Kokias matote perspektyvas Lietuvoje ?

Kokias matote perspektyvas Lietuvoje ?

Paskaicius jusu diskusijas apie JAV, prisipazinsiu kartkartemis sypteliu, bet si karta uzduodamas klausima, noreciau islikti neutralios nuomones.
Jeigu galima, noreciau isgirsti ir "Siaip" nuomone.

Nemanau, kad Siaip iš visomato kokias nors perspektyvas LT, iš savo pusės galiu pasakyti, kad čia turiu galimybes dirbti ir gerai uždirbti, pasirūpinti savo vaikų materealiniu ir moraliniu gerbūviu, išleisti juos į moxlus, gyventi tokiame būste, kokiame noriu, o ne galiu, valgyti tą ką noriu, rengtis taip kaip geidžiu. Taip pat matau didelesgalimybes tobulėti visomis prasmėmis, liūdniausia, kad ir nors labai myliu savo gimtą miestą, turiu pripažinti, kad tai glūdiprovincijaNustebęs. Aišq, štatuose yra truputi geriau, nes yra daugiau pramogų - visokie vandens parkai, mini ir maxi golfai ir etc, bėda tik tame, kad ten per darbus nėra sveikatos nueiti į juos, čia dažniausia bėda, kad nėra kur išleisti pinigų, nes tokių įstaigų trūxta. Nors iš kitos pusės, kultūrinis gyvenimas LT nepalyginamai turtingesnis - teatrai, parodos, muziejai, koncertai -viso to USA nėra. Artimiausia aviacijos muziejus nuo IL buvo Arizonoje - štai tau ir kultūra… Čia buvo tik pavyzdys, o didžiausias kultūrinis dalykas USA - kinas. Ir nieko daugiau. Dėl to žiauriai ten nyku…

Sutinku su tuo. Kai amerikieciui pamini, kad Lietuvos muzikiniai ar dramos teatrai per sezona pristato gana nemazai premjeru, jie suabejoja, ar tai imanoma… Pasirodo, kad Lietuvoj imanoma, bet Amerikoj nelabai. O kokybe per daug nesiskiria, nes Lietuva turi gana nemazai gabiu zmoniu.

to vaikinas ex pikciausias - o kur artimiausias aviacijos muziejus nuo kauno Šypsena Cha cha

Kadangi, kaip ne lietuviuiAš nekaltas, tai acakysiu - Kaune… jei nežinojai, nu, bet šiaip jau ir gėda būtų, tarp kitko, USA - aviacijos lopšys, broliai Raitai ir t.t. vien UK esu buvęs 12 aviacijos muziejų, nors jos visos plotas kaip poros valstijų, jeigu ką, o real, tai su kutūriniu gyvenimu amerikoje reikalas vamzdis…

to pikciausias
niu as cia siaip paklausiau , beje me kuom tikriausais lietuvis Šypsena , o is tikruju domina, tu rimtaij manaij, kad lt geresnis platesnis gilesnis kulturinis gyvenimas?
niu nemanau, vistik amerika yr didele salis ir tarkim l. daug kas prasidejo amerikoj, hipiai, 60’s ir pan. tik supranti yra vienas dalykas del kurio tu ir teisus galbut, nes tarkim tam kad kultura ar menas tave paliestu, turi but kazkokiu sasaju su tavim , taigi tarkim man baltusio valiusei reikia alekso yr kokia 100 isomesnis nei steveno kingo paskutine knyga kur internete pardavineja, bet vistik amerikojk gali rast visko, o lietuvoj kaijp sakaij ner kur babkiu isleidzia, nes yr, mazadaug 3-4 grupes i kuriu koncertus gali eit ir pan.
o amerikoj kulturinis gyvenims yr tik kad ji suprastum reik geraij susipazint wo.
taij sakaij kaune yr aviacijos muziejus, niu turbut lankytojais neacigina Šypsena
tu geriau papasakok i tema, kokias perspektyvas mataij lietuvoj, nes pastoviai aiskini kad ju apstu tik reik noro ir smegenu.
mano akim perspektyva kai busim es, bus daugiau babkiu, zodziu bus geraij. tai jcai kazkur apie 2004 Šypsena

As pilnai pritariu Vaikinui (exPikciausiam), nors kartais ir nesutinku su pateikimo metodais. Visu pirma visur gali kazka pasiekt, jei turi galva ant peciu. Cia daug kas sako, kad baigiau mokslus ir i uzsienius islekem ir po truputi gerinam savo gyvenima. To ka turiu uzsieniuose tai LT netureciau. Paprasciausiai nepabandet ir nezinot. Sakot, kad reikia pazistamu, norint isidarbint LT. Su tuo nesutiksiu, nes tai tik mitas, kuris tik dalinai paremtas praktika. Is savo patirties galiu pasakyti, kad kai as su zmona baigem mokslus, tai isvykom gyventi i miesta, kur neturejom nei draugu, nei pazistamu. Darbus susiradom per keleta menesiu. Po metu darba pakeiciau i geresni. Zmona taip pat susirado gerus darbus. O dar po poros metu ikuriau savo firma ir gyvenom geriau nei daugelis senuju to miesto gyventoju. Materialiai buvau pilnai viskuo apsirupines: 3 kamb. butas, masina. Atsirado draugu ir t.t. Ir tai viskas dievo uzmirstuose Siauliuose.
Bet pries pora metu uzdariau savo firma (priezasciu neminesiu) ir isvykau i JAV. Cia nieko stebuklingo nera: toks pat bardakas, kaip ir LT tik salis didziule, tai ir galimybes, palyginus su LT daug didesnes. Taip pat USA neturintis smegenu dirbantis zmogus gali save ir seima islaikyti, tik jau dirbti turi daug smarkiau nei LT. Tai ir yra pagrindinis skirtumas nuo LT, kur paprastas zmogelis dirbdamas nori tureti viska, bet pastangu ideti nenori. Ta galiu is savo patirties pasakyti, nes jei jau isidarbini zmogu LT, tai jis ir laukia kaip tik patinginiauti, pavogti, o atlyginima nori didziulio. Aisku buvo pas mane ir saziningai dirbanciu zmoniu, taciau tokiu surasti sunku, nes i lietuvio krauja yra iauge apgavystes ir vagystes poreikiai. Kazkodel tas pats zmogelis, atvaziaves i USA, UK ir kitas uzsienio salis aria ir net neburba ir blogu minciu jam nekyla. Uzdarant firma manes kai kurie darbuotojai klause: o ka as dabar veiksiu? Atvirai pasakius tai ne mano reikalas ka tu veiksi, nes uzdariau imone del to, kad verslas nedave pelno. Ir jie kazkaip dar isitikine, kad as turiu jais rupintis ir po to, kai uzdaryta mano firma. Kazkodel toks klausimas nekyla uzsieniuose, kai atleidziami darbuotojai, nes is karto ieskomasi naujo darbo ir viskas. O LT matai jie dar kazko nori ir pan. As ir atvykau i USA, su mintimi, kad neapsistosiu visam laikui ir kad grisiu atgal.
Dar vienas dalykas, ka as sakiau nuo pat pradziu, tai, kad i uzsienius reikia vykti legaliai ir tik mokant salies i kuria vyksti kalba. Legaluma gali susitvarkyti ir atvykes i sali, bet be kalbos esi prazuves. Kadangi man su kalba problemu nebuvo, tai tikrai buvo lengviau adaptuotis, nei tam, kuris nezino anglu kalbos. Nes tuo atveju nei ko paklausi vietiniu gyventoju, nei jie nezinos ka tau pasakyti. O jei jau sugebi pabendraut, tai daug duoda. Kaip jau buvo rasyta ankstesnese zinutes, kaip jus manote Lt isidarbintu koks afrikietis ar pakistanietis , jei jis nesneka lietuviskai. Tai taip pat ir lietuviai jauciasi uzsieniuose, tik pripazinti to nenori. O gyvenantieji LT daug ka priima kaip savaime suprantama dalyka ir isvaziave i uzsienius galvoja kad viskas bus tvarkoje.
Taigi apibendrinant noriu pasakyti, kad mes esam visi lietuviais gime ir neterskim savo gimtines Lietuvos. Ten tikrai galima daug ka pasiekti, nes ten kaip tik daugiau neartu dirvonu, nei uzsieniuose. Ir norint ka nors pasiekti, tam yra visos galimybes. Tik aisku atlyginimas bus dauguma atveju mazesnis nei uzsieniuose, taciau ir islaidos pragyvenimui, busto (namo, buto) kainos mazesnes. Taigi reikia pasiziureti kas gaunasi galutiniam rezultate. As sutinku, jei jau turi gerus darbus ir atlyginimus USA, UK, tai nematau tikslo viska mesti grizti i LT. Tokie ir LT problemu nematytu. Tad nera ko ziureti pesimistiskai i LT ateiti ir sakyti, kad ten nieko negalima pasiekti ir begti kitur. Siulau pazvelkti i Lt ateiti pro rozinius akinius. Sekmes.

Nu sveikuciai Mirkt Kaip tik siandien galvojau, i kuria cia tema ugnies ipylus. O Alchema pasirodo ta proga kaip tik gera tema sukure Šypsena

Kaip pastebejau daugelis sako, kad va kokios perspektyvos Lietuvoje, kaip gerai galima uzdirbti, tik reikia proto tureti. Pagalvojus, tai didelio proto ir nereikia, nes Lietuvoje dabar yra pigi darbo jega. Zinoma kai visiems savo darbuotojams visi moka tik minimalu atlyginima, t.y. po 400-500lt i menesi, tada firmu savininkai ir susizeria sau i kisene po 12k lt ir daugiau per menesi. O moketu kievienas savo darbuotojams po bent 2000 lt i menesi, tai 12k nei vienas nematytu. Va kai visi jusu firmu pavaldiniai bus apsirupine ir butais, ir masinomis, taip kaip jus, tada galesite sakyti, kad Lietuvoje gerai visiems gyventi. O kol 5% galima sakyti isnaudoja likusius 95% gyventoju, tai as nematau dideles garbes vazineti prabangiomis masinomis ir didziuotis kaip toje Lietuvoje yra gerai.

Paziurekite kodel visi arabai taip pyksta ant amerikieciu. Daugiausia del to, kad amerikieciu verslininkai ir firmos verziasi i neturtingas ir pigaus darbo salis ir vercia ten zmones dirbti uz labai mazus atlyginimus. Amerikieciai sau susizeria kapitala, o zmones dirba tuose vadinamuose SWEATSHOPUOSE uz minimalia alga. Ir visi pyksta ant amerikieciu, o kad patys lietuviai savo namuose elgiasi lygiai taip pat kaip kapitalistai ir tik minimuma savo darbuotojams moka, tai nei vienas ir zodzio apie tai nesako.

Aisku galit gincytis, kad va cia sukuriam darbo vietas, o tai nebutu is vis jokiu darbo vietu. Taip sutinku, taciau kai savo darbuotojams yra mokama viso labo tik minimumas, o firmu savininkai skesta prabangoje, tai as tokiu dalyku nepalaikau. Ir be to visi firmu savininkais Lietuvoje niekada netapsite ir visi gerai negyvensite, nes vistiek kazkas tures dirbti tu firmu savininkams.

Mano atsakymas i tema, taip kol Lietuvoj yra pigi darbo jega, perspektyvu tenai yra daug. Nebutu pigios darbo jegos, turbut perspektyvu tiek nebutu, kiek dauguma siandien ju matote. As asmeniskai jau geriau uz nieka atiduosiu kam nors triguba gyvenimo minimuma per menesi, tik tegu vargo tas zmogus nemato jokiame mano sukurtame sweatshope. Jus manes gal ir nesuprasite, bet man paprasciausiai sazine neleistu vazinetis su visokiomis korvetemis ir kt., kai mano darbuotojai teuzdirbtu viso labo 400 lt i menesi.

Taigi branguciai, i Lietuva grizti ir kurti sweatshopo tikrai nesiruosiu. Jeigu jus mane uz tai smerkiate, tai cia jusu reikalas.

Jei atsiras daugelis priestaraujanciu man, tai priestaraukit, keikites ir putokites, bet cia yra mano nuomone ir jos nepakeisite, nes yra daugybe faktu, kurie byloja patys uz save.

Dekui uz demesi Šypsena

P.S. Sweatshopas yra subjektyvi savoka. Mano asmenine nuomone, sweatshopas yra kai darbdavys moka tik valstybes nustatyta pragyvenimo minimuma ir nepriklausomai nuo darbo pobudzio ten zmogus varga vargsta nematydamas jokiu prosvaisciu. Pasakykit ar yra bent vienas zmogus Lietuvoje, kuris uz 400lt i menesi mato kai kokias prosvaistes savo gyvenime???

Vaikinas, pilnai sutinku, kad Ilinojuj is tiesu kulturinio gyvenimo yra labai mazai. Visa Amerikos kultura yra sukoncentruota Niujorke ir West Coaste. Niujorke yra ir muziejai, ir parodos, ir teatrai, ir operos, ir koncertai, ir kt. Jei kasdiena nueisi i bent viena kulturini rengini, tai visu renginiu net nesugebesi pamatyt, nes kiekviena diena atsiranda begale nauju renginiu.

Truputi nuklydom i lankas pradedami kalbeti apie kultura. Bet tai klausimas - kur tos perspektyvos? Turiu omenyje didziaja dauguma Lietuvos jaunimo (ne apie ministru, seimo nariu ir k.t. vaikus). Kokia ju ateitis? Vis kalbama, kad Lietuvos ekonomika kyla ir t.t. Taciau ar kas nors jauciate ta pakilima? Kas liecia Europos Sajunga, reiketu isigilinti i visas detales ko jie reikalauja is musu, ir kokios bus to pasekmes po eiles metu, o ne aklai teigti, kad ten bus gerai, nes kazkas buvo istojes i ES ir jiems dabar gerai.

Pamirsau pridurti klausimeli.
Jeigu JUS butumete toks pat vienas (be paramos ir uznugario) Lietuvoje ir JAV, kuria is saliu pasirinktumete?
Dekoju uz atsakyma.

nelabai suprantu, ko tu sypteli? o siap nuomone butu, kad lt reikalai turetu pagereti mums istojus i ES, tai musu vaikams jau gal ir nereies varyt vasarom i US, bet as asmeniskai nelauksiu kada taip bus.

Lietuvoje perspektyvos yra labai ribotos, vien jau del to kad Lietuva yra neturtinga salis, cia nera nei normalios pramones nei stiprios ekonomikos. Kiekvienam dirbancciam zmogui tenka islaikyti po viena pensininka is savo algos. Nusikalstamumas pastoviai auga, nes zmones neturi darbo nei pinigu, narkomanu daugeja. Esi laimingas jei dar sveikas is darbo namo pareini. Viskas is ko galima normaliai babkiu uzsikalti yra kontrabanda ir siaip mokescciu nusukinejimas arba valstybes apgaudinejimas.
Zinoma gali ccia Lietuvoje baigti mokslus, gauti normalu darba, bet tu negausi niekada normalaus atlyginimo, kaip kitose Europos salyse arba US, niekada nepakilsi karjeros laiptais jei neturi uosvio valdzioje ir pan.
Lietuva galboot atsigaus kazkur po 8 metu, ta itakos istojimas i ES, va tada galima bootu i ja ir sugrizti Cha cha

Saunuole Siaip, eilini karta gerai pavarai GėlėsGėlėsGėlėsGeraiGeraiGerai

O Lietuvoj, Alchema, jei busi pats vienas, be uznugario ir paramos (be teveliu, tetu ir dedziu, broliu, pusbroliu ar draugu…), tai gyvensi geriausiu atveju stoty, ir tai dar reiks kitu bomzu paramos, kad bent suola prigult gautum. O kokios gi tada gali buti perspektyvos, kad ir po 8m., kad ir istojus i ES?..

Na po 8 metu, kai jau busime ES ir gausime normalu finansavima, kai Europos institucijos prades kontroliuoti lesu panaudojima, kad musu valdzios vyrai sau i kisenes nekrautu - va tada pasijaus Lietuvos ekonomikos augimas, galbut atlyginimai padides, zmones dirbs tam kad uzsidirbti ir neziures kur ka nusukti arba kaip valstybe apgauti, biurokratija sumazes, akiplesiska korupcija isnyks, zmones pinigu tures…echhh pasvajoti zinoma galima Labas

Esu realistas, ir esu giliai isitikines, kad taip nebus. Patikekit manim… Cha cha Cha cha Cha cha Ir paprastam zmogeliui ir netgi su geru issilavinimu, be geros protekcijos cia yra ir bus chana. Liūdna
P.S. OK atmeskim kokius 5%. Cha cha

Kaip supratau, Siaip visa tai taikė man, nes diskutavom private apie algas ir panašiai, tikAš nekaltas korektiškai vietoj kadilako korvetęMirkt paminėjo, tarsi ne man taikyta. Taigi, galiu prisipažinti - didžioji dalis mano darbuotojų gauna kiek daugiau nei minimumas. Kaž kiek dar sumoku iš savo kišenės, nes jie net nenori maitinti papildomai valdžią. Tai kame tos problemos, ar čia aš turiu acisakyti kadilako ir persėsti į ooooApakęs? Socialinės lygybės laikai praėjo, Amerikoje aš nešokdavau ant kapoto važiuojančiam ferariu, nors pac vairavau seną vaną. Lygybės nėra ir nebus, ji net neįmanoma vien dėl to, kad labai daug žmonių yra tinginių, ypač LT. Vat, yra kelios vakuojančios vietos pas mane, mokėčiau 1,5-2k pradžiai - tik dirbk, ir minimalūs reikalavimai, kad nevoktų ir truputį stengtūsi. ArkąApakęs? Neturiu darbuotojų, nes žmonės dirbti nesugeba. Už tai ir neturi, kad nesistengia, ir nei kiek man negėdam kad hgaliu ant kuro LT išleisti 2 minimumus, todėl, kad aš dirbu, ir kai taip dirbs visi, nebus biednų. Žmonės kokie pas mus, pažiūrėkit, kaip vyžos susiraukęPiktas, o ar daug kainuoja šypsena? Bent jau už tai amerikonus vertinu, kad nusišypsoti, nors ir falšyvai sugeba. Jei ką sutikęs paklausi kaip laikaisi, tai išgirsti kaip blogai ir t.t., o iš manęs jau keli metai gali išgirsti tik ,gerai ir labai gerai". Nereikia būti piktu ir tingiu lituanu, ir gyvenimas pasikeis…

nezinau kur jus gyvenat, bet pas mus ir teatru ir koncertu ir parodu yra. Šypsena gal ne tokiame lygyje kaip lietuvoje, bet vis del to… siaip nebuvau nei cia, nei lietuvoje per dazniausiai lankiausi (nebijau prisipazinti, nes nemanau kad kiekvienas lietuvis kas savaite i parodas ir teatrus vaiksto… gerai gerai nesigincysiu Šypsena as dar tada vaikas buvau ir man ne tas rupejo Liežuvis)
zinoma i teatrus cia susirenka kitokia publika kaip ir su popkornais ir pan Šypsena bet
ne visi tokie amerikieciai… mano drauge dirba salia operos teatro, tai pas juos tokia publika uzsuka po spektakliu (t.y. operu ir pan)…
visa californios aukstuomene Šypsena
mano nuomone visur viska imanoma rasti norint. o jei laiko nera, tai nesvarbu kokiam pasaulio kraste gyvensi
ir kokias priezastis susigalvosi, kodel neiseini "pasizmoneti".

p.s. beje apie parodas, tai pas mus bent viena po kitos… tik rinkis. ir laikrascius bei skelbimus skaityk.

blemba… nezinau jau sapaliones tos daede. tas uzdirba tiek tas ttiek. nu davai surasykit kas kiek uzdirba real ir bus baigta. teisybe yra teisybe… nu o del to kulturinio gyvenimo nezinau manau kelsiuos gyvent i koki balbieriski ir eisiu i teatra. viskam savi pliusai ir savi minusai. man tai lietuvoj patiktdavo kai pasilieki truputi daugiau kokiam kine ar tiesiog vakare einant is pasimatymo visokie duchai trainiojas ir kabinejas. usa is karto nusauna ir vsio Šypsenanu kulturinis gyvenimas kaip kur cia usa. jei kokiam kaime indianoj gyveni tai gal ir nelabai ten kur tarp kukuruzu lauku. bet cia zmones tikrai daug daugiau visokiu renginiu, susitikimu suorganizuoja. paimkit bet kokio miestelio community. ir paziurekit kas ka organizuoja per menesi bus bent jau keletas kokiu nors susitikimu ar dar ko nors. lietuvoj nuvaziuokit i koki miesteli. nezinau ar daug tu renginiu…nu o del nyc kulturinio gyvenimo nesigincysiu. geriau nuvaziuokit i teatrical district ir patys pamatysist. plius kur visokie madu pristatymai, tegu ir auto show. plius pasaulio kontekste lietuvele kaip ir 0%. galbut europiniu lygiu truputis. nu aisku lietuviu sirdyse… bet kazin ar pasiulius kokiai zymiai teatro trupei, ji iskart sutiks vaziuot i lietuva. pasiulykit tarkim paryziu, bus kitas reikalas.
vienu zodziu, ner cia ko pjautis. kam kur gerai, ten ir gyvenkit. tik lietuviai neshudinkit lietuviu vardo. geriau pasidalinkit problem ir pabandom jas isprest, nu ka nors suorganizuot. kurgi lietuviu community koks nors renginukas usa. ziuri i bendruomeniu puslapius internete, simta metu nekeiciamus… nu dzin gana reik eit miegot… paskui cia vel kils nesantaikos blyksnis… Šypsena