faktą, kurio nežinojau pats žiūrėdamas „BANGINĮ“. Aktorius BRENDAN FRASER yra normalaus svorio, tik turintis „stambių gabaritų, apvalų“ veidą. Režisierius Darren Aronofsky, kuris nepaprastai išgarsėjo 2000 m. sukurdamas simbolių kupiną filmą „Rekviem svajonei“, vėliau pakartojęs savo sėkmę „Imtynininku“ ir „Juodąja gulbe“, tačiau sukūręs ir nepavykusių darbų, net 10 metų rinkosi aktorius filmui tik susipažinęs su Hanterio pjese. Ji 2013 m. buvo apdovanota prizais už dramaturgiją. Neįsivaizduojamas geresnis aktoriaus B. Fraser sugrįžimas į Holivudo viršūnes, nei šita rolė filme. Suvaidinęs 2004 metų garsiame Paulo Higgins Oskarais apdovanotame filme „Avarija“, aktorius „nusėdo“ TV filmų repertuare. Sunku įsivaizduoti, kad Brendanas Fraseris kovo mėn. negaus Oskaro už pagrindinį metų vaidmenį!

Kadangi jau išdaviau, kad apgailėtinas kūno formas aktorius įgauna dirbtinai, 6 valandas praleisdamas specialaus kostiumo kūrėjų rankose, tai grimo ir makiažo kategorijoje nominuoti specialistai tikrai taip pat nusipelnė savo Oskaro. Brendonas filmuodavosi, kartais demonstratyviai rodydamas savo kūną, turėdamas ant savęs 20 – 130 kg papildomą svorį, priklausomai nuo filmuojamo kadro. Nežinau, ar teisingai elgiuosi atskleisdamas šį faktą, bet tikiuosi, jog įdomumas stebint iš ribų išėjusį vyriškį, nesumažės. Juolab, jog dramaturgiškai visų kitų veikėjų vaidmenys taip pat stiprūs. Vienas iš jų netgi pristatytas Oskarui, bet nesakysiu kuris, kad visko neišduočiau. O netikėtumų filme dar liko daug, nes žmogiškos linijos „Banginyje“, pasikartosiu, tikrai sudėtingos ir jaudinančios.

SEANSAI:

https://www.apollokinas.lt/event/4442/banginis?theatreAreaID=1019

JAV aktorių gildijos apdovanojimuose geriausiu metų pagrindinio vaidmens aktoriumi išrinktas Brendan Fraser