Apie Cirque du Soleil vaidinimą OVO

Taigi, ką pamatėme pirmame iš šešių Cirque du Soleil spektaklių Vilniaus ASG arenoje?

Taip, taip šios trupės pasirodymus pasaulio arenose arba dar efektingesnius šou stacionariuose erdvėse, pavyzdžiui, Las Vegase (na, ten, tiesa sakant, abejoju ar pavyks pamatyti :)) vadinu spektakliais ar vaidinimais, nes šalia esmės – įvairiausių akrobatų, žonglierių, sportininkų cirko numerių, jie apjungiami į pasirinktos temos visumą. Štai spektaklis „OVO“ nukelia žiurovus į vabalų pasaulį, kur kiekvienas artistas vaizduoja kažkokį vabzdį, o tarp cirko meistrų pasirodymų tarpus užimantys komikai savo sukurta juokinga kalba kovoja dėl įtakos. Deja, klaunados numeriai pasirodė silpnesnioji spektaklio grandis, labai linksmuinusi tik mažuosius žiūrovus.

Šiek tiek bendrų faktų. Garsiausia pasaulyje teatralizuoto cirko, kuriame reikšmingus „vaidmenis vaidina“ ir artistų rūbai, muzika, sportiškas baletas, Cirque du Soleil įkurta 1984 m Kanadoje ir siekė apjungti cirko meną ir gatvės pasirodymus. Iš pat pradžių buvo nutarta atsisakyti gyvūnų naudojimo vaidinimuose ir daug dėmesio skirti arenos scenografijai, artistų rūbams, choreografijai. Bėgant metams, „Saulės cirkas“ įgavo naujų vėjų cirko mene skleidėjo reputaciją.

Dabar Cirque du Soleil organizacijoje etatinių darbuotojų yra daugiau kaip 4 tūkstančiai. Jie pasiskirstę į trupes ir su atskiromis programomis gastroliuoja po pasaulį. Nurodoma, kad metinis cirko pelnas siekia net 600 mln. dolerių! Vienas „Cirque du soleil“ nufilmuotas spektaklis apdovanotas televizijos „Emmy“ apdovanojimu.

Ovo“ trupė, pasisamdžiusi net 23 Latvijos kompanijos vilkikus, iš Helsinkio atvyko į Vilnių. Vėliau vyks į Taliną ir Rygą. Tolimesnių planų nė nežinau. Mūsų šalys ne tos, kur rodomai naujausi cirko spektakliai. Štai vabalų spektaklis „OVO“ (lotyniškai – „kiaušinis“) sukurtas dar 2009 m. Vaidinimo idėja, kad tarp draugiškame būvyje gyvenančių vabzdžių pasirodo svetima ir nepažįstama musė, kuri pavagia didžiulį kiaušinį. Išsivysčius kovai ir priešpriešai, musė įsimyli storuliukę boružėlę. Taigi, musei užduotis pasunkėja: ji ne tik turi rasti vietą tarp „vietinių“ vabzdžių, bet ir patrauktį boružėlės dėmesį… Kadangi kalbama ir šūkaujama pačių vabzdžių sukurta kalba, tiesą sakant suprasti tą siužetą nėra taip ir paprasta.

Reikalinga iš karto išskirti ypatingo spalvingumo ir išradingumo tuos vabzdžius vaidinančių artistų rūbus! Jau vien ko vertas laumžirgių (ar žiogų) vaizdas! Akrobatai, žonglieriai taip pat „vaidina“ kuriuos nors vabzdžius ir dėvi įspūdingus kostiumus. Reikia pažymėti, kad koks bebūtų cirko artistas šiame šou pagal atliekamą žanrą, jis būtinai yra labai plastiškas ir išraiškingai šokatis po savo pasirodymo.

Visiškai aišku, kad neįmanoma pasakoti šio reginio. Reikia jį matyti. Bendrą įspūdį taikliai atspindės viso pasirodymo santrauka:

Neabejoju, jog nepavyko neatkreipti dėmesio į muziką! Prisipažinsiu, kad tai bene maloniausias man įspūdis iš „Ovo“ šou. Lotynų Amerikos ritmų pagrindu skambanti muzika yra „Cirque du soleil“ muzikantų ir profesionalių kompozitorių sukurta. Spektaklyje ji skamba būtinai tik gyvai. Išsiskiria gitarinis skambesys.

Man buvo liūdna, kad šį kartą (skirtingai nuo ankstesnių šou) muzikantai buvo visiškai pasislėpę už kalną imituojančios dekoracijos ir pasirodė publikai tik artistams atsisveikinimo metu. Aš tarp spalvingų vabzdžių, net nepastebįėjau žmonių, laikančių muzikos instrumentus… Kokia žavinga spektaklio muzika, galima paklausyti šou garso takelyje:

Dar liko penki šio spalvingo, intriguojančio „OVO“ spektakliai Vilnius, atnaujintoje Avis Solution Group arenoje.

1 Patinka