Vaikas ir mokykla

Vaikas ir mokykla

Sugalvojau kad pats laikas leisti vaika i mokykla, nors jai dar tik 6 metai. Ir staiga suzinau, kad tokie vaikai butinai turi nueiti pas mokyklos psichologa. Nu reikia tai reikia. Kadangi vaikas atostogauja pas senelius pradejau kurti planus, kaip ja parsivezus. Ir staiga suzinau, kad drauge jau savo vaika vede pas psichologa ir jis nustate kad vaikas vos vos tinkamas. O mergaite auksta, stipri, gudri ir dar daug ko moka. Taip ir pagalvojau, kad jau manajai, kuri yra drovi, tikrai bus be sansu patekti i mokykla. Is kitos puses, gal ta psichologe norejo pakysos, kad patvirtintu vaiko tinkamuma? Dabar pradejau bijoti leisti vaika pas psichologa. ir apskritai kam reikalingas tas psichologas, jei vaikas ir skaito ir raso ir skaiciuoja, ir sudeti ir atimti moka, ir dar nori i mokykla eiti. Tai gal geriau patikrina kaip ji visa tai moka ir leidzia, o ne kazkokius kvailus testus su trikampiuku ir kvadraciuku piesimu duoda. Ka jus apie tai mastot?

nu nežinau, kaip ten su tais šešiamečiais mokykloje. maniškis baigė 1 klasę, o nuėjo 6 m ir 10 mėn.(nes gimęs lapkrity). Ir tai viena pažįstama sakė, kad be reikalo leidžiu. Mat ji pirmą savo sūnų išleido 6 m. irgi skaitė ir skaičiavo ir mokytis norėjo. O vėliau pasirodė, kad geriau jau būtų dar namie pasėdėjęs ir žaidęs. Atseit, dar nepribrendęs mokyklai. Atseit, visgi amžius (nors atrodo, kas tie 1 m.?)savo padaro. Tai ji antrąjį leido jau beveik 8.
Nežinau, mums niekas nesiūlė pas psichologus eiti, bet kiek teko pačiai susidurti (pedagoginiam), kad iš tų trikampėlių ar skritulių galima susidaryti vaizdą, kiek vaikas sugeba logiškai mąstyti. Nors vaikas ir skaito ar skaičiuoja, bet kažkokio abstraktesnio mąstymo jam gali dar trūkti. Tad verčiau gerai pagalvokit, kad vaiko netraumuotumėt mokslo metų bėgyje. Juk atgal nebesugrąžinsi…

Vaikas eidamas i mokykla ne tiek turi moketi skaityti ir skaiciuoti, kiek moketi dirbti pagal nurodymus, moketi susikaupti, moketi dirbti kolektyve. Nesakau kad turi ateiti ‘zalias’ ir nieko nemokedamas, paprastai dauguma ne tik pazista raides ir skaicius, taigi nemokedamas skaityti pirmokelis gali pasijusti atstumtas jau mokanciu draugu. Kol kas visi mokslai vyko zaidimo forma pagal vaiko norus (bent jau pas mus taip), o mokykloj juk pamokos laikas bus skirtas darbui, kas kad su zaidimu ir poilsio pertraukelemis, o tarp pamoku - atsipalaidavimo periodas.

Na pas mus tas pats kaip Grydai, lapkritinuka turim Šypsena Tik kad musiskis dabar ruosiasi i pirmokus, taigi dar neaisku kaip atrodys mokslu metu begyje paskui… Bet pasikliaunam darzelio pedagogemi - jos sako, kad vaikas jau pakankamai pasiruoses darbui.

aha, pamiršau paminėti, kad labai svarbu, ar vaikas sugeba susikaupti ties darbu nors 10 min., ar sugeba susikoncentruoti. Juk yra tokių vėjo pamušalų, kad ojoj. Vienas toks buvo mano sūnaus klasėj, tai liko antriems metams. Nesmagu ir jam (o gal jam ir dzin, nežinau) ir mokytojai, kad nesugebėjo skaityt išmokyt. Aišku, mergaitės kitokios, gal rimtesnės ar atsakingesnės. joms gal ir lengviau adaptuotis pri tvarkos mokykloj, nei berniukams. Nors aš savuoju mokiniu patenkinta: pasirodo, ir mandagus, ir gerai skaito (nors ateidamas mokėjo tik skiemenis vos ne vos sujungti), ir gerai skaičiuoja, ir apie gamtą moka papasakot.Nežinau, kaip bus toliau, bet tikiuosi tik gero. Nesigirsiu, bet kad mokytoja taip į pasiekimų knygelę įrašė. Linkiu ir jums, kad tik tokius įrašus apie savo vaiką gautumėt Gėlės.

Nezinau as kaip ten su tais testais,nes dar anksti.Bet va prisiminiau kai mano viena pussesere ruosesi i pirma klase eit.Visa gimine kaip susitarus kartojo,kad kur jau jai ten,ji juk daro ka nori ir nemoka susikaupt.O ji geriausiai is visu musu(pusbroliu ir pusseseriu)mokesi,o jos brolis tai ir uz ja geriau.O atrode toks pat kaip ji.Vat ir negali nuspet ir issiaiskint.Mano viena drauge guodes,kad jos dukra taip pat vos ne vos leido psichologe i mokykla(jai 7 bus greit).Tiesiog darzely psichologe dare testa visiems.
Oi,po dvieju metu manes tas pats laukia.

visdėlto manau, kad tegul jau vaikas eina nuo 7 metų į mokyklą, o nuo 6 lai dar pažaidžia su žaislais. Dovana

O kodel jus bijotes tu psichologu? Mes patys uzisakinejome ta tyrima, kad paziuretu, ar dukra pasiruosusi lankyti mokykla… Skaityti ir ksiaciuoti ji mokejo, bet i mokykla eiti vien to neuztenka.
Reikia, kad vaikas nebijotu pasiklausti, kad moketu pats nueiti i tualeta (nesijuokite, bet reikia ismokti iskenteti iki pamokos pabaigos arba net nelabai norint nubegti pries pamoka, cia gi ne darzelis, kur gali laukti iki paskutinio momento, o tada jau begti nieko neziuredamas), reikia, kad moketu susikaupti dirbdamas vienas ir grupeje, sededamas ir stovedamas (labai skirtingai vaikai moka susikaupti), darydamas idomias ir nuobodzias uzduoteles, kai jam vienam demesys ir kai demesys visiems bendrai… Ir dar daug visokiu kitokiu socialiniu igudziu reikia, o skaityti, skaiciuoti ir rasyti ismoks mokykloje…

Teko bendrauti apie visokius vaiku mokymusis su bendradarbe. Jos atzalele ~5 metu, vaiksto i mokyklele, daug ka moka, ir anglu mokinasi, tik labai tingi dirbti, niekas jai neidomu, net nepasidomi koki zaisla isardyti ar siaip kodel zeme apvalia paiso jei ji plokscia… Zodziu vaikui dzin visi mokslai, bet va i pamokeles tegu pratinasi nuo mazumes.
Sakau gal tada neveskit, tegu mociute su vaiku koki idomesni uzsiemima suranda. Ir kuriu galu ta anglu, jei vaikas lietuviu dar ne visada teisingai pataiko pasakyti? Bet kompromiso tarp savo nuomoniu taip ir nepriejom…
Gerai tie teveliai, kurie nesiunci vaiko i mokykla kai tik patys sugalvoja. Gal psichologai ir ne visad teisingai pasako, bet dziugina tevu tesingas poziuris i ta reikala.

galbut tavo bendradarbes atzhalele tiesiog persitempia, t.y. per didelis kruvis ir ji nepavezha, todel jai neidomu ir tingi
teko kalbeti su vaiku psichologe, tai ji sake, kad toks vaiku pervargimas atsiliepia po keliu metu, kai vaikui buna kokie 8 metai ir veliau, dazhnai tokie vaikai pakliuna i neurologinius skyrius su visokiom komplikacijom
iki 5 metu vaikui nereikia jokios papildomos veiklos ir mokymosi, tik tai kas jam pachiam idomu
viskam savas laikas

pritariu tam, kad vaikui nereikia per jo nevalią brukti kažkokių mokslų iki mokyklos (na, nebent tikrai labai labai sumanus, protingas vaikas, tisiog talentas; bet ar tokių daug?). Bet ankstesnėse diskusijose viena mam klausė, kur mokyti 2,5 metų vaiką. Tad kartais atrodo, kad tėvai labai nori savo vaikus kuo anksčiau mokyti, atseit, taip bus jiems geriau, gal bus protingesni, gudresni ir pan. O vat dažnai būna atvirkščiai.
Gėlės

Hmmm, skaitau as ir dar labiau painiojuos ir abejoju negu kad iki siol Liūdna Mnao tai mat du pametinukai ir kovinukai. Tai nei siaip nei taip iseina. Kazkada galvojau abu leist vienon klasen, bet mazelis ryskiai lenkia vyresneli sugebejimais jau dabar. O vyresnelis jautrus labai tokiems dalykams, tai nesinori problemu pridaryt vaikui. Nes kai pamato, kad mazelis greitesnis ir gudresnis, tai isvis nieko nebedaro Liūdna
Mazelis tai jau tikrai nei per kur nebelauks dar 2 metus. Tai ka daryt?
O cia dar gydytoja patare pagalvot, kad jeigu vaika leisim i mokykla 7.5, tai ja baigs beveik dvidesimties.
Labai daug abejoniu, bet uzrasem vaika i mokykla Liūdna Pati as pradejau seseriu ir vargo nemaciau, jauniausia buvau, bet beveik visada pirmune. Nors programos aisku visai kitokios buvo. O va vaikas mano tai nors ner gudriausias, bet pats vyriausias grupej liktu ir auksciausias. Taigi ar del to kazin nebutu problemu, kai mazesni gudresni ir pan. Man tai vis nesmagu buvo, kai klasej auksciausia buvau Liūdna Labai pergyvenau.
Ech, sudetinga baisiai.

[quote]
gryda raše:
visdėlto manau, kad tegul jau vaikas eina nuo 7 metų į mokyklą, o nuo 6 lai dar pažaidžia su žaislais. Dovana
sutinku, vaikas turi dar zaist zaislais, kiek galima ilgiau