ziuriu kad pagrindines temos cia apie kates ir shunis, dar kokia vovere ar sinshiliuka prisimenate, tai ash tada biski i kita puse: gal kas zinote daugiau prieskoniu, kuriu seklu butu galima nusipirkti ir lietuvoje. kolkas mano galvelej ir ne tik joje yra toks sarasas:
vienmeciai- mairunas bazilikas krapas kmynas kalendra pipirai dashiai (pastarieji pasirodo gali buti ir daugiameciai, pvz kalninis dashis kuris yra stipresnis ir geriau atstoja pipirus)
dvimetis- petrazole salierai
pasidalinkite savo patirtimi ir ziniomis, gal ka auginate vazoneliuose ant palanges, ir dziaugiates ivairiais aromatais istisus metus?
As noreciau auginti bazilika, mairuna, raudoneli vazonelyje. Maciau kad pardavineja maisto prekiu parduotuvese prie darzoviu, bet klausimas ar sitie ilgai laikys? Nenusigaluos po keliu dienu? Ar geriau pirkt seklu ir paciam issiauginti?
as bazilika ir mairuna auginu vazonelyje is nupirktu seklu, gal isaugs ir savu turesiu seklu. bet pakolkas auga. tik tiek, kad tai vienmeciai augalai, tad jie vis tiek anksciau ar veliau nustips. o raudonelio vazone dar nebandziau, jis pas mane sode auga, bet turetu gerai ir vazonelyje augti, manau.
Baziliku ir mairunu sodinuku yra pirkti turguose, pvz. Kalvariju. Vnt kaina iki 1 Lt. Juos ir auginu vazone. Pernai rudeni, is balkono i kambari inestas mairunas, pratempe iki Nauju Metu.
mazai noriu buti prieskoniu karaliene. xixixi. kaip toj pasakoj prie geldos su auksine zuvele- noriu buti juru karaliene) tikiuosi prie savo geldos neteks sugrishti.
Dar galima auginti lauro kruma. Ant palanres puikiai augs. Seklu galima, kad ir zvaigzdanizio gauti, bet ar pavyks uzaugint nezinau. Taip pat garstycios seklos, bet kad aaugalas didelis isbujoja, nebent sodelyje…
Imbiero sakni kuria parduoda parduotuvej irgi galima pasisodint.
o kur tokiu seklu gauti? na lauro kruma tai maciau senukuose pirkti, bet zvaigzanyzi ir garstycia? ir idomu, apie pastaraja nezinau ar jos seklos vartojamos? idomu
Garstycios seklu buna toi pacioj maksimos, butent is ju ir daromos garstycios, kai jas sumala. Zvaigzdanizius neprisimenu kur pirkau (siaip tai yra tas pats kaip ir anyziai)
Šiaip tai ir taip daug jau prirašyta ką galima auginti ir realiai tinka naudojimui.
Nėra mūsuose tradicijų maisto ruošime naudoti daug prieskonių
Asmeniškai aš prie visų šitų išvardintų paminėčiau blakinę kalendrą (kindza- koriandras) ir italų virtuvėje labai populiarią ruccola. Kol kas jų pats neauginau (bet turiu iš kur pasiimti išaugintų), bet jau sėklų turiu ir kitamęt tikrai auginsiu sode.
O štai ko labai ieškau tai :
1.Tarchunas (prie sūrio patiekalų)
2. gruziniškai Ombalo - Tkemali padažo g-bai.
Issiauginau chili pipiriukus du (seklu dar turiu) - na tai greiciau malonumui, o ne vartojimui (nors galima bus suvartot) apie kitus prieskoninius augalus, nelabai galiu ka pasakyt neidomu bambukas dar pas mane auga, bet as jo nevalgysiu
Sakai malonumui ? Ir kas gi tai per malonumas - bandysi kam nors keršyti ir dametinėti į maistą
P.S.Aš prieš porą metų irgi buvau užsiauginęs 2 tokius krūmiukus (jeigu kalba eina apie tuos pačius nago dydžio vaisius - originale jjie vadinasi peperoni) adžikos gamybai. Sudžiovinau, sumaliau ir labai labai mažais kiekiais naudoju nekuriems kitiems patiekalams,bet neduok dieve užpilsi daugiau,arba papuls į akis tai tada bus vargas
siaip tai buvo mano siuometinis nevykes bandymas. ji panashi savo isvaizda i meta ar vaistine melisa (gal ju hibridas greiciau), bet skoniu tai pastarosios ja pranoksta visiskai. kai pasidariau arbata, tai smirdejo vos ne kates kakuciu, gal del to ji taip ir vadinasi. gal kam sis prie skonis ir patinka, bet man tai jau ne neverta, manau ne nebandyk.
as irgi auginu kazi kokius labai astrius. bet manau labai patogu juos deti i sriuba, ypac jei astresnia darai, tai tas astrumas pasiskirsto ir ne taip smarkiai jauciasi. kitur tos astrybes tai nelabai idesi, nors tiesa labai tinka marinuoti agurkus. juk kuo astresnis marinatas, tuo
Jooo, sunku cia tau gauti konsultaciju. Na bet visko gi ir neissiauginsi. Mane tai tenkina tai, kad arbatzoliniu keleta rusiu uzsiauginu sode visai ziemai.
na pasirodo ne su savim visgi kalbuosi…malonu kad uzklydot man patinka eksperimentuoti ir gal kas uzaugs is tu seklu, vilniuj turbut rasciau kardamono seklu, kaune niekaip…visur maltas. aciu uz uzuojauta taip sakant