Simbolizmas literaturoje.
Taigi simbolizmas literaturoje, ka apie ji manote?
Shiandien per literaturos pamoka baigem nagrineti shita krypti. Man skaityti tekstai nelabai patiko, tik viena drama (Meterlinko "Nekviestoji vieshnia" ) paliko gera ispudi. Kiek pastebejau, daznai simbolistiniuose eilerashciuose uzkoduota geresnio gyvenimo viltis. O toje dramoje paliesti kiti dalykai.
Ka galite pasakyti apie simbolizma? Koks simbolistinio kurinio veikejas, personazas, jo savybes? Kokie simboliai dazniausiai vartojami? Ieshkojau per google apie shita literaturos krypti, shi ta radau, bet ten nera visko, ko reikia, tai ir yra dazniausi simboliai ir kurinio personazas.
mokytojos klausimus nurasei?
man atrodo, siais laikais po truputi vystosi postmodernistinis simbolizmas, kurio vienas is bruozu - ironija
Ne mokytojos Bet atsakymai i shiuos klausimus man reikalingi.
namu darbu uz kitus nedarom
savo turim
Kur ash prashiau padaryti savo namu darbus?
ROdos, neprashiau. Ash tik noriu pakalbet apie simbolizma, bet jei niekas nieko nezino apie ji, tai toks jau cia ir "Kulturos" forumas…
Mergaite,neverta karsciuotis,tas simbolizmas nera jau toks neikandamas.
Tarkim man simbolizmas - viena artimiausiu literaturos bei filosofijos krypciu.Bodleras, O.Vaildas, F.Nyce, A.Sopenhaueris yra vieni megiamiausiu kureju.
Kuo simbolizmas jau taip ypatingas? Kiekvienam savaip:vienam del nerealauis dvilypumo laiko bei buties erdveje;kitam del visisko logikos nebuvimo tam tikrose situacijose.
Simbolistai teige,kad buties esme zmogus gali tik nujausti,o ne protu suvokti,kiekviename realiame daikte ar reiskinyje gludi paslaptis,kuria gali paaiskinti tik menas. O meno uzdavinys-fiksuoti nematomus zmogaus rysius su visata.
Del zodziu-simboliu. Kiekvienas zodis gali tapti simboliu,jeigu juo nusakomas konkretus daiktas,buties esme arba abstrakti ideja.
Beto,dar simbolizme pletojama daline romantizmo ideja(idealistinis pasaulis,vienisumas,asmenybes isskirtinumas,kratymasis kasdienybes,laisves troskimas,maistas).
Ir dar,zinojai,kad simbolistai save vadino "prakeiktaisiais"? Ju kuriniu realybe buvo stichiska,miglota,neaiski. Gyvenimas jiems-tik akimirka amzinoje kelioneje
Zmogus simbolistineje literaturoje yra dvilypis,dramatiskas,neturintis pastoviu bruozu,esantis nuolatines kaitos ir virsmo busenoje, besiblaskantis tarp buties ir nebuties.Tikroji jo esme pridengiama savotiska pesimizmo,vienatves,ilgesio ar skausmo kauke.
Sakai,nepatiko simbolistiniai kuriniai? Galbut tiesiog nereiketu pasinerti giliai giliai i Tikra Simbolizma,nepervertus kai kuriu estetizmu arba romantizmu kvepianciu knygu su simbolizmo priemaisomis. Pabandyk O.Vaildo "Doriano Grejaus portreta", B.Sruogos "Dievu miska".
Tai pakankamai lengvos ir visai idomios knygutes,padesiancios tau labiau uzkibti ant simbolizmo
ziMZum rašė:
Mergaite,neverta karsciuotis,tas simbolizmas nera jau toks neikandamas.
Tarkim man simbolizmas - viena artimiausiu literaturos bei filosofijos krypciu.Bodleras, O.Vaildas, F.Nyce, A.Sopenhaueris yra vieni megiamiausiu kureju.
Kuo simbolizmas jau taip ypatingas? Kiekvienam savaip:vienam del nerealauis dvilypumo laiko bei buties erdveje;kitam del visisko logikos nebuvimo tam tikrose situacijose.
Simbolistai teige,kad buties esme zmogus gali tik nujausti,o ne protu suvokti,kiekviename realiame daikte ar reiskinyje gludi paslaptis,kuria gali paaiskinti tik menas. O meno uzdavinys-fiksuoti nematomus zmogaus rysius su visata.
Del zodziu-simboliu. Kiekvienas zodis gali tapti simboliu,jeigu juo nusakomas konkretus daiktas,buties esme arba abstrakti ideja.
Beto,dar simbolizme pletojama daline romantizmo ideja(idealistinis pasaulis,vienisumas,asmenybes isskirtinumas,kratymasis kasdienybes,laisves troskimas,maistas).
Ir dar,zinojai,kad simbolistai save vadino "prakeiktaisiais"?Ju kuriniu realybe buvo stichiska,miglota,neaiski. Gyvenimas jiems-tik akimirka amzinoje kelioneje
Zmogus simbolistineje literaturoje yra dvilypis,dramatiskas,neturintis pastoviu bruozu,esantis nuolatines kaitos ir virsmo busenoje, besiblaskantis tarp buties ir nebuties.Tikroji jo esme pridengiama savotiska pesimizmo,vienatves,ilgesio ar skausmo kauke.
Sakai,nepatiko simbolistiniai kuriniai? Galbut tiesiog nereiketu pasinerti giliai giliai i Tikra Simbolizma,nepervertus kai kuriu estetizmu arba romantizmu kvepianciu knygu su simbolizmo priemaisomis. Pabandyk O.Vaildo "Doriano Grejaus portreta", B.Sruogos "Dievu miska".
Tai pakankamai lengvos ir visai idomios knygutes,padesiancios tau labiau uzkibti ant simbolizmo
Aciu
Shiaip esu skaicius ir Dievu mishka ir Doriano grejaus portreta. Antra knyga (Grejaus portretas) man patiko, nors kartais reikdavo sustoti ir pagalvot, ka norima pasakyti. O ta pirmoji nesuzavejo Shiaip ash nesakau, kad simbolizmas neidomus ir t.t. Bet tie eilerashciai, kuriuos klasej nagrinejom, man tikrai nepatiko
Man jie pasirode per daug banalus… Nes daugumoje ju tik viena ideja - laisve. Bet cia ishskyrus, kaip jau sakiau, Meterlinko Nekviestaja vieshnia. Va.
Labai teisinga ir pagirtina Dievu miska skaityti zvakiu sviesoje
jeje nuobodus simbolizmas paskaityk Putina
jau geriau as romantizma paskaitysiu
tas simblizmas tai toks savotiskas…
mergiuzel rašė:
jau geriau as romantizma paskaitysiu
tas simblizmas tai toks savotiskas…
Nu jo, savotishkas… Nors jis idomus Tikrai idomus, tik reik ne blogas knygos shito stiliaus skaityt ir patiks turbut
Man patiko Balio Sruogos eilerasciai simbolistiniai. Ir is viso simbolizmas tikraipuikus! Man patinka kurti poetini pasauli per simbolius.
to SMIK > apskritai patartina Dievu miska skaityt ir doriano grejaus portreta. nes jei edukacines p.i.s.liavos p.i.s.liukai tai rekomenduoja moksleiviams - tai jau yra literaturos kulminacija, lyderis ir visoks kitoks gerulis.
Sklandanti rašė:
Taigi simbolizmas literaturoje, ka apie ji manote?
Shiandien per literaturos pamoka baigem nagrineti shita krypti. Man skaityti tekstai nelabai patiko, tik viena drama (Meterlinko "Nekviestoji vieshnia" ) paliko gera ispudi. Kiek pastebejau, daznai simbolistiniuose eilerashciuose uzkoduota geresnio gyvenimo viltis. O toje dramoje paliesti kiti dalykai.
Ka galite pasakyti apie simbolizma? Koks simbolistinio kurinio veikejas, personazas, jo savybes? Kokie simboliai dazniausiai vartojami? Ieshkojau per google apie shita literaturos krypti, shi ta radau, bet ten nera visko, ko reikia, tai ir yra dazniausi simboliai ir kurinio personazas.
Meterlinkas ir man atsimenu patiko. Simnbolizmas manau labai subtilus menas.
Lietuvom matai jis buvo parankus dėl politinės padėties. Atsimenu man patiko, nes ten daug paslapties, daug minčių tarp eilučių, daug vietos apmąstymam, daug erdvės fantazijai.