Hugh Welchman, DK Welchman „KAIMIEČIAI“ (Chlopi)

Anglo ir lenkaitės šeima gyvena Lenkijoje ir stebina kino pasaulį taikydami retai dabar praktikuojamą rotoskopijos techniką. Jos esmė – ant jau nufilmuotos videomedžiagos kadras po kadro įpiešiama animacija. Bet Dorotos ir Hugh Welchmanų unikalumas tame, kad nepiešiama, o tapoma. Animatoriais tampa profesionalūs DAILININKAI, specializuojantys tapyboje.

Pagal Vladislavo Reymonto garsiausią, apdovanotas Nobelio premija 4 tomų romaną „Kaimiečiai“, parašytą 1904-1909 m. tradiciniu būdu nufilmavus filmą su aktoriais, prasideda tapybos darbai. 70 Lenkijos, Serbijos, Ukrainos ir Lietuvos dailininkų kibo į darbą. 9 Lietuvos dailininkai (didžioji dalis moterų – matyt kantresnės! :)) turėjo šiam darbui specialią studiją, kurioje nuolat kvepėjo gvazdikėlių aliejumi. Kaip ir tradicinio kino atveju, filmą galima suskirstyti į esminius kadrus. Lietuviai nutapė 75 tokius kadrus. Kol neišdžiūvę aliejiniai dažai, jie padengiami būtent gvazdikėlių aliejumi, kad nesustingtų. Tuomet ant to paveikslo minimaliai keičiamas dažais vaizdas ir pakeitimai fiksuojami (fotografuojami). Vėliau sujungus visus tuos fiksuotus skirtingus paveikslus ir gaunasi animacijos efektas.

Taigi, kad būtų rezultatas, ant tų 75 paveikslų lietuviams teko nutapyti dar 1800 paveikslų! O viso šiam filmui prireikė net 40 000 paveikslų ir visi dailininkai prie filmo susumavus dirbo net 200 tūkst. valandų!!! Laikoma, kad lietuviai sugebėjo nutapyti nuo 5 iki 10 % filmo paveikslų. 1 sekundei ekrane reikalinga nutapyti 12 paveikslų! Pradėję darbus 2021 m., lietuviai dailininkai yra nutapę pagrindinės filmo personažės JAGNOS šokį raudona suknele su mylimuoju ANTEKU, Jagnos vestuvinės karūnos iš gyvų gėlių įvaizdį, Anteko taikymąsi ilgavamzdžiu šautuvu miške į kariškius, ginančius jų žemės grobėjus, kaimietes dirbančias su kopūstais ir kt.

Rotroskopavimo metodu kadras iš kadro linijos perpiešiamos (mūsų atveju – tapomos) ne visiškai toje pačioje vietoje. Tas sukelia „verdančios“, judančios, besikratančios linijos įvaizdį. Išvengti šios linijos judėjimo reikalauja didelio animatoriaus sugebėjimo taisyklingai perpiešti, tačiau kartais „virimo“ judančios linijos stiliaus efektas kuriamas specialiai padidinti surrealę kokybę. Nežinau, ar to siekta, bet „verdančios linijos dažnai jaučiasi vaizdo antrąjame plane. Ypač pastebėjau tai rodant minėtą JAGNOS vestuvinę karūną . Ten gėlių ir žolių papuošimas atrodo tikrai „verdantis“ („Kino pavasaris“ eksponvo kino teatrų foje 7 mūsų dailininkų (Aistės Kanapickaitės, Jolantos Spangevičiūtės, Gustės Mergiūnaitės, Gintarės Maskaliūnienės, Justinos Zigmantaitės, Oskaro Dainovskio, Vilijos Dabkevičienės) darbus.

Į premjerą Lietuvoje atvykęs vienas filmo režisierių Hugh Welchman su šypsena pasakojo, kad „Lenkijoje kurį laiką net tęsėsi tikra „KAIMIEČIŲ“ manija. „Kaimiečiai“ tapo sėkmingiausiu lenkų filmu per ketverius metus ir pačiu sėkmingiausiu visų laikų animaciniu filmu – žiūrimumu aplenkėme „Avatarą“, „Batuotą katiną“. Mus aplenkė tik „Openheimeris“ ir „Barbė“, o „Kaimiečių“ garso takelis jau tapo platininiu.“ Tačiau tuo pačiu režisierius sakė, kad šis darbas buvo toks sudėtingas, kad jei reikėtų antrą kartą pakartot - atsisakytų.

„Kaimiečiai“ – džiaugsmas ne tik akims, bet ir ausims: įspūdingą vizualinį kūrinį puikiai papildo muzika. „Mus įkvėpė knygoje aprašomos šventės ir Borinos bei Jagnos vestuvės, kuriose svečiai gėrė ir šoko tris dienas. Šie žmonės gyvena sudėtingą gyvenimą, neįtikėtinai sunkiai dirba, tačiau taip pat moka ir švęsti gyvenimo ciklą. Jie tikrai mėgsta šokti. Mes visi turėtume daugiau šokti! Kartais muzikai tenka pakalbėti už personažus, kai jie tampa nepakankamai iškalbingi arba nesijaučia turį galių. Tad glaudus bendradarbiavimas su kompozitoriumi Lukaszu „L.U.C“ Rostkowskiu buvo labai svarbus“, – atskleidė DK Welchman.

Finalinę filmo dainą „End of Summer“ po filmo išleidimo anglų kalba perdainavo garsi kartvelų ir britų dainininkė Katie Melua, filmo garso takelis Lenkijoje jau tapo platininiu, o šalyje net rengiami specialūs filmo „Kaimiečiai“ muzikos koncertai.

Štai kokio unikalumo turime kūrybinį darbą! Jau antrą, nes pirmas šios poros garsusis kūrinys naudojant roboskopavimą buvo JŪSŲ VINCENTAS (apie Van Goghą).

„KAIMIEČIŲ“ siužetas intriguojantis. Gražuolė JAGNA veda iš proto XX a. pradžios – XIX a. pabaigos kaimo vyrus. Susidaro meilių ir susižavėjimų trikampiai ir keturkampiai. Tampa aistrų kaime priežastimi ir didžiule drama net keliems reikšmingiems kaimo žmonėms. Tikrai įdomu žiūrėti įtemptą siužetą, kuris dar ir nutapytas!

Filmui įteiktas „Kino pavasario“ žiūrovų simpatijų prizas. Jums spręsti, ar normalu būtų pražiopsoti tokį meno kūrinį :slight_smile:

1 Patinka

Seansai:

Vilnius

https://www.apollokinas.lt/event/4736/kaimiečiai

Kaunas

Klaipėda

Panevėžys

Šiauliai

Dar galima pasižiūrėti filmą „Kino pavasario“ papildomuose seansuose:

Repertuaras - Kinopavasaris bei Alytuje, Marijampolėje, Ukmergėje, Gargžduose, Utenoje, Varėnoje, Tauragėje, Šilutėje, Anykščiuose, Pasvalyje, Visagine ir Vilkaviškyje.


Kaimiečiai_2





Rodo trumpai ir nepatogiu laiku. Teks torrentuose ieškoti…