mokesciai sveicarijoje
gavau darba sveicarijoje su visai padoriu atlyginimu. tik va baisoka man kiek nulups mokesciu gal kam teko susidurti su sveicaru mokesciu sistema?
gal galima sumoketus mokescius veliau atgauti?
Sveicarija yra tokia salis kur mokesciu moket nereik, visomus socialinemis garantijomis turi rupintis pats. tiek.
Nu blyn… Kasdiena vis naujienos
Mokeschiu nereikia moketi
… Mieloji, neklaidink zhmoniu jeigu neturi zhalio supratimo.
Jeigu dirbi legaliai, tai mokesi mokechius kaip geras Suma priklausys nuo Kantono, kuriame dirbi… Pachiam dar reikes moketi sveikatos draudima.
Kai as sakau, kad nera mokesciu as turiu omenyje kad is tavo atlyginimo tau beveik nieko neiskaiciuoja. Na gerai, duosiu pavyzdi, mano draugas popieriuje uzdirbdavo 4300 euru , o i rankas iseidavo 4200 e. taigi, kaip matai praktiskai nieko. Taciau !!! kiekvienas yra priverstas pats rupintis visomis socialinemis garantijomis, isigyti draudima ir pan, o tai nemazai kainuoja. bet situ skaiciu as nezinau. siaip jei tau siulo darba, tai turetu suteikti ir visa informacija.
Viska atskaichiuoja ish tavo atlyginimo. Antra, eurais dar Shveicarijoje
nemoka Vis dar Shveicarishkais frankais. Nezhinau kur ir kuo dirba tavo draugas, bet ash chia velku lazha
jau 3 metai (legaliai), todel
nepyk, bet tavo informacija man skamba kaip "viena bobute sake". O mokeschiu dydis priklauso nuo kantono. Ciuricho kantone sumoje ash moku apie 24% plius dar pats moki privaloma sveikatos draudima. I tuos procentus ieina ir ivairus mokeschiai, ir pensijiniai atidejimai…
labai dekui uz informacija.
kol kas zinau kad reikes moket 5.05 procento soc draudima (tipo pensijai) bei 1.65 procento arbeitslose(cia neisivaizduoju kas per zveris tai parasyta darbo sutartyje. bet apie joki pajamu mokesti neuzsimenama. kai paskaiciau istatyma tai lygtais tureciau moketi dar maziausiai 12.5 procento pajamu mokescio ar kazko panasaus. galiausiai neapsikenciau ir parasiau darbdaviui, kad isaiskintu man viska mokesciu klausimais
siaip ar taip logiskai pamascius pajamu ir soc draudimo mekescius turetu grazint ar ne?
ash chia velku lazha
jau 3 metai (legaliai),
Dirbi kvalifikuota darba?
Tiesa sakant man su ta sveicarija man nei sis nei tas gavosi - pries dvi savaites sugalvojau vaziuoti, pries tris dienas gavau darbo kvietima, darbas prasideda vasario pirma, vakar nuvaziavau i ambasada - laukti 4 savaites.
nzn ka daryti.
Kadangi mokeschiu sistema yra pakankamai komplikuota,
todel , kad atsakyti tau vienareikshmishkai, reikia zhinoti : su kokiu darbo leidimu dirbsi (A,L ar B), kuriame kantone, ar pilna darbo diena, koki darba etc etc etc Shtai tau keleta linku ir pasistudijuok:
http://www.estv.admin.ch/data/ist/d/index.htm
http://www.swissinfo.org/sen/swissinfo.html?cat=3&subcat=303&siteSect=821 #hierSubCat