truputis filosofijos…
Kodel gyvenimas , ziurint pro filosofijos prizme , atrodo desperatiskai abstrakciai fataliskas? ar niekada apie tai nesusidomejot?
Hmmm…Hėgelis taip nemanė… O be to kam sekti kitų įsitikinimais, reikia savo turėti- būti optimistu…
susimsatė manau ne vienas,bet man atrodo,kad jei ziurėsi iš šitos pusės kitaip ir neatrodys kitaip.A?
Filosofavimas reiškia apsisprendimą pažadinti savyje tai, kas pirmapradiška, susiorientuoti savyje ir, sutelkus vidines pastangas, kiek galima padėti sau. Tiesa, gyvenime pirmiausia išryškėja dalykinis uždavinys: vykdyti kasdienybės keliamus reikalavimus. Tačiau tuo negalima pasitenkinti, priešingai: pasiaukojamas darbas, tikslo siekimas yra puikus būdas pamiršti save ir taip suprasti, kad kažkas nepadaryta, pajusti kaltę, o tai jau yra valia, skatinanti filosofinį gyvenimo būdą.
Remdamiesi Sokratu ir jo posakiu: "Aš žinau, kad nieko nežinau", galima teigti, kad vidiniam keitimuisi svarbu ne pačios žinios, kurių vertingumas yra sąlyginis, o supratimas, kad tos žinios ribotos
Paprastesnė filosofija
Tikra tiesa… Istorija ši buvo prieš daugelį metų…
Vieną kartą garsus graikų filosofas Sokratas (469-399 m.pr.kr.) susitiko
gatvėje pažįstamą ir tas jam sako:
- Sokratai, žinai, ką aš ką tik išgirdau apie vieną iš Tavo mokinių?
- Palauk, prieš tai, kai Tu man visa šita papasakosi, noriu atlikti mažytį
egzaminą, kuris vadinasi "trigubas filtras". - Tirgubas filtras?
- Taip,- tęsė Sokratas, - prieš ką nors pasakodamas man apie mano mokinį,
būtų gerai, jei nors minutėlę pagalvotum ir prafiltruotum tai, ką Tu čia
man ruošiesi pasakoti. Pirmas filtras - teisingumas. Tu absoliučiai
įsitikinęs, kad tai, ką Tu man ruošiesi papasakoti yra visiška tiesa? - Ne, Sokrate, aš išgirdau tai iš vieno pažįstamo ir nusprendžiau…
- Vadinasi,- pasakė Sokratas,- Tu tiksliai nežinai, ar tai tiesa. Tada
išbandom antrąjį filtrą - gėrybingumą. Ar tai ka Tu ruošiesi papasakoti
apie mano mokinį,- tame yra kas nors gero? - Ne, kaip tik atvirkščiai…
- Taigi, sako Sokratas,- Tu nori man pasakyti apie jį kažką blogo ir Tu
nesi įsitikinęs, kad tai tiesa. Bet Tu dar gali praeiti išbandymą ir pranešti man šitą informaciją, jei ji praeis per trečiąjį filtrą - naudingumą. Ar tai, ką Tu ruošiesi papasakoti, atneš man kokios nors naudos? - Greičiausiai, kad ne…
- Tokiu atveju, jei Tu ruošiesi man papasakoti kažką neigiamo, neteisingo
ir nenaudingo apie mano mokinį, tai kam iš viso pasakoti? - Taip, Sokratai, kaip visada Tu visiškai teisus…
Būtent todėl Sokratas yra laikomas didžiu filosofu ir būtent todėl jį
visi gerbia. Ir būtent tai paaiškina tą faktą, kad Sokratas taip ir nesužinojo, kad jo mokinys Platonas permiegojo su jo žmona Ksantipe…
Po Voila samprotavimų,vaikams atėmė žadą
…todel reikia i gyvenima ziureti ne per filosofijos prizme o per filosofijos kuba