Kūčių vakarienės meniu…
Šią temą paskaičius man kilo mintis kūčių dieną atlikti simbolinį aktą ir pietums suvalgyti ką nors radikaliai mėsiško - gal kas pasidalintų kokia mėsiška idėja? Vakarienei nesigaus - pati nieko nedarau, važiuoju pas tėvus - ką duoda, tą valgau.
na, tikri vegeratai ir žuvies nevalgo, o pasninkas ir lašiša tikrai įdomiai skamba - “pasninkaujame” nes tokia tradicija. Va Erde su Radvile - nežinau ar jos žino kodėl pasninkauja, bet nors pasninkauja. Aš valgau viską
Ir niareikia
Mes su Erde tradiciškai - aguonpieniu svaiginsimės
P.S. ar čia tik aš viena nežinojau, kad lašiša tai mėsa?
Kiekvienais metais ta pati problema… Vis galvoju ką čia skaniai, išradingai ir nebrangiai paruošti Kūčių vakarienei?..
Pasidalinkite patirtim, gal turite kokių savo firminių patiekalų? Labai norėtųsi ką nors naujo išbandyti…
Na va, pirmieji šventiniai patiekalai jau yra Gal kai kam pravers, taigi surašysiu juos primoje žinutėje
Saldžios salotos: kepinti sūdyti žemes riešutai, konservuotų persikų gabalėliai, bananų gabaleliai (majonezas). Sumaišyti. /pasiūlė Boba/
Sumuštiniai su lašiša Reikia: batono, lašišos arba kuprės aliejuje ( 1 įpakavimas ), šviežio agurko, mėlynųjų alyvuogių ir medinių dantų krapštukų.
Darysime sumuštinius. Batonas supjaustomas. Riekėle perpjaunama į kelias dalis. Sumuštiniai bus nedideli. Ant batono dedama lašiša ant jos dedamas grėžinėlis šviežio agurko. Į alyvuogę įbedam medinį dantų krapštuką taip, kad jinai būtų per vidurį. Šį pagaliuką bedam į paruoštą sumuštinį.
Viskas pagaminom Šis patiekalas labai papuoš jūsų stalą.
Skanu, sotu ir greita. /pasiūlė Elva/
Virtinukai su grybais Tešlai: miltai, (kiaušinis), vanduo (pienas). Įdarui: baravykus išmirkyti per naktį, apvirti, sumalti. Įdėti pipirų, druskos, svogūno pakepinto aliejuje (svieste). /pasiūlė Pantera+/
Padažui galima naudoti grybų nuovirą.Tik reikia į jį įberti druskos, pipirų, galima svogūnų papjaustyti./pasiūlė kala/
Pakepinti aliejuje smulkiai supjaustytų svogūniukų, paskaninti vegeta ir kitokiais prieskoniais./pasiūlė Magica/
Salotos "Prirūkyta lūšnelė"Pakepinti morku tarka sutarkuotas morkas, pjaustytus svogūnus ir sudėti ant dubens dugno. Tuomet ant viršaus dėti gabaleliais pjaustytą karšto rūkymo skumbrę. Kitas sluoksnis - virti ryžiai. (Ant viso to uždeti sluoksnį majonezo, nemaišyti), papuošti kečupu (užrašyti "Kucios" ), dar galima petrazole.
Silkė kepta tešlojeTešla kaip blynams, tik pakankamai tiršta.
Krepšeliai (valovanai) Įdarome mišraine/pasiūlė Boba/
Desertas Daiginti grūdai su virtais (jokiu būdu nepervirtais!) žirniais, sumaišyti su medum. Dar galima įdėti smulkintu riešutų, razinų. Galima ir be žirnių!/pasiūlė Bagyra/
Netikras žuvies zuikisViskas lygiai taip pat kaip ir mėsiškam zuikiui, tik faršas - žuvies. Skanu ir karštas, ir atšalęs (ir su majonezu)./pasiūlė Magica/
Silkė su grybais, graikiškais riešutais, razinomis
Virtinukai su mėlynėmis
Vaisių salotosKivi, persikai, bananai, obuoliai, mandarinai/apelsinai, viską sulaistyti šviežiai spaustomis apelsinų sultimis./pasiūlė Ginger/
Kopūstų/grikių kotletai Kopūsto lapus nuimti nuo koto ir išvirti pasūdytame vandenyje. Išvirus nuvarvinti vandenį, sumalti. Pridėti kiaušinių, vandenyje (ne per pasninka - piene) mirkyto batono, prieskonių mėsai arba žuviai, druskos. Išminkyti. Gerai įkaitinti keptuvę su aliejumi (kepimui geriausiai tinka palmių), formuoti kotletus, pavolioti juos džiuvėsiuose ar miltuose ir sudėti į įkaitintą keptuvę, prisukti ugnį iki vidutinio kaitrumo. Su grikiais - panašiai, tik vietoje kopūstų - grikiai.
Spanguolių kisielius Reikės: 1l. vandens, 120gr. kisieliaus, 1,5 stiklinės cukraus, 3 šaukštų krakmolo.
Procesas: Spanguoles išspausti - sultis padėt šaltai, o išspaudas užpylus vandeniu pakaitinti 5 minutes. Po to perkošti, supilti cukrų ir užvirinti. Krakmolą ištirpinti nedideliame kiekyje šalto vandens ir greitai, nedidele srovele, nuolat maišant supilti i nuovirą. Užvirinti. Tik užvirus, nuimti nuo ugnies ir supilti spanguolių sultis. Supilstyti į ąsočius.
Duonos gira Reikės: 5l. vandens, 1kg. juodos rupios duonos (gali būti su kmynais), 0,5kg. cukraus, 20gr. mielių, 25gr. razinų.
Procesas: Duoną supjaustyti riekėmis ir sudžiovinti, po to užplikyti ją verdančiu vandeniu ir palaikyti apie 5val. Perkošti, dapildyti virinto vandens, kad būtų 5litrai. Nuovirą atvėsinti iki 30`laipsnių temperatūros ir į jį sudėti cukruje ištirpintas mieles. Indą uždengti rankšluosčiu ir pastatyti šiltai (gerai, kad šildymo sezonas) Po 12val., kai visas giros paviršius apsitraukia putomis, jos nugraibstomos, gira supilama į butelius, į kiekvieną įdedant po raziną, buteliai užkemšami steriliais kamščiais ir gulsčiai suguldomi vėsioje vietoje (rusyje, uošvės kambarėlyje). Po 24 valandų - galite gerti.
Karbonadas iš kalmarų Tiesiog pasidarykite kiaušinio plakinį iš kiaušinių, prieskonių mėsai, pipirų, druskos. Panerkite kalmarus į šį plakinį, po to į džiuvėsėlius, dėkite į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi, tik apkepus vienai pusei, perverskit į kitą. Ilgai kepti nepatartina - kalmarai ilgai kepant ar verdant kietėja. Prieš pat kepimo pabaigą, užvožkite dangti - 2min. Skanaus. /pasiūlė eda.dita/
ir kam tau tas vargas? Sugalvosi isradingai ir sedesi visa para laiko virtuvej. O per Kaledas busi leisgyve is nuovargio + persivalgius.
Na o ką daryt?.. Vis tiek kažką ruošt reikės… o naujus patiekalus išbandant nebus taip nuobodu ir virtuvėje sukinėtis…
vienas is mano patiekalu buna virtinukai su dziovintais baravykais
Ka tik norejau apie tuos virtinukus uzsiminti,aplenkei
Maxima išvaduoja nuo valgio ruošimo Dėkuj Daliai
Beje, vien del virtinuku pas anyta vaziuoju Ji daro su baravykais ir su aguonomis
Kartais tokias saldzias salotas darau: kepinti sudyti zemes riesutai, konservuotu persiku gabaleliai, bananu gabaleliai + majonezas. Sumaisyti.
O, labai norėčiau tų virtinukų receptą sužinoti! Pantera+ gal galėtum parašyti?..
Dianela, tu kaip visad moki prasisukti ir žinai kur ir pas ką kreiptis Perduok linkėjimus Daliai
Boba, ačiū! Turėtų būti skanu ir darbo nedaug, reiks pabandyti
Ir dar klausimėlis - ar būtinai ant Kūčių stalo turi būti 12 patiekalų? Ar laikotės šitos taisyklės?
Aš kai suskaičiuoju ir duoną ir apelsinus ir kisielių ir viską kas yra tai daugiau negu dvylika gaunasi
Jeigu tu Ledi, tai as Libano kedras.
Dianela, na jo, jei taip viską sąžiningai skaičiuot, tada tikrai be problemų 12 patiekalų susidaro…
Zaratustra_007, ir tau linksmų švenčių
Mano patiekalas nėra labai pigus, bet skanus
Reikia :
Batono, lašišos arba kuprės aliejuje ( 1 įpakavimas ), šviežio agurko, mėlynųjų alyvuogių ir medinių dantų krapštukų.
Darysime sumuštinius. Batonas supjaustomas. Riekėle perpjaunama į kelias dalis. Sumuštiniai bus nedideli. Ant batono dedama lašiša ant jos dedamas grėžinėlis šviežio agurko. Į alyvuogę įbedam medinį dantų krapštuką taip, kad jinai būtų per vidurį. Šį pagaliuką bedam į paruoštą sumuštinį.
Viskas pagaminom Šis patiekalas labai papuoš jūsų stalą.
Skanu, sotu ir greita. Ir tebunie jūsų kučių stalas pilnas nuostabiausių valgių
Elva, labai jau saziningai visa procesa aprasei Nesuklysim Su krapstukais nekrapstyt!
Prisiminiau, megstu tesloj kepta silke, reiks issikept Ir dar karpio noretusi…gal kepsiu Beje, vis populiaresni valgomi krepsiukai, skirti salotoms idet, su jais irgi ka nors sugalvot galima
Elva liuks Tikrai labai paprasta ir skanu! Beje, ko gero galima vietoj batono naudot ragelius - jų skersmuo mažesnis, nereiks nė smulkinti!
Nu va, jau keli nauji patiekalai yra… Kas dar ką skanaus gaminsit?..
Boba, būk gera, parašyk, kaip ruoši tešlą silkei kepti, o kaip tą karpį kepsi? Visą orkaitėj, ar gabaliukais ant keptuvės?.. Ir ką būtų galima į tuos krepšelius (mes juos dar vadinam valovanais) įdėt?..
Dar labai laukiu virtinukų su grybais recepto…