Ben Affleck „AIR“

Turiu vilties, kad smagu žiūrėti tikras istorijas ne vien apie kitų nelaimes, bet ir sėkmės istorijas. Vieną tokių nuo šiandien Lietuvos (kaip ir pasaulio) kino teatruose galima pamatyti. Dviejų bičiulių, Holivudo aktorystės žvaigždžių, MATT DAMON ir BEN AFFLECK, nerealizuotų scenarijų sąrašuose atradusių, suorganizuotas projektas tapo ne tik įdomiu filmu, bet leido ir jiems sukurti bendrą prodiuserinę kompaniją Artists Equity, su kuria jie planuoja garsiai įsiveržti į Holivudo kino industriją.

Kai Kauno „Žalgiris“ iš paskutiniųjų dabar stengiasi grąžinti Lietuvos kaip krepšinio šalies vardą į aukštumas po LT rinktinės nesėkmių, naujasis filmas AIR pataiko labai į temą. Esu tikras, jog filmas patiks ir bus įdomus ne vien sporto sirgaliams, bet patiks ir visiems, neprieštaraujantiems pamatyti tiesiog stebuklingą verslo sėkmės istoriją.

Taigi, praėjusio amžiaus devinto dešimtmečio viduryje sportinės ekipuotės kompanija Nike Amerikoje buvo populiari tik tarp lengvosios atletikos atletų, ypač bėgikų. „Nike“ užėmė tik 17 % rinkos, kai „Adidas“ turėjo 25 % rinkos, o likusią dalį – „Converse“. Vienas iš kompanijos „Nike“ vadybos vadovaujančių darbuotojų SONNY VACCARO sugalvojo itin drąsų būdą, kaip įkvėpti gyvybės jo atstovaujamai bendrovės sportinių batelių gamybos padalinyje krepšinio kategorijoje. Kaip viskas susiklostė, nematau reikalo pasakoti. Jau faktų išvardijimas filmo pabaigoje daro įspūdį – tiek daug apie realius asmenis neprisimenu, kad būtų sakoma po kokio nors kito filmo, paremto tikrais įvykiais. Vien pirmais metais po Vaccaro suorganizuotos sutarties pasirašymo, iš nulinio biznio krepšinio padalinyje iki tol, „Nike“ uždirbo…162 mln. dolerių. Vėlesniais metais nusistovėjo 4 mlrd. $ metinės pajamos, iš kurių 400 mln. gauna MICHAEL JORDAN net nieko nedarydamas. Gi NIKE nusipirko…CONVERSE. Filmas ir pasakoja kaip tai galėjo įvykti. Kažkada pagauta aukso paukštė, auksinius kiaušinius neša ir šiandien, nes neįmanoma įsivaizduoti NBA krepšininko be šios linijos batelių.

Jei Matt Damon vaidina šio komercinio stebuklo iniciatorių Sonny Vaccaro, kuris šiaip gyvenime buvo kietas ir griežtas veikėjas, o filme romantizuojamas, tai Ben Affleck, po šešerių metų pertraukos įrodo, jog yra užtikrintas filmų režisierius, paprastai vaidinantios savo režisuotuose kūriniuose. „Air“ jis įkūnijo demokratišką „Nike“ generalinį direktorių PHIL KNIGHT. Galėsite įvertinti kaip Aflekui sekėsi apsieiti ekrane be tikrojo M. Jordano. Mano nuomone, kad studentiško amžiaus Džordanas filme rodomas tik iš nugaros ir jį įkūnija kažkoks aukštas afroamerikietis, kelia šypseną. Manyčiau, teisingesnis variantas būtų panašaus į krepšinio legendą jaunystėje dublerio panaudojimas. Svarbiausia, kad 60-metis dabar Maiklas neliko nuošalyje nuo filmo – jis išreiškė reikalavimą, jog jo motiną Deloris vaidintų ne kas kitas, o VIOLA DAVIS . Tai nebuvo netikėtas prašymas, nes V. Davis priklauso neskaitlingam menininkų ratui, gavusiems visus įmanomus populiaraus žanro apdovanojimus – kino OSKARĄ, muzikos GRAMMY, teatro TONY, televizijos EMMY ! (Galiu paminėti keletą šio klubo narių – Andrew Lloyd Weber, Tim Rice, John Legend, Whoopy Goldberg, Audrew Hepburn. Iš viso istorijoje yra dabar tik 18 tokių menininkų).

Dėmesys Deloris Jordan neatsitiktinis. Mama vaidino didelį vaidmenį tiek susiformuojant būsimai krepšinio žvaigždei kaip asmenybei, tiek priimant panašius į kontraktą su NIKE geriausio pasaulyje krepšininko sprendimus. Viola tikrai šiltai suvaidino žinančią savo vertę ir tikslą krepšininko mamą. Ramus ir geranoriškas filme parodytas Maiklo Džordano tėvas Džeimsas. Deja, jam gyvenime tragiškai nepasisekė – 1993 m. buvo banditų, pasigviešinusių pasisavinti jo automobilį LEXUS, nušautas… Nesulaukė filmo ir garsiųjų sportbačių AIR JORDAN su žinomu skrendančio ore krepšininko logotipu, kūrėjas PETER MOOR. 78-ių dizaineris, filme parodytas kaip ne pagal amžių jaunatviškas, vykstantis į darbą riedlente, mirė likus mėnesiui iki filmo kūrimo patvirtinimo…

Giriant filmą, negalima nepaminėti, jog jis – labai amerikietiškas. Būdingas verslo ryklių vaizdavimo modelis, nors Ben Affleck užtikrintai išlaiko filmo struktūrą ir dėlioja reikiamus akcentus. Kadangi žinome kuo baigėsi ši reali istorija, filmas nenustebina ir jokiu scenarijaus posūkio netikėtumu. Bet žinoti populiariausių „Nike“ sporto batelių rinkos užkariavimo istoriją ir verta, ir įdomu.

Seansai:

https://apollokinas.lt/event/4480/air?theatreAreaID=1018&dt=15.04.2023

https://www.gargzdukinas.lt/filmai/1264

Kiečiausia citata filme: verslininkas Sonny Vaccaro: Batai – niekis. Svarbu, kas juos apsiaus“. Maiklo Džordano mama Deloris: „Batai – niekis. Svarbu ar juos apsiaus mano sūnus“

Retas atvejis, kai profesionalūs recenzentai aiškiai sako, jog filmas patiko: https://www.7md.lt/…/2023…/Nepaprasta-paprasta-istorija