Na kadatai sovietiniais laikais buvo privezta tokio gero,
astraus gruzinisko prieskonio ADŽIKA.Gal zinote kur jo butu galima gauti Kaune.Tie kur parduodami lietuviski
("Valdorfo" ir kitu firmu) nei is tolo neprimena tu gruzinisku.O man buten tokiu,gruzinsku,ir reikai.Padekit,
plz.Aciu.
Gali apsiraminti su paieškom, nes nerasi - duodu 200 proc. garantiją.Visa tai kas pas mus parduodama tik gaili parodija to kas buvo tais laikais.
Aš nedidelį indelį gavau iš Krymo - žmona parvežė ir tai tikrai lygiai tas pats kas buvo ant CCCP.
Aš jau kokius 5-tus metus bandau gaminti ją, bet tai viso labo l.geras aštrus pagardas, dėl kurio pusė mano pažystamų užsirašinėja eilėn pas mane
Ir todėl šįmet jis nebus gaminamas, kad ir kokią paklausą beturėtų.Viename rusiškame www aš radau kažką panašaus - bent jau taip įsivaizduoju galutinį produktą ir jei įdomu galiu paviešinti.
Bendradarbė davė tokį receptą,
ADŽIKA:
2,5 kg pomidorų,
1 kg morkų,
1 kg saldžiųjų pipirų,
1 kg rūgščių obuolių(geriausia Antaniniai),
100 karčiųjų pipirų,
1 stiklinė aliejaus,
1 stiklinė cukraus,
1/4 stiklinės druskos,
200 gr. česnakų,
1 stiklinė acto.
Viską sumalti per smulkų sietelį ir virti 1 valandą. Pomidorus ir obuolius nulupti.(Pomidorus lupti geriausia įdėjus juos į verdantį vandenį, tada žievė lengvai atšoka).Kai košė atšala į ją įpilti acto, sudėti česnakus ir uždaryti.
Šitas receptas buvo ir man pradinis, bet jau po pirmūjų metų buvo atsisakyta nuo jo, nes jame iš principo nėra pagrindinių adžikos ingradientų - kindzos, ombalo (mėtos atmaina) ir yra saldieji pipirai, kurie gadina reikalą.
Šiek tiek pakeitus šį receptą, pagardas gaunasi panašus į tai ko reikia - vietoje obuolių naudojamos kaukazslyvės.
Vadinasi kaip supratau obuoliu nereik kaip ir saldziuju pipiru.O tu special prieskoniu-kindzos, ombalo parduotuvese prieskoniais prekiaujanciais buna?Ir kiek ju reik deti,kad paskui kartais nepadaugintum Acta skiest
ar taip is butelio ir supilt stikline ? Koki acta naudoti?Nes dabar tu actu ivairiausiu yra-obuolinis,vyno ir t.t. Kiek tu kaukazslyviu reik deti?
Vadinasi kaip supratau obuoliu nereik kaip ir saldziuju pipiru.O tu special prieskoniu-kindzos, ombalo parduotuvese prieskoniais prekiaujanciais buna?Ir kiek ju reik deti,kad paskui kartais nepadaugintum Acta skiest
ar taip is butelio ir supilt stikline ? Koki acta naudoti?Nes dabar tu actu ivairiausiu yra-obuolinis,vyno ir t.t. Kiek tu kaukazslyviu reik deti?
[/quote]
Kindzos kol kas pilna Kalvarijų turguje ir ji yra pigi. Ombalo pas mus nėra, todėl vietoje jo galima naudoti mėtą arba melisą. Kindzos tikrai nepadauginsi kiek jos bedėtum .
Acto nereikia skiesti, bet skaniau kai naudoji žolelėm kvėpintą 5 proc. actą.Pvz. aš tam reikalui naudoju vokišką Burkchardt firmos actą, kurio būna Maxima ir jis yra nebrangus.
Kaukazslyvių nėra ko gailėti, o jų turėtų būti tiek kiek gautūsi obuolių masės.Tik jas reikia išvirti iki tiek, kad atsiskirtų nuo kauliukų,o tada pertrinti per duršlėką,kad liktų tik tyrė.
Gali jau dabar autis batus sesti i pirma pasitaikiusi mikra ir lekti i bazes. Pries pora savaitciu kaip tik ten ADZIKA ir pirkau. Tiksliai nepasakysiu kuriam sandely, bet einant link mesos sandėlio - turgaus yra toks maisto sandėlys ir ten toks berysio kioskelis yra "prieskoniai". Paklausk, tikria tures, jei dar neispirko.
Į plovą reikia dėti zira (romos kmynai) ir barabarisą (auga ir pas mus tokios juodos uogytės ant dekoratyvinių krūmų).
O apie plovo g-bą gali pasiskaityti čia: http://asiacooking.narod.ru/kulinar/uzb/plov.html