Christopher McQuarrie, Tom Cruise NEĮMANOMA MISIJA: MIRTINAS ATPILDAS. Pirma dalis

Iki šiol 6 filmų seriją „Neįmanoma misija“, kino maniakas (gerąja to žodžio prasme!) TOM CRUISE užtikrintai paversdavo ĮMANOMA misija. Niekas nesuabejos, kad taip atsitiks ir septintąjame filme. O kadangi pavadinime nurodyta, kad naujojo filmo – tik pirma dalis, reiškia bus ir aštuntas. Numatyta jo premjeros ir data – 2024 m. birželio 24 d. Galvoju, kad šis išskirtinai brangus projektas jau nufilmuotas ir vykstantis aktorių streikas nepakenks. Šiaip šiam galingam projektui buvo iššūkių: filmavimo darbai dėl Covid-19 buvo atidėti net 1,5 metus ir baigti 2022 m. rugsėjį, kai pagrindinė filmo žvaigždė TOM CRUISE ką tik buvo atšventusi savo šešiasdešimtmetį.

Iš karto pasakysiu verdiktą – vieno iš pagrindinių filmo prodiuserių TOM CRUISE pasirinkimas paskirti naujiesiems serijos abiems filmams scenarijų rašyti ir režisuoti Christopher McQuarrie yra taiklus. Filmas neabejotinai geresnis už neseniai pasirodžiusią kitos serijos naują filmą apie INDIANĄ DŽOUNS (filmai artimi siužetiškai – abiejų esmė bėgimas ir gaudymas, kartais sustoti „pafilosofuoti“) ar metų pradžioje ekranuose karaliavusį kitą komercinio hito tęsinį „Įsikūnyjimas“.

Man „Neįmanoma misija: Mirtinas atpildas. Pirma dalis“ prasidėjo „nenormaliai“. Kiekvienam suprantant, jog esi itin brangaus filmo seanse, centriniame sostinės kino teatre „Vingis“ stebėjome…trise. Tiesa, ši anekdotinė situacija vyko ankstyvąjame dienos seanse, po 11 val., bet neįsivaizduoju, kad kitoje šalyje taip galėtų būti…

Nekreipiant dėmesio į kažkokius išvedžiojimus, kas filme vyksta, ką ten pamatome, pasakysiu, jog verta pamatyti filmą, nes jame kaip teigiama, parodomas pats pavojingiausias gyvybei kino triukas. Ir jį atliko ne kaskadininkas, o pagrindinis aktorius! Kad čia ne reklaminis šposas, rodo tai, jog šis triukas buvo absoliučiai pirmas filmuojamas filmo kadras. Tai todėl, jei Tom Cruise žūtų, visiškai parengtas filmavimui filmas būtų sukurtas su kitu pagrindiniu aktoriumi. Žinoma, kad Kruzui ne kartą yra lūžę kaulai bei atsitikę kitų traumų. Bet lakūno licenciją turintis aktorius atliks triukus pats, kol tik sveikata leis! Pažiūrėkime, kaip atrodė triuko kūrimo ant aukštos olos Anglijoje epizodai:

Tomas Kruzas sako, kad turėjo tik 6 sekundes, kad nesusipainiotų ir atsiskirtų nuo motociklo ir išskleistų parašiutą. Manau vien dėl tokio aktoriaus atsidavimo savo kūrybai, verta pasižiūrėti filmą geriausioje kokybėje. Automobilių vairavimo triukuose taip pat betarpiškai dalyvavo Tomas…

Ką daugiau galima pasakyti apie filmą? Tipiškas siužetas – žmonijai iškyla mirtinas pavojus ir Tomo Cruise agentas Itanas iš paskutiniųjų sugeba grėsmę pašalinti. (Vienoje serijoje tik pasirodžiusi ekrane Ingeborga Dapkūnaitė blogiečių buvo… susprogdinta). Šįkart apie grėsmę, kuri nuolat minima pasaulio žiniasklaidoje – kompiuterių programų pažeidimas ar blokavimas. Tik „Neįmanoma misija: Mirtinas atpildas“ ši grėsmė kur kas galingesnė ir pragaištingesnė – jau ne be virusas, o dirbtinis intelektas blokuos viso pasaulio kompiuterines sistemas!

Susiformuoja 5, gal 7 grupuotės, kurios sieka skirtingų tikslų: kai kas nori užvaldyti pasaulį, kai kas – nežmoniškai praturtėti, o Itano komanda, žinoma, išgelbėti pasaulį. Gilintis giliau, tikrai beprasmiška. Reikia sekti įvykius ekrane, ir tiek. Ir pajusti malonumą dėl išradingai režisiuojamų gaudynių ir kovų! Režisierius puikiai valdo tikrai sutirštinta veikėjais situaciją, sugebėdamas veiksmo scenas demonstruoti ne montažo „draiskalais“, kai dėl kaleidoskopo ekrane mažai ką suvoki, o rodyti nuoseklų kiną, kas būdinga įprastai aukštą kokybę pateikiančiai „Paramount“ studijai. Aiškiai sustiprina ekrane tvyrančias kovas komedijos žanro neatsisakymas, šypsenos iš veiksmo nevengimas. Be Anglijos, filmuota Venecijoje, Romoje (galima suspėti pasigrožėti vaizdais net ir tokiu tempu), Budapešte, Saudo Arabijoje.

„Gaudo“ filmas šių dienų aktualijas ne vien kompiuterių problemomis ar dirbtiniu intelektu. Žiūrovams filmas prasideda rusų kariniame povandeniniame laive „Sevastopolis“. Ir nevėkšlišku sakiniu rusiškai. Nuolat stebiuosi, kodėl Holivudas išleidžia į ekraną, atsieit, rusus, kurie beviltiškai vapalioja rusiškas frazes. Gi paimk Amerikos rusiakalbį ir įkalbėjimo natūralumas garantuotas :). Kaip ir dera, ruzų kariškių agresyvios užmačios baigiasi liūdnai…

Besižavint aktoriaus Tom Cruise pasišventimu profesijai, galima konstatuoti, jog tobulų žmonių nėra. Ekrano žvaigždės veikla už kino verslo ribų, nekelia susižavėjimo. Štai apie Tomo „užklasinį“ gyvenimą pasakoja dokumentinis filmas. Tiesa, nebenaujas. Esu rekomendavęs jį anksčiau, bet matau reikalą pakartoti, kad TOM CRUISE asmenybės neimtume garbinti.

„Scientologija ir tikėjimo kalėjimas“ ( „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief“)

Anglų klb. https://www.youtube.com/watch?v=OLLKsMxPqn0

Rusų klb.Наваждение. Саентология (2015) - YouTube

Seansai:

https://apollokinas.lt/event/4331/neįmanoma_misija_mirtinas_atpildas_pirma_dalis?theatreAreaID=1019&dt=18.07.2023








Netilpo į aprašą šaunus dalykas, kad dabar jau irgi garsus kino muzikos kūrėjas LORNE BALFE filme išradingai improvizuoja naudodamas pirmajam „Neįmanomos misijos“ filmui sukurta kino muzikos klasiko argentiniečio LALO SHIFRIN (91) muzikinę temą

Dar išsamiau: