„KOVOTOJA“ (The women king)

Nesu afrikietiško kino mėgėjas. Maždaug prieš dešimtmetį „Kino pavasaris“ reguliariai pristatydavo mums jų egzotišką kiną. Kadangi ten vyraudavo etnografiški, folkloriniai mums tolimo žemyno šalių papročiai, siekiant stebinti Vakarus tradicijų kitoniškumu, o kinematografiniai dalykai nusikeldavo į antrą planą, nesižavėjau tuo „juoduoju Afrikos kinu“.

Holivude sukurtoje „KOVOTOJOJE“ taip pat egzotikos netrūksta, bet vis tik dėmesys nukreipiamas į patį kiną ir jo pagrindinę esmę – istorijos perteikimą. O tai atlikta tikrai kokybiškai – ne veltui filmas skaičiuoja daugiau kaip 100 įvairiausių nominacijų pasaulio kino forumuose. Tiesa, pačių prizų gavo nedaug. Dabar įdomu, ar gaus britų kino akademijos metų apdovanojimus BAFTA už geriausią režisūrą bei pagrindinei aktorei VIOLAI DAVIS (vadė Nanisca). Ji priklauso neskaitlingam menininkų ratui, gavusiems visus įmanomus populiaraus žanro apdovanojimus – kino OSKARĄ, muzikos GRAMMY, teatro TONY, televizijos EMMY ! (Galiu paminėti keletą šio klubo narių – Andrew Lloyd Weber, Tim Rice, John Legend, Whopy Goldberg, Audrew Hepburn. Iš viso istorijoje yra dabar 18 tokių menininkų).

Yra kiek pritempta tezė „pagal tikrus įvykius“. Iš tiesų filme tikra, kad egzistavo tokia karalystė Dahomėja nuo XVII a. pradžios. Jos nebeliko tik prieš maždaug 150 metų, kai tapo Prancūzijos Dahomėja, ir po pokyčių nustojo šalis egzistuoti tik 1975 m. Dabar tai Benino teritorija.

Istorinėje Dahomėjoje tikrai vyravo moterų kultas ir buvo du karaliai – vyras ir moteris. Todėl originalus filmo pavadinimas turėtų būti verčiamas „Moteris karalius“. Iš tiesų egzistavo moterų karo legionas, kurio rodymas ir yra filmo esmė. Sklinda legendos, kad moterys buvo neprilygstamos karės. Filmo stiprybė, kad greitai iš bendrų juodaodžių planų rodymo, kristalizuojasi pagrindiniai herojai, kuriuos visai nesunku identifikuoti. Taip rašau, nes Azijos filmuose, na ir Afrikos, kartais gana sunku europiečiui būna išskirti pagal veidus, figūras rodomus personažus. Čia to nėra – nedelsiant imamas pasakoti intriguojantis siužetas, kuris nerodomas lėkštai. Siužetinė įtampa išlaikoma iki pabaigos, o karinė choreografija pastatyta pagal geriausias Holivudo tradicijas.

Yra dabar daug gero kino teatruose. Norint patirti poilsio, pramogos efektą, „Kovotoja“ nebūtų blogas pasirinkimas.

Seansai:

https://www.apollokinas.lt/event/4322/kovotoja