Turkija ir ES

Turkija ir ES

nzn tiesiog man pasirode kad dabar tinkamas laikas siai temai atgimti ypac kai medioj pastaruoju metu apie tai daug kalbama. Issakykit savo nuomones gal kas pakeite senas, nes pvz as jau ne nzn ar verta ar ne, yra ir uz ir pries. geografija man tiesa sakant nelabai trukdo nes kipras irgi nera taip jau europoj. as turkijoj niekada nesu buves taigi kulturos nepazistu bet pastaruoju metu mane tai labai sudomino ir noreciau susipazinti su galimais naujaisiais partneriais(gal jie ne nenrori stoti i ta ES o cia tik gudrus budas prisivilioti persisotinusius europiecius? Šypsena).

As tai nepritariu Turkijos istojimui i ES. Net bijau isivaizduoti kas desis Europoj Baisu

Jei turkus priims i ES po 10 meteliu kaip kalba - terorizmas klestes… Ir ka tie politikai masto…musulmonus priimt i viena bendrija, chm…nepatiks kokiam turkeliui naftos kaina ir pasprogdins kokius rumus Briusely…oi, bus dar linksma ŽliumbiaVienas kompetetingas asmuo vakar pasake ateis ir i Lietuva terorizmas po 5-7m.

nepavydetina padetis Nekaltas net ne europoj issidesciusi valstybe Apakęs niu nei prie tu , nei prie tu Apakęs galima ir ES priimt Cha cha

anksciau as buvau zymai labiau pries o dabar pradedu izvelgti ir teigiamas puses. Priemus turkus i ES butu oficialiai uzkastas karo kirvis tarp musulmonu ir krikscioniu, vienok sito reikia ne tiek jiem kiek mum, nes mus jau tie teroristai fundamentalistai jau uzkniso. Su tukrija ES, ES tures zymiai didesne itaka artimuosiuose rytuose ir apskritai musulmonu salyse nei, as manyciau jav kada galetu su savo karine intervencija. Reikia tureti viena galinga ir mum palankia sajunginke muslumonu pasaulyje kuri ne tik galetu atstovauti musu interesus bet ir apskritai sviesti musulmonu salis,nes nemokslas ir aklas tikejimas ka sventikai sako ir ya pagrindine terorizmo priezastis mano manymu. Izraelis to padaryti negali nes visos musulmoniskas salys yra priesiskos jam. bet man visgi neramu, nes jei turkija ieitu i ES tada ji turetu daugiausiai balsu, manau reiketu iki to laiko sukurti nauja postu dalijimo buda kuris neatrodytu, kaip stengimimasis neprileisti turku prie valdzios, bet butent tai ir darytu Šypsena Turkija gal ne pati turtingiausia musulmoniska salis bet manyciau kad pati pasaulietiskiausia.

Kas liecia pasakyma,kad prisijungus turkijai,bus ES pabaigos pradzia,tai is kulturines puses visiskait pritariu.Galimas varijantas,kad po to vel butu gryzta prie Europos Bendrijos-grynai ekonominio bloko modelio.Kadangi as tikiu,kad vyxtantys procesai pasaulyje veda prie to,kad ilgainiui ekonominiu poziuriu paskyros valstybes nebetures jokios reixmes,bus tik trys ekonominiai blokai-amerikos,europos ir azijos,tai siuo poziuriu turkija priimta po poros desimtmeciu,butu labai reikalinga nare.Visgi,kad ir kiek rumodernetu per ta laika turkija,ES tures moket kulturine kaina.Nieko chaliavai nebuna.Klausimas tik kaip sekmingai galima integruot turkus ir kiek patys mes nebijom pokyciu.

na nieko sau tik istojome ir jau imame burbeti kai zada priimti dar kazka… visu pirma Turkijai teks labai daug ka pakeisti savyje, kad ja priimtu i ES: tai tapri zymiai demokratiskesniai nei yra dabar. susitvarkyti su savo istatymais. jau dabar ES yra apie 15procentu arabu, tad ju jau pilna. per Turkija ES igautu zymia itaka daryti spaudima kitoms arabu valstybems, tad ateities prespektyvai tai gali tureti naudos. na ir Turkija nera zemes ukio valstybe, tad daug “valgyti” es pinigu ji negales

ES konstitucijoj apie krikscioniskas vertybes nekalbama tad siaip jau lyg ir paruosta dirva kito tikejimo salininkams. Beja nebukit naivus optimistai, turkija tikrai nesutiks su visais pasikeitimais. Derybu metu jie nenulaidziaus tiek kiek nulaidziavo kitos stojancios valstybes. To neleis padaryt skirtinga religija ir siaip skirtinga kultura.

as labai tikiuos kad kuri nors ES nare referendumu uzkirs Turkijai kelia. Nepaslaptis kad krikscionys(ypac katalikai) tokiai sajungai nepritaria. Siaip as nieko pries jei turkija butu labai artima es sajungininke. Bet jos narystei niekada nepritarsiu.

viena is esminiu stojimu i ES salygu yra demokratiskumos buvimas. jei Turkija to netures ji neistos i ES…ir dar, jei reikes daryti nuolaidas…cia ne ES reikalinga Turikija, o Turikijai reikalinga ES. o jei ji nori vadinti save europietiska salimi ji tures daryti nuolaidu ir persitvarkymu

Na kad ir Kipro istorija. Turkija siaip galima laikyt agresore kuri uzpuole sala. Taip, cia zuvo daug turku bet tai ne priezastis nepripazint Kipro(butent tai kaip priezasti pateikia dauguma turku). Tai kol jie nepakeis savo mastysenos tol nieko nebus.

imho, kulturiniai skirtumai - ne argumentas. galima pagalvoti, kad lietuviai kulturishkai labai artimi graikams.

Ash tai priesh turkus nieko neturiu. Ir manau, labai trumparegishka ishskirti turkus, tik todel… kad jie turkai musulmonai. Tegu susitvarko istatymus pagal ES, tegu rupinasi jie demokratija ir wellcome. Dziugu, kad ES kuriama ne religiniu, o demokratiniu pagrindu. Ir nereikia lialia, kad visi turkai begs ir atims ir musu darba. Ne velnio, dauguma Turkijoj normaliai laikosi, kas norejo - jau pabego. Lygiai taip pat apie mus, prisijungianchius rytu europiechius, snekejo kokie pasipute prancuzai ar vokiechiai. Ir beje ES kartu su Turkija (kad ir derybu metu) turetu stipresni balsa shnekantis su artimaisiais rytais. Kad antai tai demokratine, o ne religine sajunga. Beje turkai dar nepritare derybu pradziai, ir ju derybos vyktu 10 metu kaip minimum… O terorizmas… na jei eis tai ateis. Ir su ES ir be ES ir su turkais ir be turku… Nebukim tokie pat fundamentalistiniai krikshchionys, nes tada niekuom, absoliuchiai niekuom nesiskirsime savo poziuriu nuo fanatishkai tikinchio musulmono.

Va butent,kad kulturiniai skirtumai yra didelis argumentas.Mes daug panasesni i graikus,nei graikai i turkus.Mano giliu isitikinimu,religija- visu pirma, reiskinys ir sis pavizdys tai irodo. Nei vienai europos valstybei realiai nevadovauja dvasininkai(vatikanas nesiskaito),nesivadovauja religine teise,zogaus teisiu pazeidimu nelaiko norma.Net baltarusiu opozicija vakarams pranesineja apie pazeidimus.Poziuris,kad jei abi tautos “tamsios” tai panasesnes viena i kita nei kazkuri i mus,ar kokius skandinavus-labai ribotas.

ane? gal galima pvz. tu panashumu?

hmmm… pirma karta girdzhiu, kad Turkijoje butu teokratija Nekaltas EU puslapyje teigiama, kad TUR turi prezidenta ir net gi premjera Apakęs: europa.eu.int/comm/enlargement/turkey/ kaip niekingai jie meluoja!!! Kanda Piktas Mirkt

ir kaip tai siejasi konkreciai siejasi su Koranu? (taip, tai problema, bet ne religinio pagrindo)

Tai ir eina kalba apie ES priimtinus istatymus ir demokratija, tai yra esminiai svertai stojant i ES. Taip pat ekonomine padetis. Ir keista, kad supratai mane sakant, kad mes su turkais panashus… Nieko panashaus. Mes ir su turkais, ir su graikais, ir su suomiais, ir su prancuzais nepanashus. ka ash sakiau - nereikia ziuret i kitus ish auskhto. Kulturiniai skirtumai domina, traukia, verchia daugiau suzinoti, bei gilintis i savo kultura , o tai gerai.

Taip,turkai turi prezidenta.Gaila,nepamenu kaip tas ju rezimas vadinasi.Prezidentas,draudziantis betkokia opozicija,pasisakancia pries ES,sodina ju lyderius i kalejina “uz antivalstybine veikla”. Zmoniu uzmetymas akmenimis, “garbes zmogzudystes”,spekit,kokioį knygutei muslimai tai isskaite ir kodel tai vyksta visam muslimu pasaulyje.Sutinku,kad turkija vieni nuosaikiausiu musulmonu,taciau net ir ju kultura,mano pavyzdziai rodo,europieciams nepriimtina. Va ka norejau pasakyt,teigdamas,kad kulturiniai skirtumai yra ypac svarbus.

tai kad Sudanas lyg ir nesiruoshia i ES stoti.

eee, ju rezimas vadinasi “respublika”. Ir beje ish kur traukei kius faktus, man labai idomu. Ir kiek esmi susipazines su islamu, kad gali teigti tokius dalykus. Ir kur perskaite savo istatymus krikshchioniu viduramziu inkvizotoriai? Europiechiui priimtina demokratija su savo istatymais. Tokie ir yra reikalavimai Turkijai.