Kada vaika pradet mokyti skaityti?
Papasakosiu, kokia sistema yra UK.
Pirmiausiai vaikai mokinasi atpazinti raides ir zinoti ju pavadinimus (tipo ei bi) ir kaip tariasi (a, b, k). antra atpazinti tariant ta raide zodziu pradzioje ir gale. trecia ‘kala zodzius’. butent kala, nes yra paveiksliukai ir jiems reikia zinoti, kad suo rasosi dog ir kaip tariasi. neaiskinamos jokios taisykles, o yra zodziu rinkinys kuri reikia ‘atpazinti’. mano pirmokelis jau ‘zino’ apie 15 zodziu. Pradzioj buvo sunku, nes buvau ji mokinusi ‘lietuvisku skaitymo taisykliu’, o anglu kalboj nelabai iseina skiemenim skaityti.
Pritariu Tauskalytei, kad daug svarbiau pirstu miklumas, nei mokymas rasyti. O del skaitymo, labai svarbu kartu su vaiku skaityti, kad jis brauktu su pirstu eilutes, nes atejes i mokykla zinos kaip knyga laikyti ir kad reiki skaityti nuo virsaus i apacia ir is kaires i desine. Dar patare skaityti vaikams uzrasus aplinkoj, kaip parduotuviu pavadinimus ar kokius kelio zenklus.
Aciu Alyva. Man tai patiktu mazos klases, bet musu seimos karalius laikosi principo geriausia mokykla yra esanti arciausiai namu. Tai turi savu pliusu, bet musu princesei labiau tiktu mazesne klase…
alyva rašė:
labas rytelis…taigi, Tauskalyt, kaip ir zadejau apie karalaicio mokyklele…Saules privati mokykla, pradines klases randasi Justiniskese, tokiame darzelyje…klasese dazniausiai tik 10 vaikuciu, todel mokytoja gali daugiau laiko skirti kiekvienam vaikeliui, logiska…i menesi iseina apie 600Lt. i sia suma ieina ivairiausi dar bureliai, kaip sokiai, daile, karate, baseinas, vienzo, pasirenki p/l vaiko norus…uz pietus reikia moketi atskirai, bet gali vaikas atsinesti maista is namu, o mikrobangej jam pasildo…yra popietines grupes, ar kaip ten vadinasi, popamokines, kai vaikai ruosia pamokeles, o vakare tevai atvaziuoja pasiimti…na lyg tiek, jeigu kreipkites…
tauskalyte, pasizadu pirmadieni papasakoti, nes dabar ir dorai pavadinimo nepamenu, ar tai Nykstuko, ar tai saules privati…pas sesute pasiklausinesiu…ikainius ir visa kita…
beje, iš tikrųjų norisi, kad vaikas kuo greičiau viską išmoktų, ir tam yra sąlygos: juk kuo vaikas jaunesnis, tuo jo atmintis geresnė… bet čia kaip tik vakar per švietimo vadybos paskaitą dėstytojas aiškino, kad skubinti nereikia… tipo, atėjęs į mokyklą viską mokėdamas, po to gali kilti šiokių tokių problemų: jam bus neįdomu mokytis ir pan.
nors, iš kitos pusės atrodo, jei vaikas gali - kodėl gi jo ne mokinti… tarsi galimybių neišnaudojimas gaunasi…
Ir dar, echo, nepadaryk klaidos. Buna pirkti kartonines kaladeles su raidemis ir paveiksliukais. raide tame paveiksliuke istirpsta ir vaikams sunku ja pamatyti. Geriau, kai raide isryskinta paveiksliuke arba visai be paveiksliuko… O geriausiai abi dukros isimindavo, kai mes lauke su pagaliuku piesdavome ant smelio ar sniego…
Musu echiukas turi gera atminti. Ka nors pamates ar isgirdes, is karto isimena.
pagalvojau, gal jau laikas mokytis skaityti. Bandziau mokyti pazinti raides, bet kazkaip sunkokai sekesi.
Nezinau, ar reikia daugiau kantrybes, ar geriau palaukti kol dar paaugs ir bus protingesnis.
Jam dabar virs 3 metuku.
ArmiNUX, sportines turi buti kietos, t.y. neturi buti o yra kietos, taciau kas kalbu apie Opel Astra, coupe ir standarta, jos vistiek kietos, ar sportines ar ne vaziuokles… nemalonu su jom vaziuot, bet kiek man teko, gal ten kokie isskirtiniai variantai… pataisyk jei klystu
nieko cia ypatinga nematau
nepatikt man
sportine mashina ir turetu but kietesne. O shiaip taj daug plastmases sunaudota
litnykai
nerealus aparatas!!! gal del to ir veza kad “puse kalibros” siaip isvis jegeles tokios astros coupe. grazu… tik kietos kaip velnias…
puse kalibros bet siap tai nuostabu!