Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas - nuo 2003.01.01
Sveiki
Bandžiau aš skaityti ši įstatymą, kad suprasčiau, kuo jis man bus naudingas, bet iškilo toks klausimas. Pacituosiu vieną jo punktą - gal kas galėtų man jį paaiškinti.
Taigi:
" 17 st. Neapmokestinamos pajamos
…
13) palūkanos, gautos už suteiktas paskolas (…), jeigu paskolos bus pradėtos grąžinti ne anksčiau kaip po 366 dienų nuo paskolos suteikimo dienos; "
Kaip suprasti tas 366 dienas ? Juk tai metai + 1 diena. O bankai atidėjimus paskolos grąžinimui daro iki metų. Tai išeitų, kad palūkanos už būsto kreditus yra apmokestinamos. Ar aš čia kažką ne taip supratau.
Uz gautas palukanas mokesi mokescius ty jei turi indeli banke, o uz busto kredita palukanas tu moki o ne tau
o kokia tvarka bus, kaip apmokestins palukanas?
Bankas pats atskaiciuos ir perves, ar tai tures daryti patys indelininkai?
Tikriausiai neaiskiai parašiau
Kita meta bus daugmaž taip:
Metų gale pildai pajamų deklaraciją: Susikaičiuoji savo bruto pajamas per metus, tada minusuoji neapmokestinamą minimumą *12 mėnesių. Tada dar yra eilė visokių dalykėlių kuriuos reikia minusuoti (palūkanas uz indėlius, pajamas gautas už parduotą turtą ir pan. - berodas viskas išvardinta 16 įstatymo straipsnyje). Galiausiai gauni suma X, nuo kurios 25 proc. sumos dar gali būti neapmokęstinami (kas yra neapmokestinama 33 proc. pajamų mokesčiu yra išvardinta 17 straipsnyje). Tame tarpe yra ir gyvybės draudimo įmokos, ir palūkanos už paskolas, kai paskola pradedama grąžinti po 366 d. Tai va, man ir įdomu kaip suprasti tas 366 d., jei bankai atidėjimą daro tik 1 metams, kas lygu 365 d. ?
Prie ko cia tas banku atidejimas??? Jei turi indeli ir uz jas gauni palukanas, nurodai, kokiam terminui ta indeli turi pasidejusi ir kada gauni palukanas. Jei nurodai, kad indelis 366 dienos ir palukanos ismokamos pabaigoje - tai ir bus tas nurodytas terminas, kada nereiks nuo palukanu moket pajamu mokescio.
Ne apie INDELIO palukanas klausiu
Apie palukanas, kurios as moku / mokesiu uz PASKOLA. Jos, kaip ir gyvybes draudimo imokos nebus apmokestinamos 33 proc., jei tenkins ta 366 d. salyga.
Paaiškinimas būtų toks:
17 str. aptariama tai, kokios pajamos yra neapmokestinamos, tuo tarpu jūsų už būsto paskolą sumokėtos palūkanos yra išlaidos, kurias pagal 21 str. galite atimti iš pajamų.
Tai reiškia, kad jei suteiktumėte paskolą, kuri būtų pradėta grąžinti ne anksčiau kaip po 366 dienų nuo jos suteikimo, tai jūsų gautos palūkanos būtų neapmokestinamos.
Tuo tarpu pasiėmusi būsto paskolą, sumokėtas palūkanas galėsite atimti iš pajamų ir kartu su metine deklaracija susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių.
http://www3.lrs.lt/cgi-bin/preps2?Condition1=171369&Condition2 =
Tikiuosi, kad padėjau.
Aciu liudesy
Biski iki galo nedaskaiciau ir susinervinau ties tomis nelemtomis dienomis
Net lengviau pasidarė
Persiprasau uz bereikalingas bangas