Balius…
gal kas galit pasidalint mintimis… rejk suruost baliu nedideliam zmoniu ratui…bet jie uzsienieciai…noreciau ka nors pagaminti lietuvishko, bet kad nebutu sunku…nes is manes ne kokia vireja cepelinu ir balandeliu nesiulykit beto, kad nerejktu daug produktu labai…kazka idomaus ir skanaus…hmm…
as katik neseniai atsvenciau savo sesers baliu buvo jis surengtas isties puikiai
nu ir? tai gal kazka idomaus ruoset? papasakok, buciau dekinga
kaip issamu
butent
taj ka nebus jokiu ideju???
gal iskepk skanios kiausinienes arba pagamink sumustiniu su baltu suriu, pavasink juos gira
nupirk vodkes ir duok uzkast lietuvisko agurko
kugelis,vedarai,silke ir t.t. visaj nieko stalas butu
vedarai ir uzsienieciai nelabai suderinami
kugelis - nebent su vistiena ar kiaules ausim, kitaip uzisienieciai valgys vulves ir nieko ypatingo. cia mums, lietuviams, kugeliai, cepelinai, vedarai yra kultas…
o del baliaus tai padaryk lietuvishka stala (tiks bet kokiai publikai, nes neipareigoja ir pakeliama skrandziui) su mishrainem, silkem ir kepta mesyte. variantai keli:
- karbonadai: imi i skarda isdelioji paruoshtus kepsnelius (pamushta mesuyte ir prieskoniai), ant ju dedi plonai pjaustyto svogunelio, ant jo ziupsni nemazha (kad kaupas susidarytu) tarkuotu morku, o ant ju majonezo. i orkaite - gaunas skanus kepsniukas (ir mesyte ir darzoves, taip kad lengva ir skanu)
- verinukai: paimi mesa, supjaustai kaip shashlykams, pamarinuoji kaip skaniau (paprasciausia su majonezu ir citrina) geriausia per nakti, tada imi tuos medinius iesmukus (parduotuvej tikrai rasi), ir veri: mesa, darzoves, mesa darzoves. Del darzoviu: imk pagal skoni - svogunas, papirikos ivairiu spalvu, pomidoras, netgi sv. agurkas (ar cukinija). Gausis labai spalvingi verinukai. paskiau isverdi birius ryzius, suverti i didele lekshte, i ja prismaigstai, ar imantriai isdelioji verinukus ir patiekalas paruoshtas!
patiekalus orkaitej siulau daryti, nes labai patogu: pasiruoshi viska is anksto, priimi svecius, paskiau kysht i orkaite, vel gali paliavot su sveciais, ir tik neuzmirhst laiku istraukt
FUUUUUUUUU pavargau berashydama…
nueini i kokia didesne maisto parduotuve ir nusiperki: lietuviskos misraines, lietuviskos desros, lietuvisku darzoviu, Vilniaus vista ir saiip ka nors ir bus tau lietuviskas stalasir vargti nereikes
ahaaa, bet vokietijoje lietuvishku misraijniu ir lietuvishku vishtu kaip cia kokioj Maximoj nera…
zbite, zinaj, labai patiko ideja su saslykuciais ant ieshmuku! sakyk, o kaip ten pamarinuoti ta mesike??? is ko daryti marinata??? prasau labai labai parashykkkkkk!
ai, …nu tiem uzsienieciam uzteko mano pasakojimu is ko daromi vedarai, cepelinai ir ju mintis apie valgyma tokiu delikatesu net nesuzavejo…
gal neisizeis zbite, as isiterpsiu.
Marinatui gali naudoti nebrangu raudona vyna, prieskoniu nepagailek. Nezinau, kaip pas jus Vokietijoj, bet pas mus USA yra visokiu salad dressing’u, kurios galima ir kaip marinatus naudoti. Ypach visokie italian. Tai ten i sudeti ieina aliejus, actas ir puse butelio visokiu pipiru ir pan plaukioja.
Mano zmona tai pati misraines gamina ir visai gerai sueina. Ypac amerikonai nustebo krabu misraine. Nu aisku, kokie ten krabai - krabu mesa, ryziai, kukuruzai is konservo, raudona paprika, majonezas, prieskoniai. Easy ir skanu.
Dar vienas dalykas, jei jau ruosiesi kuo nors stebinti uzsienekus, niekada jiems nepasakok, is ko gaminsi, tegu tai bus siurprizas. O jei jie primygtinai klausines, sakyk, kad tai baaaisiai senas seimos receptas einantis is kartos i karta, ir uz jo atskleidima seimos senoliai tave pasmerks, atskirs nuo seimos, o gal net ir nukankins.
Nekerta teko stebeti, kaip ti patys vokieciai kirto vedarus net ausys linko. Beje, ju kultinio patiekalo "Kimshtas kiaules (ar kazkokio bieso)skrandis" aprashymas tikrai neskamba labai apetitishkai.
Sekmes.
Blynas, napsiziurejau ir istraukiau sena kaip pasaulis tema. Atsiprasau, daugiau tai nebepasikartos…
mane apeme "nerealus gnievas"…