Paul Thomas Anderson SALDYMEDŽIO PICA (Licorice Pizza, 2021 m.)

Paul Thomas Anderson SALDYMEDŽIO PICA (Licorice Pizza, 2021 m.)

Apdovanota britų BAFTA prizu už geriausią originalų scenarijų. Laukiame Oskarų…

Apie filmą PAUL THOMAS ANDERSON:

https://www.7md.lt/kinas/2022-02-25/Isimylejimas–didziausias-gyvenimo
-ivykis

https://www.forumcinemas.lt/event/308316/title/saldymed%C5%BEio_pica/

https://www.apollokinas.lt/event/4193/title/saldymed%C5%BEio_pica/

https://multikino.lt/filmai/saldymedzio-pica-licorice-pizza

https://cinamonkino.com/mega/filmas/saldymedzio-pica/lt

https://pasaka.lt/filmas/saldymedzio-pica

https://skalvija.lt/filmas/saldymedzio-pica/?show=229063

https://www.garsas.lt/filmas/saldymedzio-pica/

Sakoma, kad esant stresinei ar tiesiog įtemptai gyvenimo situacijai, geriausia veikti įprastai, dirbti kasdienius darbus. Pasirodžius eiliniam Paul Thomas Andersonfilmui, tą ypač palanku daryti. Karo fone – šviesus, nuotaikingas, komiškas meistro filmas tikrai tarsi specialiai skirtas kilstelėti nuotaiką.

Lyg labai jau paprastas siužetas. Pasitikintis savimi 15-etis Garis, pamato žavią Alaną ir akimirksniu įsimyli. Jam visai nė motais, kad mergina paaiškina, jog dešimtmečiu yra vyresnė ir draugystės pradžioje žvelgia į naująjį draugą gerokai iš aukšto. Tikrai didelės meistrystės dėka, jaunuolių tarpusavio ryšių istorija rodomais 1973 metais (būtent tais metais ir vyko ekrane matomas naftos embargo) yra tokia įdomi, nuotykinga. P.T.Andersonas pasižymi gebėjimu vidutinius, prastokai vertinamus kino mene aktorius paversti kur kas solidesniais. Ypač ryškus pavyzdys buvo su lygiai prieš 2 dešimtmečius sukurtoje komedijoje "Punch drunk love" (mūsuose "Apgirtę nuo meilės"), kur sužiba netikėtomis talento spalvomis iki tol vertintas kaip lėkštas komikas ADAM SANDLER. Kilstelėjo kaip kino menininko kartelę ir garsiąjam TOM CRUISE sėkmingiausioje komedijoje "MAGNOLIJA". Ir "Saldymedžio picoje" įžiūriu, kad režisierius pagrindiniams aktoriams pasirenką visai ne holivudiškos išvaizdos porą. Garį vaidinantis COOPER HOFFMAN – būdingas Amerikai apkūnus paauglys, Philipo Seymouro Hoffmano, kuris filmavosi beveik visuose Andersono filmuose, sūnus, aktorė ALANA HAIM, vaidinanti tarsi save, žydaitę, yra puikios figūros, bet prie veido reikia šiek tiek įprasti – ne standartiško grožio jis.
Paul Thomas Andersson kuria labai įvairių žanrų filmus. Ne vien komedijas. Ir yra gaila, jog toks klasiškas kinom autorius negavo nė vieno Oskaro, nors jis ar jo filmų dalyviai buvo nominuoti net 11 kartų.

Kokią pagarbą rodo režisieriui ir scenaristui aktoriai matosi ir “Saldymedžio picoje”. Nei iš šio, nei iš to viduryje filmom pasirodo epizodiniame vaidmenyje Oskaro laureatas Sean Penn. Gal kas nežinote, kad atsitiktinai buvęs Kijeve, kai prasidėjo karas, dabar ši Holivudo žvaigždė kuria filmą apie dramatiškus įvykius Ukrainoje.
Tame pat epizode atpažįstama ir pop muzikos garsenybė Tom Waits. Pasirodo, jis kalba, šūkauja lygiai tokiu balsu, kaip ir dainuoja Šypsena Dar vėliau filme ir dar labiau bravūrišką vaidmenį turi šiuo metu ypač geidžiamas aktorius Bradley Cooper. Perukas ir priklijuotos žandenos nesugeba padaryti neatpažįstamą jo gilų žvilgsnį. Tokio lygio žvaigždės nesifilmuoja antraeiliuose vaidmenyse, jei filmo nekuria tokie maestro kaip Paul Thomas Anderson.

Jaunuoliai vis išsiskiria dėl interesų konfliktų. Bet jų jau toks likimas, kad negali vienas be kito. Ir finalinis kadras, kai Alana ir Gary bėga šaligatviu gatvėmis ir mes žinome, jog būtinai – vienas į kitą, atrodo yra banali klišė. Bet ne P.T.Andersono filme.

Retro atmosferą puikiai pagardina sodrus muzikinis takelis. Be įvardytų filme The doors, galime girdėti tokias laikmečio žvaigždes|: Nina Simone, garsiausia dueto Chris Norman ir Suzi Quatro daina “Stumblin’in”, Bin Crosby, Sonny & Cher, Chuck Berry, Paul McCartney and The Wings, Dawid Bowie, Blood, Sweat and Tears ir kt.