Denis Villeneuve KOPA. ANTRA DALIS

Su didžiuliu užmoju, kaip ir pirmoji dalis, taip ir antroji sukurta. Įspūdingi spec. efektai rodomi nuosekliai ir ne trūkčiojančiai, kaip kad buvo Holivudo maniera prieš keletą metų. Kaip žinia. išgarsėjusio 1965 m. išleisto socialinių, ekologinių ir religinių temų science fiction FRENKO HERBERTO romano „Kopa“ ekranizacija. Kadangi romanų „Kopa“ tęsinių rašytojas iki savo mirties 1986 m. prirašė nemažai, o iki šių dienų tęsia knygų papildymais sūnus, tikėtina kad filmų „KOPA“ dalių tikrai dar bus. :slight_smile: Tačiau nesinorėtų, kad juos vis „keptų“ toks kino talentas, kaip kanadienis Denis Villeneuve. Paaiškinsiu kodėl.

Nors kaip minėjau, vizualiai reginys atima žadą, manęs nesujaudino svarbesnis kino dalykas – pasakojamas siužetas. Ar integruosis fantastinės tolimosios planetos veikėjai atreidai su čiabuviais harkonenais, kurie iš trijų jėgų taps valdančiaisiais toje dykumų planetoje Arakyje, domino per menkai. Laukiau tik kirminų pasirodymų, kas buvo tikrai atraktyvu akims. Kūrybinis principas, kai visa esmė sudedama į vizualiką, garsą (kompozitorius, garsusis Hans Zimmer), o veikėjai tėra dekoratyvūs tokio stiliaus atributai, ne man. Suprantu, kad filmo globališkumas gerai įvertintas Vakarų kino apžvalgininkų, bet norėtųsi, jog netgi fantastiniame filme žmogiški (ar tarpveikėjiški) ryšiai nors kiek jaudintų, o nebūtų vien formalūs.

Tačiau Villneuve reikia atiduoti duoklę. Filmas bent jau itin profesionaliai padarytas. Ir jis daug kam patiks. Dėl žiūrovų traukos suburtas ir aktorių kolektyvas: Timothée Chalamet, Zendaya, Florence Pugh, Josh Brolin (kai jį pamačiau, pamaniau, jog mūsiškį Vytautą Kaniušonį paėmė :)), Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling, Javier Bardem, Christopher Walken, Lea Seydoux. Kur jūs matėte tiek žvaigždžių (kad ir vaidinančių visiškus epizodus) viename? Viskas, kad tik trauktų žiūrovus! Keistai atrodė, kad naudojama tūkstantmečiais technologiškai progresyvesnis technikos arsenalas, o herojai kapojasi kardais ir durklais :slight_smile: . Bet jei romane taip, ką bepadarysi…

Romanas „KOPA“ yra unikalus, nes jo smėlynuose paskendo ne viena kino įžymybė. Garsiausia situacija atsitiko su aukštai vertinamu talentingu siurrealistinių, eksperimentinių filmų autoriumi ALEJANDRO JODOROWSKY, kuriam dabar 95-eri. Sumanė kurti „Kopą“ savo sapnų pagrindu. Sutiko filmuotis Orson Walles, Salvador Dali, Mick Jagger, Alain Delon, Geraldine Chaplin, muzika kurs „Pink Floyd“. Befantazuojant, filmas išsitęsė iki 10 val. trukmės. Buvo atlikta daugybė paruošiamųjų darbų per daugybę metų. Galų gale, studija atėmė darbą iš Jodorowsky. „Kopą“ kurti ėmėsi populiarusis britas RIDLEY SCOTT (naujausias jo filmas „Napoleonas“). Dukart perrašė scenarijų, dirbo 7 mėnesius. Bet… nusprendė, kad projektas neturi ateities ir pasitraukė tam, kad sukurtų „BLADE RUNNER“. Apsiėmė kultiškasis DAVID LYNCH. Filmą beveik baigė. Bet … pabėgo. „Kopa“ pasirodė, neįrašant Lynčo pavardės, įrašant anoniminį „Alan Smithee“. Sumontavo prodiuseris Dino De LAURENTIIS. Ir kaip sako žemiau nurodytame dokumentiniame filme Alejandro Jodorowsky, žiūrint šią „Kopą“ kino teatre, jo veidą nušvietė plati šypsena – Deividui Lynčui filmas visai nepasisekė. Pasakojimui apie tai, kaip buvo kuriama JODOROWSKY „Kopa“, yra sukurtas puikus dokumentinis filmas, kuris, atvirai pasakius man labiau buvo įdomus nei žiūrėti šiųmetinę naująją „Kopą“. Rekomenduoju pasižiūrėti:

Jodorowsky’s Dune

https://www.youtube.com/watch?v=ryFxE-Bt604 išversta rusiškai