Svetimo skausmo nebuna??? Ar buna???

Svetimo skausmo nebuna??? Ar buna???

Visa savaitgali praleidau prie teliko - BBC, CNN, visi rusu kanalai… Po tos baisios ikaitu dramos i darba atejau po savaitgalio nepailsejus, o isitresavus del tu baisiu dalyku. Sheshtadieni zhliumbiau ir zhliumbiau prie teliko… Tai ar tikrai nebuna to svetimo skausmo? Dzhiaugiausi tik tuo kad vyro vaiko nebuvo pas mus - nenorechiau kad vaikas matytu ta baisu smurta, lavonus, zhmoniu panika, kruvas kareiviu.
Sheimos zhmones, ar pavyko jums atitraukti vaikus nuo TV shi savaitgali? Ir kaip yra teisinga elgtis prie vaiku kai vyksta tokie baisus dalykai? Ar jiems ka nors aishkinti? Ar ishviso minimizuot visokia info? Ka atsakyt i klausima KODEL? Ar todel kad karas? Ar cecenai blogiechiai teroristai? AR ir tie ir tie blogiechiai?

kai sestadienio ryta ivirtome pas latvius i buta mano pirmas prasymas buvo ijungti TV ir ten tokie vaizdai, dar dabar akyse stovi tie balti kaip popierius nuzudytu ceceniu veidai…vienas musu latviukas skudurus su kanadiete sumetes, tai mes ziurim tuos vaizdus, o ji ir sako, kad Kanadoje nevalia rodyti tokiu vaizdu tokiu paros metu, o jeigu rodoma, tai pries tai ispejama ir tevai turi apsispresti ar vaikui tai reiktu ziureti…man tada mintis sove, galvoju, vat kaip isaiskinti vaikui, kas cia teisus, kas ne, kodel zuna zmones ir pagalvojau, kad gerai, jog niekas neklausia, nes nezinociau net nuo ko pradeti…cecenai blogieciai, lyg ir ne…rusai gerieciai, hmmm, lyg irgi ne…tai kaip tu zmogus paaiskinsi…toli grazu cia nera taip paprasta isaiskinti, tipo blogieciai ir gerieciai, dvi barikadu puses ir geris laimiAš nekaltas

Svetimas skausmas buna, nes mes to, ka patyre ikaitai ir ju artimieji negalime nei suprasti, nei isivaizduoti. Galime tik uzjausti. Kadangi pats sedejau Druskininkuose, sedejau prie interneto, varciau visus saitus: http://www.delfi.lt , http://www.lenta.ru , http://www.mk.ru , http://www.newsru.com tam kad is ivairiu nuotrupu, ispudziu ir komentaru susidaryciau daugmaz objektyvu vaizda kas ten vyko, kol valdzia nepateike oficialios ir uzglaistytos versijos.

Vaikai TV neziurejo, jaunelis jos dar ir matyti negaletu, kad ir ziuretu…Aš nekaltas

Kas keltas pasakyti labai sunku, jei is viso yra kaltu. Viena vertus, yra valdzios ir politiku nuomone, kita - paprastu zmoniu. Galeciau paklausti tu, kurie atsisake deretis su cecenais ir isake sturmuoti - ar nebuvo kitu galimybiu? Kietas Toks ispudis, kad Rusijos politiku interesai ir ambicijos auksciau ju pilieciu gyvybiu Blogai. "Mes parodeme, kad Rusijos negalima parklupdyti ant keliu" - pasake Putinas. Taip, parodeme, o kokia to zesto kaina? Jau nekalbant apie metodus - dauguma zuvusiu ikaitu - nuo paciu rusu rankos, cecenai issaudyti suviais i smilkinius budami be samones, t.y. visiskai nekenksmingi - kai buvo galima juos suristi, izoliuoti ir veliau - teisti.

Ziauriai sunku pasakyti kas kaltas. Viena vertus cecenu kova uz nepriklausomybe virto tuo, kad i valdzia prilindo ir tu, kurie elementariou verslu laike zmoniu grobima, prekyba narkotikais, etc. Kita vertus po to, ka rusai dare pacioje Cecenijoje - kaimuose zude vyrus, moteris ir vaikus, prievartavo cecenu merginas - rasti masiniai taikiu gyventoju kapai, isnaikinti istisi kaimai.

As sau uzduodu klausimus:

Ar tokioje situacijoje as tureciau smerkti cecenus - vyrus ir moteris, kuriu daugelis artimuju zuvo kare ir kurie turejo vieninteli reikalavima - nutraukti kara ir pradeti isvesti Rusijos armija is Cecenijos.

Abieju pusiu metodai man nepatinka. Bet rusai uzvire sita kose, jie ja ir srebia… Blogiausia, kad kaip visada - karo metu labiausiai kencia civiliai…

Rusijoje vyksta KARAS - tuo viskas pasakyta
o ziureti ar neziureti - Aš nekaltas aiskinti - neaiskinti Aš nekaltas

Mano 5 m vaikas tą "krikštą" praėjo pernai bežiūrėdamas kaip griuvo WTC bokštai. Nustebęs Paskui gal mėnesį buvo "alergiškas" CNN kanalui, vien pamatęs logotipą ar išgirdęs užsklandos muzikėkę, pasakydavo, kad nebenori daugiau matyti "tų baisių žinių" ir varydavo į savo kambarį. Kažkaip tada buvo primiršę jankiai ko nedera rodyti tokiu paros metu, ar ne?

Man atrodo, kad šį savaitgalį rodyti vaizdeliai buvo praėję ne vieną cenzūros filtrą ir nebuvo tokie sukrečiantys vizualiai. Tautiniai kriminalinių laidų kūrėjai kartais "pamalonina" ne mažiau drastiškais vaizdais.
Šįkart liūdna galėjo darytis žiūrint tarp ekrano eilučių: sakykim, vien jau prie nukauto teroristų vado rankos pastatytas užkimštas ir apdulkėjęs "Henessy" butelis (ir ypač komentarai koks alkoholikas buvo tas vahabitas) kelia liūdnų minčių apie tam tikrą režisūrą ir kad daug teisybės turbūt nesužinosime.

Būtent, Stebėtojau Gerai… Paprasti žmonės sužinos tiek, kiek jiems bus leista sužinoti. Gaila ir įkaitų, ir čečėnų tautos… Na, tie, kurie užėmė teatrą, žinojo, kad gyvi likti negali, bet kas dabar bus su tais, kurie dar gyvena Čečėnijoje??? Ir visa tai tik dėl to, kad valdžios šulai (rusų) negali nusižengti principams.NustebęsNustebęs

Nzn.Kas buvot rusijoje tas matet,juodaskuriu pilna visur,jie kaip skruzdes,randa maziausia plyseli ilysti.Jau girdisi prognozes,kad ir pas mus tuojau taip bus,tevelis gi pritaria.Nesu as nacionalistas,bet tarp musulmonu gyventi nenoreciau.O del to ,kad rusai prisidirbo…hmmm,o tada airiai,baskai,jankiai,serbai,albanai,turkai ir t.t. neprisidirbo?
Ten civiliu nesaude(o) ir nesprogdino(a)?
O ,kad reikejo sturmuoti ir kaniu jasno.Terorizmui priesintis galima tik taip.Be abejo uzjauciu zuvusiuju gimines ir artimuosius.

Ne apie skausma ir cecenus… Man cia dar sunku viska sudelioti i lentyneles…

Kadangi musu vaiku kambarys yra tolimiausias nuo televizoriaus kambario, tai jos ziniu ir neziurejo. Ir mes visa diena nezurejom, nes labai daug smurto ir neigiamu emociju. O siaip tai pastaruoju metu, musu vyrsnele suneramino Washingtono apyliniu snaiperis. Kazkaip ji per pusrycius nugirdo, kad grasinama vaikams, tai labai isisgando. teko net zemelapyje parodyti, kur tas Washingtonas ir kad ne jai skirtas tas grasinimas…

Mano mažoji( 4,5m) tai žiūrėjo kartu su mumis.Ji nelabai tesuprato kad tai sušaudyti žmonės.Bet žodis"čečėnai" jos leksikone atsirado.Kol kas ji žino tik kad atsitiko nelaimė- žuvo žmonės, bet pati dar niekaip nepasakoja.Mes plačiau nekomentavom.Manau kad išgirsim iš jos apie tą nelaimę vėliau.
Išties kraupius vaizdus rodė.Matėm tiesiogines transliacijas per rusijos kanalus.Ten rodė smulkmeniškiau ir baisesnius kadrus.
Šiaip tai nesinorėtų matyti to.juk žmonės žuvo- kokie jie bebūtų , betgi žmonės.
O svetimo skausmo - nebūna.Jei vieni gailisi rusų, tai kiti čečėnų.Nemanau kad žinantys apie tragediją būtų abejingi.

NeNeNeNeNe

o ash pirma parsha pamaciau =D

Aha, man irgi Ventukas uzkliuvo kazkotais Nekaltas

Vento grazhiai atrodo Niam niam