KINO PAVASARIS 2018

KINO PAVASARIS 2018

Bus parodyti 2 filmai iš Rusijos, pripažinti geriausiais 2017 m. filmais.

Iškirtinis programos Kritikų pasirinkimas filmas

Boriso Chlebnikovo ARITMIJA
http://kinopavasaris.lt/lt/programa/6345-aritmija

Jis Rusijos kinotyrininkų ir kino kritikų gildijos skiriamas premijas "Baltasis dramblys" gavo šiose kategorijose:

  1. geriausias metų filmas,
  2. Natalija Meščaninova apdovanota už geriausią scenarijų,
  3. Aleksandras Jacenka – už geriausią vyro vaidmenį.
  4. Borisas Chlebnikovas pasidalijo su Andrejumi Zviagincevu prizą geriausiam režisieriui,
  5. Irina Gorbačiova prizu už geriausią moters vaidmenį pasidalijo su Darja Žovner, kuri suvaidino pagrindinį vaidmenį Kantemiro Balagovo filme "Ankštumas" ("Tesnota").

Filmas iš medicinos darbuotojų kasdienybės. Jei žinome, kad vargsta dėl nepriteklių, reformų mūsų medikai, atrodo, ne mažiau – kaimyninės Lenkijos šios srities atstovai. Ne geriau, žinoma, ir Rusijoje. Tik filme beveik neliečiamas materialinio aprūpinimo klausimai, bet stebėtinai natūraliai ir įtikinamai atskleidžiama darbinės įtampos, moralinės atsakomybės, reformų beprasmiškumo, ir panašūs klausimai. Labai sunkus budinčių greitojoje pagalboje medikų darbas atsiliepia į herojų psichologinį stabilumą, šeimyninius santykius. Apdovanotoji scenaristė daug laiko praleido tarp greitosios pagalbos darbuotojų, kad filme būtų kaip galima natūralesni jų dialogai ir išsireiškimai.

Filmas pradedamas realiai atrodančiu (tiesa sakant, filme nėra nerealių kadrų) komišku epizodu, į kurį papuola greitosios pagalbos grandis. Deja, vėliau komizmo neliks. Jau sekančiame kadre sužinome, kad greitutės gydytojas Olegas pamėgęs po pamainos išgerti. Todėl niekinančiai priimamas žmonos giminėje, kurioje uošvis taip pat yra gydytojas-veteranas. Greitai paaiškėja, kad dėl to, dėl iššaukiančiai atrodančių poelgių suteikiant pagalbas iškvietimuose, išoriškai atrodančio nerimtai jo atsipūtusio požiūrio į gyvenimą, griūna Olego šeima…
Visa tai pripažintas režisūros meistras BORISAS CHLEBNKOVAS rodo didžiai įtikinamai. Ir taip, kad Olegas žiūrovui tampa labai savas.
Bet problemos šeimoje, darbe yra tikros. Rodosi iš jų Olegas nesugebės jų įveikti ir gyvenimas jį nepataisomai "nuneš" į griūties pusę…
Ar pavyks jam išsikapstyti, tikrai verta pamatyti. Filmas žiūrisi su neblėstančiu įdomumu ir, sakyčiau, įtampa. Aiškinti kad būtent taip, lyg ir nereikėtų – geriausio metų filmo titulai nesuteikiami kitokiems filmams.
Labai rekomenduoju…

https://www.youtube.com/watch?v=iYOyAdl4WOM

Interviu su BORISU CHLEBNIKOVU: https://www.7md.lt/kinas/2018-03-16/Seimu-portretai-

Maskvoje per sekmadienio (04.01) vakarą surengtą 31-ąją nacionalinių kino apdovanojimų ceremoniją išdalytos "Nikos" statulėlės. Didžiausios sėkmės apdovanojimuose sulaukė režisieriaus Boriso Chlebnikovo juosta "Aritmija" – pelnė apdovanojimus kaip geriasias vaidybinis filmas ir už geriausią režisūrą. Šiame filme vaidinę Irina Gorbačiova ir Aleksandras Jacenka buvo apdovanoti kaip geriausi aktoriai.