Bulgarija: info, įspūdžiai, patarimai...

kad arciau visgi primetem kazkur ~400km arciau…

rimtai arciau Apakęs…hmmm kazkaip keista aisku po ranka neturiu zemelapio bet kiek atkuriu vaizduoteje siek tiek jau i sona gaunasi…nors kas ten zino…bet jus turbut neivertinote “svetingu” ukrainieciu muitininku? Šypsena

bent jau autorute taip rode o kiap istikruju gavosi ar arciau tai biesas zino reik ziuret kuro pilimo uzrasus gal ir paaisketu… Šypsenanu cia kaip kam pasiseka su tais muitinykais ir panasei… man nei serbai nei rumunai nekliuvo… o va razrucha juos keikia ishsijuosias… tai cia sakyciau laimes dalykas

Taigi nuskalpavo Tave rumunų ir ukrainiečių pasieniuose. Negi nejauti ir nematai? O sakai, kad nesusidūrei su reketu… Žinok, kai išvažiuodamas iš tos šalies moki už kažkokią ekologiją, kelius ar dar ten biesas žino už ką, tai tai ir yra gryniausias reketas, kuris dažniausiai pasireiškia neaiškios paskirties būdelių buvimu prie pat pasienio su reikalavimais susimokėti… Ten pasieniečiai irgi yra su tais reketininkais susiję ir ranka ranką plauna dirbdami išvien. Civilizuotose šalyse to viso nėra… Deja, dar visai neseniai ir mes turėjome čia tokį pasipiktinimą keliantį reketą visai šalia mūsų Lietuvos sienos, iš lenkų pusės. Kam teko iš Europos grįžtant Lietuvon pro lenkų Ogrodnykų pasienio perėjimo punktą link Lazdijų važiuot, tas tai gerai žino ir pamena… Neaiški būdelė netoli pastoviai uždaryto šlagbaumo ten po dešine… Šlagbaumas tas sustabdydavo mašinas kuriam laikui. Jis neleisdavo įvažiuot į pasienio kontrolės punktą. Tai kol mašinos stovėdavo prie to nuleisto šlagbaumo, visuomet prisistatydavo ten toks vyrukas su reikalavimais susimokėti už ekologiją Seiniams… Berods, 5 zlotų reikalaudavo ir fylkino gramatos kvitelį susimokančiam išduodavo… JuokiasiAš tik patį pirmą kartą tam reketininkui mokėjau, kol susigaudžiau kas ir kaip… Visais kitais kartais aš jį siųsdavau po velnių arba net lango savo auto nepradarydavau, kad ir kaip įkyriai jis ten stypsodavo… Jis ten burnodavo ir net grasindavo, kad man ten bus blogai, bet jokių pasekmių aš niekada dėl to tikrai kad nesulaukiau, nes prie beveik jau savo namų sienos aš jau buvau pakankamai drąsus ir naglas… Čia mane kur nors labai toli nuo tų gimtųjų namų rumunai ar dar kas ten pokrūče galėjo gąsdint ir grąsint, kad netgi prisidirbčiau į savo kelnes tepaluotas, bet tik ne jis, šalia namų… Kas važiuodavo pro Kalvarijų pasienio postą su panašiu reketu, aš kiek žinau, tikrai nesusidurdavo. O man visuomet yra arčiau važiuoti link namų pro tuos Lazdijus, tai aš ten dešimtimis kartų pro jį važiuodavau… Čia jau į pačią pabaigą to reketo jis jau prie manęs net neprieidavo (turbūt įsiminė). Tas reketukas ties Ogrodnikais iškarto liovėsi įstojus mums į tą ES. Kiek dabar važiavau pro tą punktą, to reketininko nemačiau, o tas šlagbaumas visuomet pakeltas. Tad pravažiuoji nesustodamas. Ex, papasakočiau aš dar čia ir apie įdomiausius kelionės įspūdžius iš tos kelionės po Bulgariją, bet vėlus metas jau, tad atidėsiu tą pasakojimą kitam kartui…

Pst Pst. O kur dar mokestis už važiavimą per Dunojaus tiltus? Ten irgi plėšia padoriai. Saugiausia važiuot ir mažiausias reketas važiuojant pro Konstantą ir vykstant pro Oradea (mažiausiai sumoki reketininkams pinigų). Ties Oradea nieko nemoki nei įvažiuojant nei išvažiuojant.

To Sigiz ir Razrucha: tai kiek kainavo apartamentai ar pan. Bulgarijoje ?

seip labai yvairei kainos… mes mokejom apie 10eur uzh zmogu seip matem buvo auksinese kopose po 6 levus kambariai nu tox kaip bendrabutis… bendri tulikai dusai…

o iki kada Bulgarijoje silta ?

To sigiz: na Nekaltas nemazhai … gyvenimo salygos manau geros uzh tokia kaina? O vaikams kiek? Ir kaip maisto kainos?

Man, šiemet kiek pabrangę ištaigingi apartamentai Auksinėse Kopose, kainavo, padalinus 10 levų ant 5 žmonių = 2 levai parai žmogui (prieš du metus tie patys ištaigingi apartamentai tekainavo 6 levus). Tie 2 levai, pavertus mūsų pinigais, sudaro 2x1,8= 3,6 lito! Ta va, man kiek mokėti teko už apartamentus. Turbūt smalsu kiek kambarių sudaro tie apartamentai? Iškart sakau: apartamentai susidaro iš dviejų kambarių palapinės ir autiko… Viskas ant žolytės… O namelis dviejų lovų irgi šiemet kiek pabrango nuo 12 levų (kažkur apie 22 litus) iki 16 levų (apie 29 litus). Bet kitoj vietoje mačiau tokius pat dviviečius namukus ir po 14 levų už namuką… Ten buvo ir labai ištaigingi nameliai (penkiu kambarių 8 žmonėms (po du į kambarį) su virtuve ir vonia ir tualetu… Kaina - 50 levų už tokį namuką. Tai sudaro 90 litų parai 8 žmonėms… Skanaus hamburgerio ar vidutinio dydžio šašlyko porcija kainavo kavinukėje 1,5 levo (apie 2,8 lito). Nu dar papasakosiu apie įspūdžius ten kiek vėliau, nes jau dabar einu miegoti - tuoj vėl važiuosiu aš prie jūros…

Hmmm beveik nepakile kainos…normaliai palyginus su kokia Italija Cha cha

Priklausomai koks ruduo pvz praeitais metais tai jau rugsejo menesi Bulgarijoje buvo gana vesu, teko pro ja vaziuoti, nors palyginimui Graikijoje tuo pat metu buvo toks oras kaip pas mus vidurvasary… Šypsena

Nu ką, biškį papasakosiu apie tą kelionę po Bulgariją, nuvykus į ją po dviejų metų pertraukos… Kadangi teko važiuoti jau visai kitu maršrutu, nei ankstesniais metais (nuo Rumunijos pusės tada atvažiuodavome), tai ir įspūdžių daugiau. Teko skersiai visą Bulgariją pervažiuoti (apie 600 km). Važiuojant labai nustebino ir į akis krito begalo didžiulis policininkų skaičius keliuose (gal tai kažkiek susiję buvo ir su Olimpiada). Ypač prie Sofijos daug jų pasitaikė tiek dieną, tiek naktį… Reketuotojai. Daugiausia už greitį stabdo. Šiaurinis Sofijos apvažiavimas gan durnas keliose vietose ir ypač kur jis pereina į autostradą, o greitis tose vietose padaromas tik 20 km/h !!! Draugelis naktį papuolė… Čia jau grįžtant. Pilnom strioko ir baimės akim atlekė į mašiną po pokalbio su policininkais, reikalaudamas surasti mums 150 levų (aš tuo metu tik nubudau iš miego mašinoje). Nuraminau kiek žmogų, pasakęs, kad 150 levų jiems bus per dideli pinigai ir nėr ko čia perdaug išlaidauti… Suradome 20 eurų banknotą ir tuo atsipirkome, pasakę kad daugiau pinigų nebeturime, tik ant kortelės… Beje, kai sustabė naktį, tai nei vairuotojo pažymėjimo prašė, nei reikalavo automobilio techninio paso, o pasičiupo LR piliečio pasą vairavusio asmens ir nusinešė jį pas save į automobilį… Anam sakė, kai jei nenorės baudos mokėti vietoje, tai jie uždės štampuką į pasą ir mūsų neišleis išvažiuot iš Bulgarijos pasienyje, kol nesumokėsime baudos… Į aną pusę, važiuojant link Varnos, baudų ir stabdymų išvengėme, o grįžtant naktį tai ir mane dukart stabdė, bet abu kartus paleido nieko net nesakę (taip ir nesupratau, ko jie stabdė išviso). Nuo Sofijos važiavome beveik 200 km autostrada. Vaizdai gražūs, gamta - irgi. Pakelėse, šalia didžiulių plantacijų- prekeiviai pigiais vaisiais (kilogramas didžiausių, sultingiausių nektarinų 1,5 - 2 levo kainuoja (2,7 - 3,6 lito), o persikų tokių pačių - 1 - 1,5 levo (1,8 - 2,7 lito). Arbūzai saldūs, dideli po 25 - 30 statinkų už kilogramą (45 - 54 centai). Kadangi tik gerokai jau sutemus pasiekėme jūrą ties Saulėto Kranto kurortiniu miesteliu, tai varėme ne prie jūros pasimaudyti, o dar apie 120 km link Ausinių Kopų į jau man žinomą kempingą poilsiui. Su kempingais, ypač Saulėtam Krante - labai striuka, nes jų NĖRA visiškai!!! Tai mums paaiškėjo grįžtant iš Bulgarijos namo, kai pabandėme surasti kokį Camping’ą šviesiu paros metu… Čia jums ne Palanga, kur ant kiekvieno kampo, link aerodromo, po kempingą! Sunkiau ten tokį rasti nei dujas Juguose ar Vokietijoje… Tas labai nustebino ypač mus. Vietiniai sakė, kad kempingą galima rasti tik Burgase arba Obzore (link Varnos važiuojant pajūriu). Tai va, nuvykome į Auksines Kopas (Zlaty Piascy) gilią naktį, kur ir apsistojome mano jau minėtuose apartamentuose kempinge ant žolytės… Oras šiltas ir puikus pasitaikė. Na, įspūdžio man jau tokio didelio šis kurortas nepadarė, kaip pirmaisiais kartais, kadangi nelabai daug permainų pačiam kurorte, kaip ir pačių statybų ar pramogų naujų nuo paskutinio mano vizito į Bulgariją per tuos du nebuvimo metelius… Beveik viskas atmintinai jau žinoma… Rekuonstruota tik keletas baseinų… Atsirado tik viena puiki naujovė - du baseinai su džakuzi… Bet džakuzi jau yra mokama - 5 levai (9 litai) visai dienai joje… Nu vanduo burbuliuojančioje džakuzi pastoviai 35 - 38 C. Bet džakuzi, esančias prie puikių nemokamų baseinų, mačiau TIK Auksinėse Kopose ir tik dvi… Šiaip baseinų vandens temperatūra, einant per juos visus šiltą dieną, svyravo nuo + 27 C iki + 31 C (vaikų baseiniukas, kuriam ir suaugę linkę pasilepinti kažkiek tarp tų bamblių). Aš lepinausi ten daugiausia Mirkt. Mėgstu šilumą. Jūros vandens temperatūra tomis dienomis svyravo nuo +25C iki +28C… Pirmą kart Bulgarijoje pamačiau uodų… Jų buvo vienas kitas. Pirmą kart jūroje pamačiau ir krabus (net vieną mažą pasigavau, kol jis nespėjo užsikast į smėlį). Per tą laiką, kol buvome Bulgarijoje, mačiau jūroje ir tris medūzas: dvi labai mažas ir vieną labai didelę. Maistas, kaip minėjau, begalo pigus, kaip ir pabrangę apartamentai… Net nesulyginsi su Palangos kainomis… Skėčiai ir gultai bei čiužinukai plasmasiniams gultams po 5 levus visai dienai. Beje Saulėtam Krante visa tai kažkodėl brangiau - ten po 6 levus ir netgi NĖRA džakuzi (jis tik akvaparke). Akvaparkas yra ir Saulėtam Krante (SK) ir Auksinėse Kopose (AK). Naujai pastatyti. Bilietai kainuoja po 24 levus (apie 43 litus) visai dienai. Vaikams beveik per pus pigiau… Bet tuos vaikus ne pagal metus žiūri, o pagal ūgi: praeinama plankutė, kartelė - 1,3 m. Aukštesni, jau kaip suaugę skaitosi. Matuoja skrupulingai ir įdėmiai. Tam net linuotę turi pasidarę. O įėjimas į vandens atrakcijonų parką labai nuteikia nemaloniai - iškrausto ir apieško labiau nei aerouoste po rugsėjo 11 įvykių… Mačiau kaip tampaxsus iš rankinuko panelei išiminėjo… Gerai, kad ne iš kitos vietos juos už šniūrelio ambalai traukė… Brrr… AK ant sienos stendo prie kasų parašyta, kad 3 vizitai - 50 levų, o 30 vizitų - 80 levų tekainuoja į akvaparką, bet ką tai reiškia nieks tolkom nežinojo, kai paprašiau ten jų paaiškinimo… Sudomino momentas ar gali ten pasikeisdami keliese vaikščioti vizitacijoms to akvaparko… SK, šalia Nesiabro, labai populiarūs elektriniai dviračiai (nuoma 15 min - 4 levai, 30 min - 6 levai, 1 val - 10 levų. Ten juo juo per gerą pusvalandį gali greitai didelę dalį pajūrio apvažiuoti ir pasižvalgyti… Šiaip, ką aš dar pastebėjau AK (ilgiausiai ten ir buvome), gal tai dėl tos vykusios Olimpiados kaimyninėje Graikijoje, tai daugiau nei perpus sumažėjęs žmonių (turistų) skaičius tuo metų laiku, lyginant su anxtesniais metais… Apytuštės gatvelės jau tik sutemus… Šiaip, nežiūrint visų negandų, sunkumų, nuotolių, netekčių ir gausių policininkų, aš vėl ir vėl važiuočiau pailsėti į Bulgariją…

Aš tai nelabai suprantu tuos, kurie beveik kiawromis dienomis kiurskso prabangiuose apartamentuose, mėgaudamiesi kurortu… Turbūt, jei jau sumokėti tokie dideli pinigai už apartamentus, tai tenka juose ir sėdėti bei kalėti… Taip sakant, kad pinigai nebūtų išmesti veltui… Mirkt Bet tokiuose puikiuose apartamentuose galima pagyvent ir daug arčiau - Lietuvoje. Nė kiek neblogesni. Ir su kondišinu ir su telikais ir voniomis ir dar vaizdzialiais per langą… Aš tai tuos pinigus geriau pramogoms išleisiu, nei kankinsiuosiu įkalintas prabangiuose viešbučiuose… Aš nelabai išlepintas tokiems štai patogumams bei malonumams… Gal kai pasensiu ir nebegalėsiu jau nei vienos panos padaryt, apsigyvensiu, apsistosiu ir aš tokiuose apartamentuose, nugabentas į kurortą… Cha chaO gal taip žmonos savo vyrus saugo, kad anie kurortuose nepasileistų nuo grandinės? Nekaltas

As irgi kategorishkai pries bet kokius apartamentus ar viesbucius… Mirktdaug smagiau apsigyventi palapineje, kai girdi juros sniokstima nakti, kai tieisai islipes begi i jura issimaudyti… Šypsena ech noriu vel atostogu…

Nieko asmenishko Šypsena tiesiog patiko Tavo ishsireishkimas: "…apartamentai susidaro iš dviejų kambarių palapinės ir autiko… "

razruha kas pas tave per autikas gal tu su kokiu kemperiu buvai?

Pas man minivenas, o ne griozdas didelis, kaip kemperis ten koks. Nors ir kemperyje yra faina gyventi, tik kad didelis jis labai, todėl nemanevringas ir mažai paslankus. Greit juo nepalakstysi ir kuro ryja daug.

Taigi aš visai nepyxtu čia, tik samprotau garsiai ir dalinuosi mintimis… Mirkt

Razrucha ar buvau uzlipes i Shipkos pili per sia kelione?