Neil Jordan SĄŽININGAS VAGIS
Atrodė nebus geresnės Kalėdinės dovanėlės kinomanams už Tarantino šėliojimus (kitiems, žinoma, "Žiedų valdovas". Bet ne. Pasirodo, galima rasti šia proga ir ne vienintelį Quentiną – yra ir daugiau nesmigusių, neišsikvėpusių kietuolių, kurie gali sukurti šventę kino salėje, nuoširdų džiaugsmą dėl jų sugebėjimo linksmintis ir, aišku, linksminti visus, kas prisijungia prie jų. Toks yra airių režisierius ir scenaristas Neil Jordan. Daug kam jis, tai stilingojo "Interviu su vampyru" ar tradicinio, bet "gerai sukalto" bene naujausio mūsų ekranuose rodyto "Meilės romano pabaigos" autorius. Aišku, mažai rastųsi nemačiusių jo įdomios komedijos "Mes ne angelai", kuriame, sakyčiau, tik SEAN PENN savo stichijoje. Ogi iškeltoji šiuo filmu į žvaigždes DEMMY MOOR pasirodė esanti netalentinga, ir asų asas ROBERT DE NIRO vėliau tik patvirtino savo beviltiškumą komedijose…
Betgi man NEIL JORDAN – visų pirma reto plastiškumo, sujungto su puikiu scenarijumi, jautraus filmo Crying game autorius. Įspūdžio, kurį paliko šis filmas negaliu pamiršti iki šiol…
Laimė, 2002m datuojamas Sąžiningas vagis (The good thief) – iš tos pačios "serijos". Kaip sakiau – tiesiog dovanėkė, ne filmas. Kodėl gi? Atsakau – jei mėgsti filmus, kurie pašvesti kokiai tai gudriai operacijai (aišku, dažniausiai kriminalinei), kuriuose kūrėjai visomis išgalėmis stengiasi pateikti visą pasiruošimą, vykdymą ir pasekmes šių veiksmų, ir negauni tokį lėkštybės įsikūnyjimą, kaip "Oušeno vienuoliktukas", ar nerimtumas, kaip "Apgavikai", tai filmas, visa galva pranokstantis paminėtus bei gausybę kitų, YRA ŠVENTĖ. ŠVENTĖ, kad ne visi kūrėjai, nors būtų jie tokiomis įžimybėmis, kaip Steven Soderbergh ar Ridley Scott, rodo savo "išsikvėpimą. Neil jordan – nė iš tolo.
Ir gaila, kad Lietuvai ACME pateikia tik vienintelę kopiją (antrą savaitę rodomą tik AKROPOLYJE), kad visai dar niekas iš pripažintų vertintojų nesugebėjo atkreipti kinomanijos dėmesį, jog PRIVALU PAMATYTI ŠĮ DARBĄ.
O jis, patikėkite, tikrai pavykęs. Filmas sukasi apie praeityje buvusį labai kietą sukčių ir vagį Bobą. Šiandien jis gerokai degradavęs, įsitikinęs, jog sėkmė fatališkai jį aplenkia. Įspūdingas žinomos Holyvudo žvaigždės Nick Nolte vaidmuo. Su kuo jo persoažą galimą būtų palyginti?
A,… žinoma, su visiems įsimintinu JEFF BRIDGESO Big Lebovsky brolių Coenų filme. Toks pat pavėpimas, nuolatinis humorėlis lūpose, gyvenimas, tarsi plaukiant pasroviui. Tiesa, išoriškai panašų LebovskĮ nepavadinsi vagimi, o ir čierką jis vartojo. Bobas – deja, badosi…
Sako, kad Nickui Noltei buvo nesunku vaidinti. Gyvenime jis turi didžiulių priklausomybės nuo alkoholio problemų, yra nuolatinis specializuotos klinikos pacientas.
Į kompaniją "filmo ašiai" irgi pasitelkta ne mažiau spalvingų ir gerai žinomų žmonių. Tai ir tradicinis prancūzų kino policininkas TCHEKY KARYO, epizode rodosi daug laurų turintis RALPH FIENNES, pagrindinį jaunos vilioklės merginos vaidmenį kuria niekam nežinoma gruzinė (beje, išsamiai prifarširuotose titruose galima užtikti ir lietuvio ausiai artimų pavardžių, pvz. Liutkus Na, ir jei dar kai ko nesudominau, tai baigsiu apie aktorius tuo, kad rusų elektronikos genijų Vladimirą stilingai vaidina ne kas kitas, o "Katytė juoda, katinas baltas" (man, labiau tiktų "Pogrindžio"
autorius pats EMIR KUSTURICA. Nors sprendžiant iš filmo, šį garsųjį bosnį reikėtų greičiau vardinti, kaip keliaujančios po pasaulį muzikinės grupės gitaristą (gaila, negastroliavo Lietuvoje dar
) Tarsi tai patvirtinant, paskutiniame Berlyno festivalyje Emir Kusturica pristatė ne ką kitą, o savo dokumentinį filmą apie šios grupės vojažus ( a la "Buena Vista Social Club" ). Tai rašau ir dėl to, jog "Sąžiningąjame vagyje" Neilas Jordanas įbruka Emirai Kusturicai… gitarą, ir šis "groja" vėl gi ne ką kitą, o neužmirštamą gitaros karaliaus Jimio Hendrixo atliktą JAV himną
Patikėkite, atrodo natūraliausiai. Taigi, priėjus prie muzikos, negalima nepasakyrti, kad geram režisieriui, matyt, neišeina dirbti be gero muzikinio takelio (Tarantino šiuo atžvilgiu tikrai ne vienišas). Bobas sugeba išlazdavoti Prancūzijos rock-n-roll karalių Džony Holidėjų, pilna geros muzikos, visokių Prahos simfoninių orkestrų. O pagrindinė muzikinė tema – nepakartojamo balso tembro LARRY COHEN daina. Skiriasi nuo "Kill Bil" nebent tuo, jog muzikinis fonas "leidžiamas" aiškiai tyliau, ryškiai stengiantis neužgošti…
Filmas uždegantis, nors ne greito tempo, verčiantis kuo toliau, tuo labiau sekti veiksmą, neduodantis išankstinio "išganimo" – nuspėti kuo visa tai baigsis. Aš gi, kaip visada, prirašiau nemažai, bet išvengiau bet kokio siužeto pasakojimo Jums. Laikau tai niekinga praktika, mažinančia filmo vertę pirmą kartą žiūrinčiajam. O pamatyti tą kriminalinnę operaciją, manau, tikrai verta. Jau vien dėl to, kad per lapkritį-gruodį "užgriuvusių" lietuvišką kino repertuarą įžymių kino autorių gausybėje (netgi "Pats Baisiausias filmas 3" – garsaus autoriaus, kurį apkalbėjome temoje "Matrica-3", darbas. Deja, "BANGOS" kinomanai net nesiteikė komentuodami filmą jį paminėti. Skaudu, kad taip yra) Neil Jordan išlaikė savo gerą vardą. Ne taip, kaip kai kurios garsenybės – naujausiuose filmuose tapusios tarsi savo paties lygio šešėliais…
P.S. Kada aptarinėjome stilingąją JAV nepriklausomųjų "SEKRETORĘ", skambėjo skundai, jog trūksta reklamos. Betgi tada dar nebuvo taip nyku, kaip su "SĄŽININGU VAGIMI" – visiškai jokio dėmesio spaudoje. Ir jei ne distribiutorių pareklamavimas, kad filmas debiutavo TORONTO bei SAN SEBASTIANO festivaliuose, būčiau abejojęs, ar jis kuo tai skiriasi nuo kitų. Laimei, nuojauta neprigavo…
maciau.
na tiek pagyrimo zodziu gal ir neislausiu, bet keiciu visokius trilerius smilerius i toki filma
9/10
nutsa kukhianidze - visai neblogai lakstė ‘kinomaniškame’ filme ‘27 missing kisses’. ir balsas jos labai prikolnas
o ‘good thief’ tai man iskart labai labai ‘nekomerciškas’ pasirodė, dar pagalvojau pamenu, kad jei rodys pas mus, tai figuški- niekam nepatiks, nes nieko neturi, kas pritrauktų lietuvių mases. ką padarysi… ‘vsech galodnych nenakormiš’ kaip sakoma
na suintrigavote
Neįsidėmėjau šios gruzinės pavardės šauniame jos tautietės filme “27 prarasti bučiniai” vaidinusios nenuoramą vilioklę paauglę. “Sąžiningame vagyje” – tai jau nebe paauglė, ir, matyt, būsima kino žvaigždė, jei jau N.Jordanas filmuoja…
Taigi, vis neduoda primiršti “Sąžiningo vagies”, - išskirtinio filmo lietuviškajame repertuare, prie kurio visiško sužlugdymo prisidėjo ne vien distribiutoriai (savo reklama), rodytojai (ignoravimas), bet ir internetas – delfi, omni, banga (nesiteikė net pareklamuoti jiems prieinamomis priemonėmis), - atrodytų, šalutinės aplinkybės. Štai trečiadieninė KINO KLUBO paskaita SKALVIJOJE. Tema “Psichologija kine”. Labai naudingi kinomanui teorizuoti šios srities filmų aspektai, pateikiami Muzikos Akademijos kino specialybės dėstytojos kritikės Živilės Pipiytės. Kaip pavyzdžius parodžius gabalus iš 1967m F.Felini (8,5), I.Bergmano filmų, skelbiama, kad sekantis bus 1954m ALFRED HICHCOCK’as ("Rear window":
“- O, jėzau”, - nesusilaikė netoliese manęs sėdinti moteris. Aišku, spontaniškai reagavo į filmo metus.
Viduje aš didžiai nusižvengiau iš žiūrovės. Ne todėl, jog žvilgterėjęs pamačiau, kad ji pati gimė tikrai ne vėliau už filmą. Todėl, kad nežinojimas esmės, juokingai pakiša koją ir apkvailina žmogų. Taip atsitiko pasak spaudos šiemečiame naujametiniame “Metamorfozių” koncerte, skirtame kino muzikai. Diktorei kino studijų, praeities žvaigždžių pavardės tapo “neįkandamu riešutu”.
Taigi, bent kiek save gerbiantis kinomanas niekada nereaguos taip į Hichcocką, žmogų, kurio mirties 25-io datą kitais metais galėsime pažymėti, ir apie kurį, kaip kriminalinio kino autorių, galima teigti, kad tokie genijai gimsta kartą per šimtmetį.
http://www.bite.lt/plius/bendravimas/klubai/2club.club_f_reviews/462.7
3742.328…-=(873363726
Kaip turi Lietuva krepšininką apie kurį taip sakoma, visai nepriklausomai kokiais rezultatais ir kada jis baigs karjerą. Ogi britų režisieriui, turinčiam ir neoficialų karaliaus titulą, negalioja tokie kriterijai, kaip : “apie ką filmas”, “kelintais metais kurtas”, “kas jame vaidina”, “spalvotas/nespalvotas” ir pan., ir t.t. – tiesiog nuo pirmų minučių kiekviena savo ląstele pajunti, kad žiuri klasišką filmą, kad viskas, kas rodoma ekrane – JĖGA.
Nenuostabu, kad mano nebejauna kaimynė, bet pradedanti kinomanė, žiūrėjo gabalą tos “senienos” išsižiojusi iš susidomėjimo, o kada Živilė pranešė, kad kitas gabalas – 1945m “Spellbound” ("Apžavėtas", jau tylėjo. Ką jau čia besistebėsi, kada šitam filmui įsimintinai neordinarią scenografiją sukūrė pats SALVADORAS DALI – o aš maniau, kad jis yra dirbęs kine tik su Luis Bunuel’iu. Hotchcocką dabar aktyviai vaizdajuostėse leidžia rusai – kas domisi gali paieškoti videotekose…
O ką visa tai bendro turi su NEIL JORDAN’u? Ogi tai, jog jei kas ne anglosaksiškoje visuomenėje galėjo prilygti Alfredui Hičkokui, tai buvo prancūzas Jean Pierre Melville Ir būtent jo 1955m filmo Bob Le Flambeur, pritaikius šioms dienoms, perdirbinį “Sąžiningas vagis” ir sukūrė Neil Jordan. Ir vienintelė, kuri tinkamai spaudoje atkreipė į tai dėmesį, buvo minėta Živilė Pipinytė:
http://www.culture.lt/7md/?leid_id=596&kas=straipsnis&st_id=28
16
Esmingiausia, kad ji užtikrintai nurodo, kodėl puikus filmas yra "pasmerktas pralaimėti" Lietuvoje, kodėl jis demonstruojamas "nepatogiausiu žiūrovui" laiku (šią savaitę AKROPOLYJE – 21.15val.).
Negalėdamas ir nenorėdamas su tuo susitaikyti, pateiksiu S.MACAIČIO mintis, kurias jis rašė, pristatydamas žiūrovui PRANCŪZŲ Naujosios bangos kriminalinių filmų meistrą Melville:
"Mylimas prancūzų Naujosios bangos autorius kurį laiką buvo užmirštas, tačiau pastaraisiais dešimtmečiais vėl sugrįžta į kiną, nors ne visada tiesiogiai - per Johno Woo, Quentino Tarantino, Martino Scorseses filmus. Ilgam įsiminiau Francois Truffaut frazę apie Melville
į: "Kai jis išgirsta žodį "revolveris", iškart siekia kultūros". Žaisminga garsaus posakio parafrazė tiksliai atskleidžia Melvilleio stiliaus esmę - kriminalinėms istorijoms jis visada suteikdavo mito atspalvį ir egzistencines potekstes. Benaršydamas po savo popierius radau labai įdomų tekstą - Johno Woo pamąstymus apie Melville
io stilių. Negaliu susilaikyti nepacitavęs kelių garsiojo "Kilerio", "Sulaužytos strėlės", "Kalbančių vėjui" autoriaus minčių.
Woo rašo: "Melvilleis man yra Dievas.</b> Aš jį atradau kartu su "Samurajumi", kuris pasirodė Honkonge 8-ojo dešimtmečio pradžioje. Būtent šis filmas išgarsino Azijoje Alainą Deloną. Man tai buvo tikras šokas. Buvau pritrenktas jo naujoviško labai subtilaus stiliaus ir amato. Melville
is man pasirodė tikras džentelmenas: istorijas jis visada pasakoja labai "kietai", ramiai ir persmelkdamas jas filosofija… "Samurajus" labiausiai iš užsienietiškų filmų paveikė Honkongo kiną, bent jau jaunąją kartą. Prieš jį jaunimas domėjosi Cliffu Richardu arba Elvisu Presleyu, karatė filmais. Po "Samurajaus" jie atrado naują elegantiškumo, stiliaus formą. Tada aš nešiojau ilgus plaukus, bet pamatęs "Samurajų" trumpai kaip Delonas nusikirpau plaukus ir pradėjau ryšėti kaklaraiščius. Tai filmas, kuris labai paveikė mano kartą. (...) 7-uoju ir 8-uoju dešimtmečiais mane taip pat labai paveikė egzistencializmas. Jį aš atradau ir Melville
io personažuose. Tai žmonės, kurie nuolat kažko ieško. Aš mėgstu tą vienatvę, kokią patiria Yvesas Montand
as filme "Raudonasis ratas".(Mačiau tą filmą dar prieš porą dešimtmečių. Jo fantastiško įspūdžio negaliu pamiršti iki šiol – K.) Jis vaidina alkoholiku tapusį buvusį policininką, kurio iš tikrųjų niekas nesupranta. Tokius dalykus galima aptikti ir graikų tragedijose. Visa tai labai giliai paveikė mano filmus. Mano personažai dažnai yra vienišiai, tragiškos figūros, kurių laukia pasimatymas su mirtimi…"
Tiek prirašiau ir pacitavau tiems, kas norėtų išvysti atšvaistus, likučius šių didžiųjų autorių. To yra NEILO JORDANO "SĄŽININGAME VAGYJE"
Kertuk, ar pats matei ?
~
Recenzijas permeciau akimis, tiek daug zmones siais laikais (ir tuo labiau internete) neskaito
~
Filmas pasirode ispustas, aktoriu vaidyba - dirbtinoka ir nenaturali (tuo sukaustytu judesiu bei dirbtiniu situaciju, ‘labai reiksmingu’ fraziu), o pats siuzetas nevykes. Pliusa duodu pabaigai - grazi.
Ziurejau praeitais metais, spalio men.
Vertinu: 5 / 10
Pasirodo, yra ir skaitančių (kiek kitur parašyta).
Nežiūrint požiūrių į parašymus skirtingumą, labai paprašyčiau pasistengti ir perskaityti mano rekomenduojamą Živilės Pipinytės recenziją. Manau, daug kas paaiškinta į tą pusę, kad su vertinimu 5/10 neišeina sutikti…
Aciu kertukui uz rekomendacija! Be jos turbut buciau praleides si puiku filma!
Sis tikrai geras pavyzdys Steven Soderbergh kaip galima idomiau pastatyti tokio zanro filma. O prikisus toki kieki zvaigzdziu i The Good Thief (kaip Oceans 11)speju kad jo sekme butu dar didesne …!
padovanok sia savaite "lyshnas" 48 valandas.
Tai cia siaubo filmas?