..Televizoriai: 50Hz vs. 100Hz technologija..

…Televizoriai: 50Hz vs. 100Hz technologija…

…Pratęsiu temą apie televizorius…
Perskaičiau ankstesnę temą ir joje daugiausia kalbama apie juos gaminančias firmas, brand’us, surinkimo vietas. Bet tik vienoje žinutėje kertutas savo išsamia apžvalga (ačiū jam už tai) užsiminė apie 50Hz ir 100Hz skleistinės dažnio technologiją. Norėčiau čia sulaukti tiek vartotojų nuomonių, tiek kompetetingų specialitų.

100Hz ateitis, ruosiuosi pavasari nauja telika pirkt tai pirksiu 100Hz… ir svarbiausia manau kad akis maziau gadina.

P.S.: siaip grasinosi forumo sefai kad parasius ne i ta foruma, tema bus ismesta, kazkaip TV ir bustas manau nelabai dera, nors galima prie baldu is dalies priskirti… taip kad jei nerasi savo temos zinok…

Na, su technine dalimi cia viskas aisku - 50Hz ar 100Hz, t.y. kiek kartu per sekunde el. spimdulys "perpaiso" vaizdziali televizoriaus ekrane. Visuotine nuomone taip pat aiski, kad kuo daugiau - tuo geriau. Bet realiai si skirtuma pastebesi tik tuose TV, kuriu istrizaine didesne uz 50cm. Renkantis nediduka telika, net nereikia sukti galvos del tu dazniu, nes skirtumo tikrai nepajausi, bet jei jau nusitaikei i pvz. 70cm istrizaines ekrana - tuomet reiktu rinktis tik 100Hz technologijos aparata.
Ai, ka cia apie tuos telikus… su Naujaisiais visus! Šypsena

tik 100Hz. zinoma, tai aktualiau didesniems telikams, bet, nors ant mazesniu ir maziau pastebimas perpiesimo mirgejimas, akims vistik neigiama poveiki daro. zmogaus akis nefixuoja daznio nuo 72Hz.

bloga naujiena ta, kad gana stipriai soka 100Hz teliku kaina. gera naujiena - perkant issimoketinai nelabai jauciasi Šypsena

As ne esu teliku specialistas, bet man atrodo, kad 100Hz t.y. skaitmeninis signalas. Ir kai normalus signalas yra 50Hz analoginis ir po to is jo padaroma 100Hz, vaizdas nuo to nepagereja. Pabandykite ant 100Hz paziureti dinamini vaizda labai graziai ekrana nuseja mazi kvadrateliai. Kai rinkausi sau televizoriu, buvau numates jam ~3000 Lt. nusipirkau Panasonic 72cm, 50Hz.rode geriausiai is visu iki siol patenkintas labai. Buvau pastates 5 televizorius salia, visi jie buvo prijungti prie vieno DVD. Televizoriai buvo sie: Samsung Plano, LG Flatron(lyg ir), Panasonic, Sony, Thomson. Apie pirmus du isvis nekalbu, pas Sony spalvos netikroviskos ir vaizdas toks jog viskas vyksta vienoje plokstumoje. Thomson dar teike vilciu, bet Panasonic vaizdas patiko labiausiai.

…dar kolkas nesu išstudijavęs 100Hz kainų, bet manau reikia įvertinti tai kad ir juos labai greitai išstums iš rinkos naujos technologijos. Ar verta mokėti beveik du kartus daugiau, o po poros metų išmesti ir imti plazminį?

…ištrauka iš straipsnio "Žvilgsnis į perspektyviausias 2003-ųjų technologijas":…

"2003-ieji - be kineskopų. Didžiausioje Tokijuje elektronikos parduotuvėje "Akihabara" jau neįmanoma rasti nė vieno kompiuterio monitoriaus ar televizoriaus su kineskopiniais (CRT) ekranais. Ateinantys metai bus pirmieji istorijoje, kai skystųjų kristalų ekranų (LCD) technologijos gaminiai pagal pardavimų apimtis pralenks kineskopinius ekranus."

Aš irgi nespecialistas, bet manau tiek džigito, tiek patsai nuomonės teisingos.
Esu rašęs, jog jau atrastas tobulesnis būdas negu plazminis.
Tik neatrodo, jog 100Hz jau laikytina skaitmeniniu vaizdo perdavimu. Tai skirtingi dalykai…

neteisus tu del tu hercu

pavyzdis - palygink balta ekrana, kuris bus perpaisomas 50 kart per sekunde ar 100 kart per sekunde. Ijung toki prikola ir matysi rysku skirtuma. (gali pabandyt kompe 60 hz ir 100-120 hz palygint).

bet realiai tai skirtuma ziurint normalu vaizda tai sunku pastebet ant mazu teliku. visgi teisingas pasisakymas kad labai nuo didzio efektas priklauso.

ir dar - kaip pvz monitoriui 15" 75Hz yra norma ir atrodys lygiai taip pat kaip 19" 100Hz. o va 19" 75 Hz nelabai jau ir paziuresi, per akis duoda kaip reikalas.

Tie Hz reikalingi visu pirma greitai judantiems vaizdams kiek realiau perduoti. Taciau kolkas TV laidas tranliuoja 50Hz, o kitus 50Hz tarpuose ‘sukuria’ telike esantis procesorius. Kaip zinia, kas sukurta, tas netikra. Is esmes, pastebimas dazniu skirtumas tik ziurint bojevikus, ir tai tik epizodiskai.
Numatoma pereiti prie 100Hz ir dvigubos skiriamosios gebos transliavimo, bet vis atideliojama, nors per palydova esama tokiu programu. Jei turit ‘lekste’, galbut verta ziuret TV, turincius S-video kokybe.
Bendrai, akys skiria tik iki 20Hz mirgejima, o didesnis daznis priimamas kaip pastovi sviesa- juk kaitinimo lempos irgi mirga 50Hz dazniu, bet juk to nematome, taciau tai puikiai ‘mato’ vaizdo technika.
Akims vistik sveikaiu ‘plazminis’ (skystu kristalu is tiesu) ekranas, visiskai neturintis mirgejimo. Kitas privalumas- mazi gylio gabaritai ir mazos energijos sanaudos. Pazengusiose salyse tokie TV jau uzima daugiau nei puse rinkos tarp TV didesniu nei 21". Netruks ir musuose nukonkuruot vakuuminius vamzdzius. Todel neskubu investuot dideliu pinigu i bebaigiancia savas dienas technologija.

Tik specialistai sako, kad ir nuo transliacijos kokybės priklauso. Jei prasta kokybė, tai TV nepadės.

Nu nesutinku , kad lempiniai kineskopai istorija. Juos jau stumia naujasni LCD ir kiti, bet kainos irgi…

pries puse metu isigijau nauja TV. Pirmiausia mintis buvo imt siek tiek idoka, bent 70 cm istrizaines… PRies puse metu 100Hz pasirinkimui buvo tik vienetai… KAdangi gyvenam bute, o kambariai ne ish didziausiu, tai paimem du telikus ir sulyginimo kaip i juos ziureti ne is labai dydelio atstumo, skirtumas buvo tikrai ryshkus… Apsisprendem pirkti 100HZ, nes 50 Hz nerealiai mirga ziurint ish nedydelio atstumo… Jei tv ekranas yra mazesnis mirgejimas ne taip matosi, bet jei bent 70 cm ir ziurima ne ish toli tai matosi ishkarto, ir akys pavargsta… Po to lyginom SHARP su PHILIPS abu 72 istrizaines… Ishsirinkom PHILIPS, vaizdas taip pat nesulyginamas, nors abu 100HZ… UZ PHILIPS 100HZ 72cm istrizaines ploksciu ekranu sumokejom 2899 lt…

Gerai

Faktas kad 100Hz zymiai geriau. Mirgejimas ryskus prie 50Hz kad ir ant 54cm teliko. Aisku is tolo gal to nesimato taip aiskiai, taciau akis gadina. Cia tas pats kaip monitoriuje. Pabandykit nustatyt dazni 60Hz ir poto pakeisti i 85Hz. Skirtumas akivaizdus. O del to kad tipo is 50Hz perdaro i 100Hz na sakyciau siektiek nesirisa. Tiesiog kalba turetu eiti apie mirgejima. Mirga ne perduodamas signalas o pats kineskopas, nes reciau "perpiesiamas" vaizdas.
na gal tiek mano nuomones Šypsena

Tas yra teisinga, kad televizijos transliacija vyksta 50Hz skleistine. Tie 100Hz telikai tiesiog "sukuria" tarpinius kadrus is dvieju gretimu.
Monitoriuje kas kita, cia visas principas skiriasi- dazni nustato vaizdo plokste, todel ji galima pasirinkti. TV reiktu keisti kameras ir siustuvus, viska, kad pereiti prie kitokio transliavimo daznio.

O gal geriau daryt investicijas y LCD,nei y toky nedidely privaluma kaip 50Hz TV signalo rodyma per 100Hz telika Aš nekaltas nes po keliu metu visvien mesim tuos griozdus Šypsena

paklydęs šiek tiek paaiškino apie mirgėjimą. Kad pilniaus suprastumėte, tai šiek tiek paaiškinsiu apie TV vaizdą.
Pilnas vaizdas sudaromas iš 625 eilučių. Televizinis vaizdas perduodamas puskadriais: t.y. pirmiausia lyginės, po to nelyginės eilutės. Per vieną kadrą, kurio trukmė 1/25 sekundės, spindulys perlekia kineskopo paviršiumis du kartus (pirmas puskadris 1/50 sek, antras puskadris 1/50 sek). Iš čia ir gaunasi mirgėjimas, kai kineskopas didelės istrižainės, nes akis pradeda pastebėti tarpus tarp eilučių. Esant vadinamai 100 Hz technologijai, specialus procesorius tuos du puskadrius sutalpina į vieną kadrą, kurio trukmė vis tiek pasilieka 1/25 sek. Tik dabar vietoj dviejų puskadrių po 1/50 sek, perpiešiamas PILNAS kadras du kartus. Kitaip sakant, nebesimato tarpų tarp lyginių, o po to tarp nelyginių eilučių.

PVZ: 50 hz sistema:
1 puskadris 1/50 sek:
lyginė

lyginė

lyginė
2 puskadris 1/50 sek:

nelyginė

nelyginė

100Hz sistema
kadras 1/50 sek:
lyginė
nelyginė
lyginė
nelyginė
lyginė
kadras 1/50 sek:
lyginė
nelyginė
lyginė
nelyginė
lyginė

Beje, kine yra 24 kadrai per sekundę, tačiau mirgėjimo, kaip televizoriųje nėra Šypsena

…dabar ir mąstau, kad geriau dabar už tūkstantį paimsiu 50Hz, nes kainų skirtumas tikrai ženklus, o po poros metų pakeisiu, kada LCD ir kiti taps labiau "įkandami".