Diskusijos krikščionybės tematika

ko čia žvengi ???jei toks *bliamba*nas gal atsakysi kas buvo visko pradžaia katalikybe ar krikšcionybė ???tu issiskaityk gaiduk kaip parasei - “katakikybe” !!! siaip judejai buvo krikscionybes pradzia ! biski discovery dazniau isijunk !! a nerek cia pilna gerkle, tai poto krikscionybe susiskalde i protestantus ir romos katalikus. pradesiu nuo to,kads aš nerekauju Ne antra “gaidukas” yra tavo tevas Taipo trečia vietoi diskaverio dar yra tikriausiai tau nežinomas daiktas biblija ir kt

tu issiskaityk gaiduk kaip parasei - “katakikybe” !!! siaip judejai buvo krikscionybes pradzia ! biski discovery dazniau isijunk !! a nerek cia pilna gerkle, tai poto krikscionybe susiskalde i protestantus ir romos katalikus. pradesiu nuo to,kads aš nerekauju Ne antra “gaidukas” yra tavo tevas Taipo trečia vietoi diskaverio dar yra tikriausiai tau nežinomas daiktas biblija ir kt ketvirta tu typinti nemoki Cha cha nu gerai, neimk i sirdi, as gi nerimtai Nekaltas pikst pokst Cha cha

pasirenki tikejima, is tevu, seneliui tau perduota, arba is draugu, is knygu… pasirenki ta tikejima, kuris artimas tavo sielai, kuriame randi paguoda, palaikyma, atsakymus i klausimus… tada renkiesi maldos namus. uzsuki i vienus, antrus, trecius… pasirenki tuos, kurie akiai grazus, sirdziai mieli… kurie tavo estetinius poreikius atitinka, kuriu aura tave traukia, zavi… po to renkiesi dvasininka, kurio laikomu misiu ir skaitomu pamokslu eini klausytis… tai uztrunka ilgiausiai, nes didmiesty pasirinkimas didelis… pasirinkes tikejima - esme, renkiesi forma, kuria ji ispazisti. gali pats vienas su dievu bendrauti, gali su bendraminciais ji slovinti… visame kame yra pasirinkimo laisve

skaites… na o kas del ateitinio biblijos nagrinejimu tai galeciau pateikti knyguciu sarasa… jei domina po keliu savaiciu galesiu parasyt… nes dabar atskirtas nuo savo bibliotekos Nustebęs

va cia tu ir klysti. laisva pasirinkima turi ne visi… jei vaikas nuo mazens uz rankos tempiamas i baznycia privalo lankyti sekmadienines baznycias ir tt tu cia vadini laisvu pasirinkimu? kur laisvas pasirinkimas katalikam kuriu dauguma apkrikstijami dar budami vaikai? uzduosiu klausima asmeniskai tau:kodel tu tiki tuo kuo tiki o nesi pvz. musulmone? todel kad tavo tevai (ar seneliai) tuo tikejo ir tave nuolat ragino… todel kad ant stalo metes biblija o ne koranas… tas tavo pasirinkimas kuri tu apibudinai kaip laisva yra jau uzprogramuotas nes i tavo samone nuo kudikystes kisamos butent tos pacios dogmos kurias pripazysta tavo tevai…

as ne klystu, as tik savo nuomone issakiau, ar tai jau vadinama klaida?! Apakęso del tavo pasisakymo Nekaltas ka as zinau… kaip tu isivaizduoji situacija: katalikai tevai mokina savo atzalas islamo paslapciu ar reinkarnacijos subtilybiu? Apakęs keliu religiju pagrindus gali gauti tik misriu seimu vaikai, kuriose tevai skirtingus tikejimus ispazista ir bendra sprendima del vaiku auklejimo priima. kazkuriam is tevu tenka nusileist, kazkuri religija seimoj tampa lyg ir dominuojancia. arba abi lygiaverciai gyvuoja viena salia kitos. bet tai apie misrias seimas, kurios turi nemazai savo problemu del tikejimo pasirinkimo… taip kad neturetu stebinti tai, kad tevai vaikus mokina to, ant ko patys yra isauge, ka patys ispazista. pasirinkimo laisve turi subrendes zmogus, kuris suvokia savo norus ir poreikius. kazkodel tau nekyla klausimas del vaiko pasirinkimo laisves kai kalba eina apie issilavinima, apie vaiku darzelio lankyma (gal vaikas to visai nenori, o tevai ji kiekviena diena! uz rankos tempia. i baznycia ir tai tik sekmadieniais ir per didziasias sventes vedasi juos), uzklasine veikla ir panasiai?

atsakau: tikiu tuo, kuo tikiu, ka pasirinkau pati. prisipazinsiu, pagrindus is amzinatilsi mociutes gavau, paskui nutolus buvau. dabar vel grizau. prie tos pacios krikscionybes. nesu uoli katalike, labai praktikuojanti ar i tikejimo tiesas besigilinanti irgi nesu, gal ir pavirsutiniskas mano poziuris, bet… mano pasirinkimas mane tenkina, nera poreikio ieskoti toliau, auksciau, daugiau, graziau. dangus vienodai aukstai, vienodai grazus tiek katalikaui, tiek musulmonui, tiek pagoniui… turiu savo supratima, savo poziuri, galu gale, savo santyki su dievu…

krikscionybe nepaisant kitu religiju vistik islieka rimciausia ir tikriausia .Nei budizmas nei islamas nei judaizmas nei hinzuizmas nei kabalizmas rimtose diskusijose neatlaiko argumentu…ir gerai neisipaiso i bendra vaizda. Aisku visos religijos turi dieviskumo istaku ,bet rimciausia is ju yra krikscionybe, del to kitos religijos labai nepatenkintos ,bet ka padarysi …

šiaip tai, Son painioji asmeninį tikėjimą ir tradiciją… jei tėvai mano kad jų asmeninis tikėjimas yra vertingas, jie žinoma kad moko to tikėjimo savo vaikus. Argi tu neaauklėji savųjų tau priimtinų vertybių dvasia? Paauglystėje (daugmaž 16-17,būna kad tęsiasi iki 25 metų asmuo perkainoja vertybes, gautas iš tėvų, auklėtojų. tada ieškoma savojo asmeninio tikėjimo. jei jis sutampa su tėvų - puiku, tačiau ieškojimai nuveda ir kitur… tarp kitko, buvau nuo katalikybės nutolusi, sugrįžau per kitur, ir dabar randu daugiau ir daugiau. net skaitydama “Karmos diagnostiką” Angelas

siaip sakyciau budizmas yra viena is seniausiu ir rimciausiu, rimciausiu tai cia mano nuomone, kaip kitiems atrodo, tai jau cia ju reikalas.

viskas rimta ,jei shnekant rimtai …taciau yra daug minusu ir budizme jei apie ji kalbeti kurie islenda ir akis bado . Aisku yra ir geru dalyku ,bet cia ka nori ta matai.Bet siaip kvaila kazka kritikuoti vien del kritikavimo ,bei nei kiek nesusipazinus su diskutuojam dalyku.

kaip kazkas jau rase: kiekvienoj religijoj yra savu + ir - , lygiai taip pat jos ispazinime, skleidime ir zmonese, kurie ja ispazista, naudoja ar manipuliuoja o prievarta brukama ar kategoriska persama nei viena mielesne ar tikresne netampa. gerbiu tuos zmones, kurie tyliai tiki, kurie gali ir moka diskutuoti apie savo tikejima ramiai, be kategorisku pareiskimu, kitu niekinimo, etc…

tiesiog tavo nuomone klaidinga mano atzvilgiu as ta norejau pasakyti… bet niekad nesakau kad tik as teisingas… matai tu baznycia isivaizduoji kaip as ja isivaizdavau pries tai kol susipazinau su baptistais bei sekminkais… tada as supratau kad yra ir kitokiu situaciju ne tik tradicinis lietuvis vadinas save kataliku. baznycia aplankes per sventes retas kuris skaites biblija o puse dar tikintys reinkarnacija Cha cha laikui begant teko pabendrauti ir su kitu tikejimu zmonemis kaip musulmonais “gyvaisiais katalikais” (na tie kur neatitinka stereotipines lietuvos kataliko vaizdo kuri aprasiau save vadina “gyvaisiais” ) adventistais ir tt tad nuomone mano manymu susidariau gan placiu spektru…

as neturiu nieko pries zmones kurie pripazysta liberalizma bei zmogaus samone kurie neprimeta ir neprikisa kone per prievarta savo nuomone ir tarsi varles neziuri bei netvirtina savo “tiesas” net nesusimastydami kad sedi klaidoj… tas klasuimas buvo retorini ir nereikejo i ji atsakyti Cha cha bet…

nors ant lauzo eretiku ir nebedegina bet asmeninis tikejimas ir tradicijos labai glaudziai susijusios… nors visose valstybese yra visokiu religiju bet yra toji vadinama “dauguma” butent ji labai ir itakoja… ta dauguma atsirado del istorijos vingiu pvz artimuosiuose rytuose labai nedaug kitatikiu ten pagrindas musulmonai evropoj ir amerikoj (kur europieciai kolonizavo) pagrindas krikscioniski tikejimai azijoj budizmas ir induizmas… butent daugumos zmoniu tradicija ir sudaro ta “asmeniskuma” nes atskirai nuo aplinkos jo neimanoma suformuoti…

nera jau ji tokia sena… o kas del rimtumo tai pacituosiu tau pora pastraipu is vienos knygutes kai tik nusigausiu i savo biblioteka (mazdaug po sav. ar dvieju)…

nuomones viena kitos atzvilgiu klaidingos buti negali, jos tiesiog yra skirtingos Nekaltas

nelabai Laimingas

kas nelabai?

na taip bet kiekvienas turedamas sava tiesa mano kad tik jo tiesa yra toji “tikroji” o priesinga nuomone “klaida”. tik samoningas ir portingas gali pripazinti savo klaidas ir pakeisti nuomone. nor toks vel retoinis klausimas “o kas yra tiesa?” kad lengviau butu zmonem gyvent su skirtingom “tiesom” bei “tiesos” supratimu ir kuriami istatymai religijos ir tt kurie apibrezia tas savokas tam tikrom grupem zmoniu kurie buriasi kruvon ieskodami bendraminciu… taip kuriasi valstybes sajungos religijos ir tt